Rethymnon, een prachtig stukje Kreta

Rethymnon, een prachtig stukje Kreta Kreta is een prachtig Grieks eiland in de Middellandse Zee, en Rethymnon is een stad waar je zeer veel cultuur kan opsnuiven en je jezelf heerlijk (culinair) kan laten verwennen. Kreta, is één van de tientallen Griekse bewoonde eilanden. Het ligt het meest zuidelijk wat ervoor zorgt dat je er kan genieten van heerlijk warme zomers en milde winters.

Venetiaanse Fort

Rethymnon is een oude Griekse stad in het noord westen van het eiland Kreta. De oude wijk met het Venetiaanse fort van Rethymnon (het grootste ter wereld) doet een beetje nostalgisch aan. Het is de op twee na grootste stad van Kreta en er zijn veel mensen die de stad met enorme charme, boven Chania preferen. Er zijn heerlijke visrestaurants aan de Venetiaanse haven waarde kleine lokale boten aanmeren en je vind er de mooiste stranden van de noordkust. De obers zijn nogal agressief en trekken je bij wijze van spreken de resto’s binnen.

Al is van het fort niet veel meer te zien, toch zijn er nog steeds enkele sporen van de Grieks-Romeinse tijd toen Rethymnon handel- en havenstad bij uitstek was. Ook bouwde de stad een reputatie op gebied van kunst, cultuur en literatuur dankzij de komst van de Ventianen in de 13de eeuw. Het fort werd gebouwd om de stad te beschermen tegen piraten en de Turken rond 1575. Het hoogtepunt is de enorme koepel die dienstdeed als moskee, hier worden nu vaak kunsttentoonstellingen georganiseerd. Men vraagt een kleine bedrage (4 euro) voor de toegang tot het fort, waarvoor men ook een handig plannetje met plattegrond krijgt.

Musea

Rechttegenover Fortezza ligt het Archeologisch Museum van Rethymnon, het is een klein maar zeer interessant museum vol bronzen bekers, afbeeldingen, een sarcofaag en andere vondsten. Vlakbij bevind zich ook het Centrum voor Moderne Kunst. Het gebouw heeft prachtige witgeschilderde Ventiaanse bogen, ook dit is klein maar toch maakt het indruk.

De Haven

Aan de haven heb je een mooie boulevard, omringd door palmen en leuke terrasjes. De oude wijk een beetje verder achter het fort is een leuke wirwar van smalle straatjes vol met kledingwinkels, bars en souvenierstandjes. Hier kan je de charme van Rethymnon opsnuiven. Je ziet er verborgen fonteintjes, mooie geschilderde poorten, oude Venetiaanse herenhuizen.
Achter de binnenhaven zie je de loggie, een mooi voorbeeld van Renaissance architectuur van rond de 16de eeuw. Vanuit Rethymnon kan je ook heel makkelijk naar het stadje Platanias gaan op ongeveer 8 kilometer, waar je ook enkele leuke restaurantjes en winkeltjes hebt. Voordeel is dat het hier goedkoper is dan in de oude stad. Voor de Nederlanders een leuke tip; hier is een leuk Nederlands Restaurant ‘Remember’ waar men pasta, vleesgerechten en heerlijke pizza’s serveert. Ook sportmatchen ed worder en constant getoond door de Nederlandse uitbaters.

Hoe geraak ik er?

Naar Kreta kan je in het zomerseizoen bijna dagelijks vliegen vanuit Brussel of Amsterdam (maar ook via Oostende, Luik, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht) met onder andere Brussels Airlines, Olympic Airways, Arkefly, ThomasCook, TUIfly, enz ... Landen kan je doen op zowel de luchthaven van Heraklion (Iraklion) in het oosten of Chania in het westen. Deze laatste ligt het dichtste bij Rethymnon op ongeveer 55 kilometer (Heraklion 70 km).

Openingsuren bezienswaardigheden;

  • Het fort is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 8u30 en 19u
  • Het archeologisch museum is geopend van dinsdag tot zondag tussen 8u30 en 15u
  • Het centrum voor Moderne Kunst is geopend van dinsdag tot vrijdag tussen 9u en 14u en 19u en 22u en in het weekend van 11u tot 15u – Fotograferen is wel niet toegelaten hier.
© 2009 - 2024 Bartmelis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op KretaGriekenland, vakantie op KretaNiet te geloven, maar dit eiland is als miljoenen jaren oud. Waar heel vroeger een bergrug in een woestijnbassin was, li…
Op vakantie op Kreta, GriekenlandOp vakantie op Kreta, GriekenlandKreta is het grootste Griekse eiland. Het eiland is populair onder vakantiegangers, vanwege de rijke geschiedenis waarva…
Kreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta is een erg mooi Grieks eiland, waar van alles te beleven valt. Liefhebbers van mooie natuur kunnen er aan hun trek…
Kreta, mix van cultuur en strandlevenKreta, mix van cultuur en strandlevenKreta is het grootste eiland van de Griekse archipel en een veelzijdige vakantiebestemming. Het eiland gooit hoge ogen m…

Reizen met een cruiseschip van de Holland America LineEen cruise maken met een cruiseschip van de Holland America Line betekent voor veel mensen een bijzondere reis maken. Te…
Zwarte zaterdag in Frankrijk en ander fileleedZwarte zaterdag in Frankrijk en ander fileleedVoor Fransen is 14 juli een nationale feestdag. Op 'le quatorze juillet wordt de Franse revolutie herdacht en alle Frans…
Bartmelis (25 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.