Dominicaanse Republiek, het 'mooiste land' volgens Columbus

De kusten van de Dominicaanse Republiek zijn een paradijs op aarde: Kokospalmen zorgen voor schaduw, warm kristalhelder water zorgen voor een heerlijke duik of spoelen over uw voeten, die in het fijne, witte zand zijn ingegraven. Tussen de palmen zorgen de bonte zeilen van de surfers en zeilboten voor een kleurrijk uitzicht.

Algemene informatie

Voor zonneliefhebbers, rustzoekers, watersporters en golfers is de Caribische staat met zijn geweldige stranden, de vriendelijke bevolking en het goede sport- en vrijetijdsaanbod de ideale vakantiebestemming. Geschiedenis- en cultuurgeïnteresseerde doen naast de stranden een vondst: De hoofdstad Santo Domingo werd in de tijd van Columbus opgericht en is daarmee de oudste stad van het Amerikaanse continent. Bij een rondgang door de straten van het historische stadscentrum kunt u de flair van de Renaissance- en Barokbouwwerken bijna niet onttrekken. Ook Puerto Plata, gelegen aan de noordkust en Santiago de los Caballeros, gelegen in het binnenland, zijn een bezoek waard: Er zijn bezienswaardige musea en het bezit een historische oude stad.

Voor natuur- en wandelliefhebbers bezit de Dominicaanse Republiek talrijke mooie landschappen. Zowel het hoogste als het diepste punt van het West-Indische eiland liggen hier op het eiland Hispaniola – de hoogste top is 3.175 meter hoog: Pico Duarte en de Lago Enriguillo, 30 meter onder de zeespiegel. En nergens anders in de Caribean zijn er zoveel nationale parken, vruchtbare valleien, grote steppen en zulke langen palmenstranden.

Toch niet minder indrukwekkend als het landschap en de architectuur zijn de vrolijke mensen, die de vakantiegangers steeds van harte welkom heten. Met de altijd aanwezige klanken van salsa en merengue wordt gefeest en gedanst – van de spetterende levensvreugde laten de bezoekers zich graag aansteken.

Eten & Drinken

De diversiteit van het land weerspiegelt zich in de keuken. Vlees, vis en zeevruchten, Afrikaanse, Europese en Indiaanse invloeden – ook culinair heeft de Dominicaanse Republiek iets te bieden.

De Dominicaanse keuken is eenvoudig en pittig, maar zelden scherp. Voor de voorbereiding neemt men, wat op dat moment rijkelijk aanwezig is: Bonen, rijst, kip, schapen- of geitenvlees. Overal zijn de eenpansgerechten te vinden. Het bekendste is La Bandera Dominicana: Een typisch Dominicaans gerecht uit rijst, rode bonen en gesmoord vlees. Andere specialiteiten zijn Moro de Habicuelas: Rijst, bonen en vlees met speksaus. Net als Locrio: Een variant van de Spaanse Paella. Daarnaast zijn er regionale delicatessen, zoals vis met kokosnotensaus op het schiereiland Samaná of kreeft aan de noordkust. Geliefde bijgerechten zijn gefrituurde bananenschijfjes, Yucca stukjes en Yams kruiden. De brij van de bananen wordt ook graag als ontbijt gegeten. In de hotels wordt meestal een verfijnde Creoolse keuken serveert, die internationale en graag ook Franse invloeden gebruikt.

Bekend is de Dominicaanse Rum, die vaak zonder ijs en bijna net als water gedronken wordt. Deze rum wordt ook vaak in cocktails gebruikt, zoals Cuba Libre met citroensap en cola, of in Piña Colada met ananassap en kokoscrème. Een heerlijke verfrissing is de frisse kokossap, die bijna overal aangeboden wordt.

Activiteiten

Sportliefhebbers kunnen zich op het Dominicaanse eiland als in de Zevende Hemel voelen. Van zwemmen en golfen tot rafting – het aanbod is overweldigend.

De kusten zijn samen 1.576 kilometer lang en biedt hiermee genoeg plaats voor lange witte stranden en eenzame, afgelegene baaien. Vooral watersporter trekken daarom naar de Caribische Zee. Het geliefde zeilgebied is Punta Cana net als de zuidkust, terwijl surfers aan de windige kust voor Cabrete of 5 kilometer oostelijk van Sosúa ideale voorwaarden voor watersport vinden. De wateren zijn rijk aan vis en zijn hiermee een goed gebied voor diepzeevissen. De prachtige onderwaterwereld verleidt tot snorkelen of duiken – in de riflandschappen voor Punta Cana liggen meerdere wrakken.

Golf hoort tot de geliefdste sporten van het land. Bijna overal aan de kust bevinden zich perfecte plaatsen. In Jarabacoa wordt Rafting aangeboden, een snelle belevenis waarmee u midden door tropisch gebied gaat. Opmerkelijk om te noemen is ook de Polo cursus in Casa de Campo – waarschijnlijk het enigste hotel ter wereld waar men tijdens de vakantie deze sport kan leren. Tot het standaard sportaanbod hoort tennis, aerobic, fitness en balsporten, die in de buurt van elk hotel wordt aangeboden. Ook paardenritten op het strand of in de omgeving worden aangeboden.

Uitgaan

Muziek en dans worden in de Dominicaanse Republiek groot geschreven. Of op straat of in de disco – het Caribische ritme van Merengue is de toverformule voor een uitgelaten stemming.

De Dominicaanse Republiek is het geliefdste vakantieland van de Caribean. Hier hoort ook een bont nachtleven bij. De meeste steden hebben minimaal één grotere disco waar men tot in de vroege uurtjes dansen en feesten kan. Er wordt vaak westelijke pop- en rockmuziek gespeelt, maar ook Merengue, die nationale dans van het land, is overal te horen. Deze echte Caribische muziek lokt de vermoeide boemelaars uit op de dansvloer. Het zal bezoekers snel opvallen dat Merengue bijna overal te horen is, zelfs op de straat laten de bewoners zich vaak door het ritme meeslepen. Wie de avond rustiger wilt doorbrengen, heeft de keuze tussen een verfrissende cocktail aan het strand of in één van de talrijke kroegen, bars en restaurants uit heel de wereld.

Als katholiek land heeft de Dominicaanse Republiek tal van feestdagen die vaak uitbundig gevierd worden. Vooral in de week van Pasen is een bijzonder feest. Tot de grootste feesten hoort bovendien de kleurrijke Carnaval in februari, het Festival de Merengue – dat jaarlijks in juli in Santo Domingo plaatsvindt – en het Puerto Plata Festival – dat in de tweede week van oktober gevierd wordt met parades en markten.

Land & Bevolking

Adembenemend mooi zijn de stranden en het kristalheldere water rondom de Dominicaanse Republiek. Geen wonder dat Columbus al geloofde hier het ‘mooiste land ter wereld’ te hebben gevonden.

De Dominicaanse Republiek ligt op het eiland Hispaniola naast Haïti. Talrijke bergketens sieren het landschap en bestemmen het klimaat. In het oosten ligt het relatief vlakke schiereiland Samaná, waar in de winter voor de kust een fascinerend toneelspel plaatsvindt: Bultruggen trekken uit hun plek hier naar toe om te paren.

De hoofdstad Santo Dominge is de oudste stad van het Amerikaanse continent. Hier begon de kolonisatie van Zuid- en Midden-Amerika. Vele oude gebouwen laten een indruk van deze tijd zien, hoe deze stad het middelpunt van de Amerikaanse wereld was.

Hoewel de meeste mensen in eenvoudige omstandigheden leven, stralen zij een diepe, inwendige vrolijkheid en evenwicht uit. Zoals de meeste eilandbewoners wereldwijd, zijn zij sinds honderden jaren de omgang met vreemden gewend en behandelen hen zeer hoffelijk en vriendelijk. Er wordt graag en veel gedanst, en ook aan moderne kunst wordt gedaan, zoals men bijvoorbeeld aan de bont geschilderde huizen kan zien.

Beste Reistijd

Het eiland is het hele jaar door te bezoeken. De wintermaanden hebben niet veel regen en zijn voor de Europeanen aangenaam om te reizen, echter is het op het eiland dan hoogseizoen (ook de bewoners hebben dan vakantie).

Orkanen

Het Atlantische orkaanseizoen begint in juni en loopt door t/m november. Iin september is meestal de meeste activiteit.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dominicaanse Republiek - CaraïbenOntdek de Dominicaanse Republiek. Waar voor je geld. Buiten de bezienswaardigheden van de hoofdstad Santo Domingo zijn e…
Puerto Plata, een paradijs in de Dominicaanse RepubliekRond om Puerto Plata aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek hebben zich drie volledig verschillende vakantieoord…
Bachata, muziek en dansBachata is een romantische Zuid-Amerikaanse dans. Dicht tegen elkaar aan, geen ingewikkelde figuren of draaien zoals in…
De Dominicaanse Republiek: tips voor elke vakantiegangerDe Dominicaanse Republiek: tips voor elke vakantiegangerDe Dominicaanse Republiek is een prachtige bestemming voor een zonvakantie. Het hele jaar door kan men hier genieten van…

Beklimmen van Munros in SchotlandWat maakt het beklimmen van de bergen in Schotland voor velen tot een geheel eigen levensmotto, wat maakt deze Munros zo…
Spaanse Pyreneeen - Pallars SobiraTen westen van Andorra, in het Spaanse deel van de Pyreneeen ligt een prachtig mooi stukje natuur waar elke (berg)liefhe…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.