Vakantiebestemming: Portugal

Portugal is een goed land om je vakantie door te brengen. Hier staan adressen en bezienswaardigheden op een rijtje voor de stad Lissabon en de Algarve. Ook welke vliegtuigmaatschappijen vanuit Nederland, België en Duitsland naar Lissabon en Faro vliegen is hier te vinden.

Portugal

Ligging

Portugal ligt naast Spanje, in het zuidwesten van Europa. In Portugal wonen bijna 11 miljoen inwoners. Portugal grenst voor een groot deel aan de Atlantische Oceaan. De belangrijkste steden van Portugal zijn Porto en de hoofdstad Lissabon. Het belangrijkste vakantie-oord van Portugal is de Algarve.

Cultuur

Portugezen zijn trots op de fado, de echte Portugese muziek. Ook wordt er nog wel aan volksdansen gedaan. Een andere passie van de Portugezen is het voetbal. Voetbal is een ware obsessie voor ze. Het EK 2004 vond plaats in Portugal. Ook wordt er in kleine mate aan stierenvechten gedaan. De typisch Portugese bouwstijl heet: de Manuelstijl, dit is een gotische bouwstijl. Sinds 1986 is Portugal lid van de Europese Unie.

De mensen

Portugezen zijn makkelijk in de omgang en goedgemanierd. Ze gaan graag met de hele familie op stap. En houden dan ook van gezelligheid, eten en drinken. De meeste Portugezen hebben een zwak voor kinderen. Als je je kinderen meeneemt op vakantie zul je dan ook snel contact leggen. Op de wegen zijn Portugezen alleen minder beleefd. Ze kunnen erg roekeloos te keer gaan achter het stuur.

Feestdagen

 • Nieuwjaarsdag (1 jan.)
 • Driekoningen (6 jan.)
 • Carnaval (feb.)
 • Dag van 25 April (25 apr.)
 • Dag van de arbeid (1 mei)
 • Sacramentsdag (6 juni)
 • Camões-dag (10 juni)
 • Maria-Hemelvaart (15. aug.)
 • Dag van de Republiek (5 okt.)
 • Allerheiligen (1 nov.)
 • Dia da Restauracão (1 dec.)
 • Onbevlekte ontvangenis (8 dec.)
 • Eerste kerstdag (25 dec.)

Feesten in Lissabon en Porto

 • Fantasporto (1-15 feb. in Porto)
 • Festival Intercéltico do Porto (eind maart)
 • Santo António (12-13 juni, in Lissabon)
 • São João (23-24 juni, in Porto)

Feesten in de Algarve

 • Mãe Soberana (tweede zondag na Pasen)
 • Muziekfestival Algarve (mei, juni)
 • São Pedro (29 juni)

Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal. De stad ligt 17km van de Atlantische Oceaan. En heeft 700.000 inwoners.

Uitgaan in Lissabon

Er zijn twee echte uitgaanswijken, de Bairro Alto en de Avenida 24 de Julho. De eerste wijk is een traditionele wijk. Leuke cafés en discotheken hier zijn: Portas Largas: Rua de Atalia 105 en Tres Pastorinhos: Rua de Barocca 111. De tweede wijk is voor het jongere publiek. Een erg leuke en ook grote nachtclub (drie verdiepingen en dakterras!) is Kapital: Avenida 24 de Juhlo 68. Voor techno liefhebbers is er het Kremlin: Escadinhad da Praia 5.

Wereldmuziek

Een bar die bekend staat om de leuke (wereld)muziek? Die zijn er genoeg in Lissabon. Hier een greep uit de collectie van de stad. Braziliaanse muziek vind je terug in Bar Pintai: Largo da Trindade 22-23 en Pe Sujo: Largo de S. Martinho 6-7.
Afrikaanse muziek vind je in B. Leza: Largo do Conde Barao 50 en Ritz Cube: Rua da Gloria 57.
Jazz vind je in de Hot Cube: Praca da Alegria 39. En voor een echt rockcafé (met live muziek!) ga je naar Johnny Guitar: Calcada Marques de Abrantes 72 of Anos Sessenta: Largo do Terreirinho 21. Naast dit alles is er ook klassieke muziek te vinden in de stad Lissabon, Centro Cultural de Belem: Praca do Imperio.

Sport in Lissabon

Sporting en Benfica zijn de twee voetbalclubs van Lissabon. Een van de twee speelt op zondag thuis. Estadio José Alvalade (Sporting): Alameda das Linhas de Torres en Estadio da Luz (Benfica): Avenida General Norton Matos.

Musea in Lissabon

Museu de Artes Decorativas: Largo das Portas do Sol 2. Dit museum heeft een collectie bestaande uit traditionele Portugese kunst. Er is ook Chinees porselein te vinden. Kunst vooral uit de 17de en 18de eeuw. Museu Militar: Largo do Museu da Artilharia. Dit is een militair museum. Met objecten als kanonnen, documenten en uniformen vooral uit de 16de eeuw. Ook de Eerste Wereldoorlog komt en bod. Maar vooral ook de ontwikkeling van wapens. Museu Nacional da Marioneta: Largo Rodriques de Freitas 19. Dit is een klein en bijzonder poppenmuseum met (trek)poppen en andere objecten en accessoires uit de 17de en 18de eeuw. Museu da Marinha: Praca do Imperio. Dit is een scheepvaartmuseum waar modellen van oude en nieuwe Portugese schepen te zien zijn naast de ontdekkingen van de Portugese scheepvaarders.

Bijzondere bezienswaardigheden

 • Torre de Belem: Avenida da India. Deze toren werd in de 16de eeuw gebouwd als fort. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht.
 • Mosteiro dos Jeronimos: Praca do Imperio is een groot klooster met prachtige zalen. Hier is het lichaam van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama begraven.
 • Jardim Agricola Tropical: Calcada do Galvao is een meestal rustig park waar veel mooie bijzondere dieren en planten te zien zijn.
 • Igreja do Carmo: Largo do Carmo zijn de prachtige ruïnes van een door een aardbeving getroffen kerk.

Hotels en restaurants

Er zijn te veel bezienswaardigheden en musea om op te noemen. Zo zijn er ook te veel leuke hotels en restaurants.

Een mooi hotel met vriendelijk personeel is het Corinthia Hotel Lisbon: Columbano Bordalo Pinheiro 105. Dit hotel is zeer dicht bij het centrum, maar niet precies er midden in. Travellers House: Rua Augusta 89 is een goedkoop hostel. Niet zomaar een hostel, het perfecte hostel. Het is namelijk ontworpen door reizigers zelf. De ligging van het hostel is zeer gunstig.

Een tip voor het kiezen van het juiste restaurant: let op de stoelen. Ten eerste is het positief als veel stoelen bezet zijn, dus als het lekker druk is. Ten tweede zeggen de stoelen ook wat over het restaurant. Mooie stoelen, beloven meest lekker (soms ook duur) eten. Hoewel je op een goedkope stoel ook lekker eten voorgeschoteld kan krijgen. Kijk altijd eerst op de kaart!

Vluchten naar Lissabon

Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die op Lissabon vliegen.
 • Vanuit Amsterdam vliegen: Transavia, Thomas Cook Airlines en KLM.
 • Vanuit Brussel vliegt alleen Thomas Cook Airlines.
 • Vanuit Bremen, Dortmund, Dusseldorf en Keulen vliegt Air Berlin.

De Algarve

De Algarve is anders dan de rest van Portugal. De cultuur is anders en ook het landschap is anders.

Steden in de Algarve

Er zijn prachtige stranden in de Algarve: Albufeira, een mooie stad, een toeristische wisselplaats. Het centrum is verkeersvrij en naast kerken zijn hier leuke uitgaansgelegenheden te vinden voor jongeren. De stranden hier zijn perfect om op te bakken, zo aan de Middellandse zee.

Lagos is een stad met een grote haven een aantal prachtige kerken een kasteel en een museum. De Santo Antonio: Rua General Alberto Silveiro kerk is zeker een van de mooiste kerken in de Algarve. Het kasteel Forte Ponta da Bandeira: Avenida dos Descobrimentos geeft uitzicht over de hele stad. Museo Regional is een museum over de regio, klederdracht wordt tentoongesteld. Maar er staan ook bijzondere dieren (een achtpotig geitje) op sterk water.

De vissersplaats Alvor heeft een hele eigen charme buiten het hoogseizoen, als er niet veel toeristen zijn. Na een aardbeving is de stad herbouwd met de stenen van het kasteel.

Silves is een witte stad midden in het groen van de citrusboomgaarden. Het Castelo de Silves is een eeuwenoud kasteel, van rode zandstenen. Ook is er een grote kathedraal in de stad: Sé: Largo da Sé. En het Museu Arqueologico: Rua das Portas de Loulé is een museum met Romeinse voorwerpen uit de 5de eeuw. Ook is er aardewerk uit de 18de eeuw te zien.

Alte is een dorpje op een heuvel. Het bijzondere aan dit dorpje is de 5 meter hoge waterval, waar je vanuit de molen (een restaurant) naar kunt kijken.

Estoi is een stadje nog meer naar het Oosten. Hier kan je het Palacio de Estoi bewonderen. Een paleis met mooie paleistuinen. Ook kan je in Estoi de Romeinse ruïne van Milreu uit de 1ste of 2de eeuw bewonderen. Een heus tempel met verscheidene mooie muurschilderingen.

Tavira is een schitterende stad met historische kerk en herenhuizen. Een Romeinse brug verbindt de verschillende stadsdelen. Ilha de Tavira is een eiland aan de kust van Tavira, hier zijn prachtige stranden. Dit eiland is 500 meter breed en 11km lang en per veerboot te bereiken vanuit Quatro Aguas. In Tavira zelf staat een Moors kasteel: Alto de Santa Maria van waaruit je een goed uitzicht over de stad hebt.

Faro, de hoofdstad van de Algarve

Er zijn een aantal kerken in Faro: Sé: Largo da Sé, Igreja do Carmo: Largo do Carmo en Sao Pedro: Largo de Sao Pedro. Allemaal hebben ze hun eigen charme.

Er zijn ook verscheidene musea in Faro, Museu Etnografico: Praca da Liberdade 2 met ouderwetse levensmiddelen (paardentuigen, karren, ed) uit eigen streek, Museu Municipal: Largo Dom Afonso III is ondergebracht in een voormalig klooster, hier worden archeologische vondsten getoond, Museu Maritimo: Rua da Comunidade Lusiade is gevestigd in het gebouw van de havenmeester er is dan ook een scheepsvaartcollectie.

Vluchten naar Faro

Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die op Faro vliegen. Vanuit Amsterdam kan je met Transavia, Thomas Cook Airlines en Arkefly vliegen.
 • Vanuit Rotterdam vliegen: Transavia en Thomas Cook Airlines.
 • Vanuit Eindhoven vliegen: Transavia, Thomas Cook Airlines en Ryan Air.
 • Vanuit Maastricht vliegt alleen Ryan Air.
 • Vanuit Brussel (Charleroi) vliegen: Thomas Cook Airlines, Jet Air en Ryan Air.
 • Vanuit de Duitse steden; Bremen, Dortmund, Dusseldorf en Keulen vliegen: Airberlin, Ryain Air en German Wings.
© 2010 - 2024 Xdoriss, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, vakantielandPortugal is een prachtland om eens naar toe te gaan. Een geweldig mooie vakantiebestemming in de zomertijd. Met veel str…
Portugal, AlgarveDe Algarve, het westen volgens de Moren, is het meest westelijke uithoek van de destijds door de Moren veroverde gebiede…
Portugal, een prachtig land!Bem-vindo ao Portugal! Kom meer te weten over dit prachtige land en neem een kijkje in de wereld van Fado-muziek, de Alg…
Portugal, zon, zee en strandPortugal, zon, zee en strandPortugal is al jaren een geliefde vakantiebestemming. Een stedentrip naar Lissabon is heel populair, maar het meest geli…

Karaktervolle dorpjes in de ArdecheVerstild, romantisch, mystiek, geschiedkundig interessant en beneveld door de geuren van lavendel. Dat zijn de niet meer…
De eeuwenoude geheimen van PaaseilandDe eeuwenoude geheimen van PaaseilandPaaseiland heeft een lange, zowel vreedzame als bloederige geschiedenis achter de rug. Het ooit groene dichtbegroeide ei…
Xdoriss (16 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.