Crater Lake, één van de mooiste kraters ter wereld
In Amerika, in de staat Oregon, ligt het adembenemend mooie Crater Lake. Dit meer bevindt zich een een krater, kent een prachtig natuurlandschap langs de oever en is het diepste meer dat in heel Amerika te vinden is. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden toeristen Crater Lake en het meer staat dan ook in de top van de mooiste plaatsen in Oregon. Wanneer je Oregon bezoekt is een dagje Crater Lake dan ook zeker aan te raden.
Crater Lake
Crater Lake, het Kratermeer, is een prachtig meer in Oregon, Amerika. Het meer heeft zich gevormd in een gigantische krater, waardoor het meer het diepste van de Verenigde Staten is. Het diepste punt is maar liefst een kleine zeshonderd meter diep! Uiteraard was er in het verleden een vulkaan te vinden die de krater heeft doen ontstaan. Dit was de Mount Mazama, welke deel uitmaakte van het Cascadegebergte. Een kratermeer ontstaat wanneer regenwater de krater vult en een klein verdiept meer vormt dat steeds verder uit kan breiden. Het meer breidt uit tot er een evenwicht is gevonden tussen het waterpeil in de krater en het verdampingspeil. Wanneer dit evenwicht pas gevonden wordt nadat het water de rand van de krater heeft bereikt, ontstaat er een overstroming.
De Klamath-indianen
De lokale Klamath-indianen hebben een eigen verhaal over het ontstaan van Crater Lake. Volgens deze bevolkingsgroep is er ooit een heftige strijd geweest tussen Llao en Skell. Llao is de leider van de onderwereld en Skell is de leider van de onderwereld. Llao, uit de onderwereld, zou zich in de bovenwereld hebben begeven. Hij zou op de Mount Mazama hebben gestaan. Honderd mijl verderop, op de top van de Mount Shasta, stond Skell.
Llao zou de bovenwereld slecht beïnvloeden en de werelden konden niet samen. Een lange periode van ruzie ontstond, waarbij Llao en Skell grote rotsen en vuurballen naar elkaar zouden hebben gegooid. Uiteindelijk won de leider van de bovenwereld de strijd, de vulkaan Mount Mazama stortte in en trok Llao mee terug de onderwereld in. De krater zou zijn ontstaan door het grote geweld tussen de twee en zo zou Crater Lake het meer zijn geworden wat het nu is.
Het instorten van de vulkaan
Het is natuurlijk een mooi verhaal, maar helaas is het onmogelijk dat de krater op deze indrukwekkende wijze is ontstaan. De waarheid is wellicht iets saaier, maar toch ook vrij bijzonder. Het meer is dan ook zeker niet van de één op de andere dag ontstaan.
Het dak van de vulkaan Mount Mazama is inderdaad ingestort, waardoor er een komvormige krater ontstond. Een dergelijke krater wordt ook wel een caldera genoemd. Allereerst was de krater niet meer dan de droge resten van de vulkaan, maar door de jaren heen heeft neerslag voor de vulling van de krater gezorgd. Langzaamaan werd de gigantische krater gevuld met regenwater en zo ontstond het prachtige Crater Lake, een absolute topbezienswaardigheid in Oregon, Amerika.
Feiten over Crater Lake
De zware vulkaanuitbarsting die het kratermeer heeft veroorzaakt vond ongeveer zevenduizend jaar geleden plaats. Tijdens deze uitbarsting werd de hele bovenkant van de vulkaan weggevaagd na een enorme explosie. Het weggevaagde stuk bestond uit de bovenste 1500 meter van de vulkaan. Deze uitbarsting zorgde voor vijftig vierkante kilometer lava en daarmee behoort de uitbarsting tot de zwaarste drie vulkaanuitbarstingen van de afgelopen tienduizend jaar. Het kratermeer ligt bijna 2500 meter boven de zeespiegel, is bijna zeshonderd meter diep op het diepste punt en heeft een diameter van maar liefst tien kilometer.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaan informatieEen vulkaan is een berg, die is gevormd als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen die in het verleden hebben pla…
Vulkanen in Europa: IJslandIJsland is een zeer actief vulkanisch gebied. Er loopt een grote scheur van noord naar zuid over IJsland heen, de Mid-At…
Bronnen en referenties