Werken in het buitenland

Vooral jongeren/studenten zijn maanden voordat de zomervakantie begint naarstig op zoek naar werk over de grens. Werk ervaring opdoen in het buitenland en voornamelijk rondom de mediterranen is een geliefd proces als voorbereiding op de arbeidsmarkt. Maar is het nu moeilijk om het vakantiewerk te realiseren? Voor veel mensen is ook de stap te groot om van het kleine kikkerlandje maanden van huis weg te zijn.

Sleur

Veel studenten die op een normale doordeweekse dag s'ochtends vroeg de bus of trein pakken op weg naar college worden op den duur het regenachtige kikkerlandje weleens zat. Velen werken in de horeca en bij de telecommunicatieve bedrijven. En in het weekend gaan de nachtelijke uren er weer bij in schieten omdat de cafés en discotheken weer moeten worden bezocht. Een jaar lang dit patroon vraagt om afwisseling.

Ambitie

Het streven van studenten is natuurlijk om veel kennis op te kunnen gespecificeerd op hun vakgebied om later succesvol te kunnen zijn op de arbeidsmarkt. In hun studietijd willen de studenten zoveel mogelijk ervaring op doen, en daar is werken in het buitenland een goed voorbeeld van. Duizenden Nederlandse studenten zoeken jaarlijks de warmere oorden op om daar veelal in de vrijetijdssector ervaring op te doen. En met succes want velen kunnen u over een fantastische, leerzame alsook een hardwerkende tijd vertellen. Het brengt een bredere horizon mee en iedereen met grote ambities streeft naar buitenlandervaring.

Bewerkstelligen

Er zijn vele manieren waarop je in contact kunt komen met het bedrijf waar je uiteindelijk werkzaam bij zult zijn in het buitenland. Uitzendbureaus zijn een gemakkelijke manier om werk te vinden in het buitenland dat bij jou past. Je schrijft je in, stuurt je CV in en wachten op dat telefoontje. Intussen kun je natuurlijk nog meer doen. Je kunt het web doorpluizen op zoek naar je toekomstige werkgever door steekwoorden te geven in zoekmachines als Google op het web. Bijvoorbeeld; werken in het buitenland, vakantiewerk, buitenlandervaring et cetera. Ook kun je advertenties plaatsen en jezelf promoten bij de dienstenrubriek bij sites als Marktplaats of Ebay en dergelijke. Vraag je kennissenkring of zij wellicht iets of iemand weten die hier contacten in heeft. Wie wil zal bereiken.

Angsten

Vele mensen die de ambitie hebben om in het buitenland ervaring op te doen worden tegengehouden door hun angsten. Een bekende angst is de angst voor wat je achterlaat, ook wel heimwee genoemd. Dit is veel voorkomend bij jonge mensen die zelden of nooit bij hun familie en vrienden weg zijn geweest en die de stap dan ook te groot achten ons land te verlaten voor een bepaalde periode. Het zal moeilijk zijn je daar vanaf te helpen, maar een tip is je toch er overheen proberen te zetten al klinkt dit gemakkelijk. Angsten zijn immers menselijk, maar een spreekwoord luidt; Angst is van iedereen, alleen zij die moedig zijn zullen zich erover heen zetten. Moed kun je leren zo ook het verliezen van je heimwee. Een andere angst die kan heersen is de angst voor de onbekende. Wat nu als er veel corruptie heerst, of iemand stopt wat drugs in mijn tas en ik word gepakt en ik zit jaren in de cel. Ook hier geldt hetzelfde, zet je erover heen. Zolang je binnen Europa reist, zullen de gevaren minimaal zijn, maar blijf natuurlijk opgepast. Corruptie is overal, ook in Nederland. Laat dat je niet in de weg staan, laat de angst je leven niet leiden.

Ervaringen

Een van die ervaringen, waar men zo over spreekt, is het leren handelen in verschillende situaties in verschillende culturen. Feit is dat zodra je over iedere grens stapt, zowel landelijk alsook provinciaal, culturen en de gedachtegang van mensen verschillen. Zodra je hierin leert handelen, zal dat je horizon verbreden. Verschillen van culturen die tot stand zijn gekomen in eeuwen historie, leefgewoonten, leefomgeving enzovoorts zijn niet gemakkelijk te begrijpen, zodra je in het buitenland bent zul je merken waarom deze verschillen er zijn, en hoe je ernaar kunt handelen. Het vergroot je verdraagzaamheid en verbreed je horizon en zal je tot een completer mens doen maken. De arbeidsmarkt zal hunkeren naar je als je op de CV verschillende buitenland ervaringen kan zetten.

Geliefde oorden

Verschillende landen zijn erg in trek bij onze studenten. In het bijzonder Spanje, Frankrijk en Italië doen goede zaken als het gaat om het binnenhalen van Nederlandse studenten die buitenlandervaring op willen doen. De reden is voor de hand liggend. Zon, zee, strand en veel Nederlandse toeristen, zodat de kloof iets verkleind is en je minder in een diep gat zult vallen. Veel studenten verkiezen om de eerste keer naar Spanje, Frankrijk of Italië te gaan en een volgende gelegenheid oorden als Thailand, Rusland of Zuid-Afrika een bezoekje te brengen. Je bouwt zo rustig op en valt niet in een diepe kloof van cultuurverschillen en verschillen van leefomgevingen. Ook zul je daar iets ander werk verrichten, de horeca is daar minuscuul en je zult moeten denken aan ontwikkelingssamenwerking. Ook backpacken in Australië is heel geliefd, volgens degene die hier aan hebben deelgenomen een must voor je ervaring.
© 2010 - 2024 Erudio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiewerk in de horecaVakantiewerk in de horecaZoek jij vakantiewerk in de horeca? Er zijn heel veel baantjes die je kunt doen in de zomermaanden en waar jij wat extra…
Vakantiewerk: werken in het buitenlandVakantiewerk: werken in het buitenlandIn de zomer kiezen veel studenten er voor om te gaan werken in het buitenland. Het voordeel van dit type vakantiewerk is…
Leuk vakantiewerk op een campingLeuk vakantiewerk op een campingOp zoek naar vakantiewerk? Vakantiewerk op een camping kan een leuke uitdaging zijn. Er zijn verschillende banen op camp…
Vakantiewerk in het buitenlandVakantiewerk in het buitenlandWil je vakantiewerk doen, maar heb je geen zin om in een fabriek productiewerk te doen of in een kas te werken? Ben je g…

Vaccinaties voor je reis naar Zuid-Oost AziëVaccinaties voor je reis naar Zuid-Oost AziëOp veel mensen heeft Azië een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De cultuur. Het mysterie. De natuur. De mensen en hun…
Langs de Saône: de Seille, Louhans, Cuisery en La TruchèreLangs de Saône: de Seille, Louhans, Cuisery en La TruchèreDe Saône is een tamelijk brede rivier met beroepsvaart. Sla je echter net voorbij Tournus het kleine riviertje de Seille…
Erudio (39 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.