Vaccinaties voor je reis naar Zuid-Oost Azië

Vaccinaties voor je reis naar Zuid-Oost Azië Op veel mensen heeft Azië een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De cultuur. Het mysterie. De natuur. De mensen en hun overweldigende historie. Wat hierbij snel vergeten wordt om te vermelden is dat je er ook flink ziek kunt worden. Je lichaam wordt namelijk blootgesteld aan een hele reeks omstandigheden die het niet gewend is. Hier een artikel met overzichten per land aan welke vaccinaties er voldaan moet worden, malariagebieden en waar nodig aanvullende informatie. Reizen naar bestemmingen in Zuid-Oost Azië brengen bepaalde gevaren met zich mee. In deze landen is bijvoorbeeld de hygiëne een stuk minder als hoe wij dat gewend zijn. In deze tropische klimaten heersen nog allerlei vreemde ziektes waar ons lichaam geen antistoffen tegen heeft. Tegen deze ziektes, bacteriën parasieten kun je je laten inenten.

Laat je goed adviseren!

Voordat je aan je reis begint moet je je goed laten informeren waarvoor je je allemaal kunt laten en waarvoor je je moet inenten. De een zegt namelijk dit en de ander weer dat! Ga deskundig advies halen bij bijvoorbeeld de GGD.

Voor alle landen in Zuid-Oost Azië geld:

Ongeacht de verblijfsduur

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitus A (Geelzucht)

Verblijf langer dan 3 maanden

 • Hepatitus B
 • Hondsdolheid
 • Tuberculose

Tevens geld voor Laos, Birma, Cambodja, Filipijnen en Indonesië dat bij een verblijf langer dan 2 weken een inenting voor
Buiktyfus gehaald moet worden.


Gele Koorts

Vaccinatie tegen Gele koorts is alleen nodig indien je zeven dagen voor binnenkomst in een van de landen geweest bent waar gele koorts heerst. Dit zou betekenen dat je vanuit Afrika of Zuid-Amerika moet zijn gekomen.

Malaria

Tegen deze vervelende en soms dodelijke ziekte is geen vaccinatie. Het gevaar van deze ziekte ga je te lijf met malaria tabletten. Ook hier weer het advies: Laat je goed informeren zodat je krijgt wat het beste bij jou en je reis past!
Malariamuggen steken voornamelijk s avonds, s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen en het gebruik van een muskietennet.
Bij koorts tijdens of na verblijf in Malariagebied binnen 24 uur arts raadplegen.

Malariagebieden:

 • Thailand: Mogelijk aan de grens met Laos, Burma en Cambodja. Geen medicatie nodig.
 • Birma: Heel Birma onder 1000 meter hoogte. Malaria medicatie wordt aangeraden.
 • Laos: Heel Laos. Malaria medicatie wordt aangeraden.
 • Cambodja: Heel Cambodja behalve tussen Siem Reap en Phnom Penh. Malaria medicatie wordt aangeraden.
 • Vietnam: Aan de grens met Cambodja en Laos. Malaria medicatie wordt aangeraden.
 • Filipijnen: Heel Filipijnen (op klein gedeelte na van oostkust). Malaria medicatie wordt aangeraden.
 • Indonesië: Heel Indonesië behalve Bali en Java. Malaria medicatie wordt aangeraden.
 • Maleisië: Alleen op Borneo. Malaria medicatie wordt hier aangeraden.

Let ook op wat lokale gewoontes zijn om muggensteken tegen te gaan. In Thailand gebruiken ze bijvoorbeeld zeer effectieve wierook die muggen bij je vandaan houden.

Diarree

Bijna iedereen die naar de landen reist in Zuid-Oost Azië krijgt hier mee te maken. Let goed op dat de diarree niet te lang aanhoudt.
Om de kans op diarree te verminderen drink je geen kraanwater, geen ijs in je frisdrank en geen rauwe groenten (aangezien deze vaak worden gewassen met kraanwater). Bedenk met eten op straat als het het ergens druk is heeft dat een reden. Is er geen mens bij het kraampje zal dit ook wel een reden hebben.
© 2010 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…
Munteenheid per vakantiebestemmingMunteenheid per vakantiebestemmingTijdens de vakantie leef je in een andere wereld, ander eten, andere cultuur, maar ook krijg je te maken met een ander b…
Thailand - Feiten en CijfersThailand, het vroegere Siam, is als een van de weinige Aziatische landen nooit gekoloniseerd. Sinds 1932 is het een cons…

Grand Canyon in AmerikaGrand Canyon in AmerikaDe Grand Canyon, een machtige grote kloof in de Amerikaanse staat Arizona. In verschillende films zijn er opnamen te zie…
Werken in het buitenlandVooral jongeren/studenten zijn maanden voordat de zomervakantie begint naarstig op zoek naar werk over de grens. Werk er…
Bronnen en referenties
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Laatste update: 10-04-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.