Spaanse Pyreneeen - Pallars Sobira

Ten westen van Andorra, in het Spaanse deel van de Pyreneeen ligt een prachtig mooi stukje natuur waar elke (berg)liefhebber zijn hart kan ophalen. Ruige pieken, verlaten wildernissen, heftige rivieren en oogstrelende vergezichten. Het gaat hier om het gebied Pallars Sobira, een must voor zowel de outdoorfreak als de natuurliefhebber. In dit artikel een opsomming van wat hier zoal te doen is.

Parc Nacional d'Aigüestortes / Estany de Sant Maurice

Dit natuurgebied ligt in het hart van Pallars Sobira en staat bekend als een ongerept en ruig gebied met fantastische wandelmogelijkheden. Er bevinden zich zo'n 10 berghutten in het gebied en er zijn allerlei variaties op huttentrektochten mogelijk. Het gebied onderscheidt zich van bijvoorbeeld de alpen door haar talrijke meren, de ruige omgeving, het ontbreken van liften en cabines en het meer avontuurlijke karakter. Zo moet u tijdens wandelingen vaak uw weg zoeken door rotsvelden met behulp van steenmannetjes.

Voor de echte fanaten is er de Carros de Foc, de Vuurwagens. Een soort marathon langs bijna alle hutten, met veel kilometers én veel hoogtemeters.

Noguerra Pallaresa

Een van de mooiste wildwaterrivieren van Europa. Al hoog in de bergen is deze bevaarbaar, klasse 5. Het best bevaarbaar is het stuk tussen Llavorsi en Collegats (ongeveer 35 kilometer), hier wordt dan ook veel geraft. De outdoor-organisaties in Pallars Sobira hebben afspraken gemaakt met de maatschappij die de stuwdam beheert over het reguleren van de waterhoogte. Als u zelf wilt kayakken kunt u daarom het beste navragen wat de beste tijd is.

Collegats

De zuidgrens van Pallars Sobira wordt gevormd door een kloof, de congost de Collegats. Het gesteente hier is heel anders dan de rest van dit gebied en dit heeft, onder invloed van water en wind, geresulteerd in karakteristieke rotsformaties die in de verte doen denken aan de Grand Canyon.

De doorgaande weg gaat tegenwoordig door tunnels, maar het is nog steeds mogelijk van de kloof te genieten door de oude weg te nemen. Hier zien we ook een apart natuurfenomeen, van grillige, organische rotsen, die de inspiratie hebben gevormd voor veel van Gaudi's werk.

Activiteiten

Mountainbiken

Het gebied heeft erg veel mountainbike-trails en met een kaart komt u zelf heel ver om routes te maken. Ook kunt u in de diverse boekhandeltjes boekjes kopen met mountainbike-routes. Wilt u iets speciaals, dan kunt u de mountainbike-versie van de Carros de Foc fietsen, de Pedals de Foc.

Raften, kayakken, hydrospeed

Deze activiteiten worden misschien wel het meet beoefend in dit gebied. Overal langs de rivier zijn dan ook bedrijven te vinden die dit organiseren. Reken er wel op dat in het hoogseizoen u in file de rivier afgaat.

Klimmen

Bij Collegats zijn heel veel uitgezette klimroutes. Het is soms lastig ze te vinden of te onderscheiden, een topo-kaart is eigenlijk noodzakelijk (aanbevolen: Roc y Aqua van C.P Hurtado, na even zoeken vaak wel verkrijgbaar in Tremp, Pobla de Segur of Sort).
Voor de meer alpiene klimmer zijn er in het Nacional Park uitgebreide mogelijkheden, waarbij de Agulles d'Amitges, bij de Refugi d'Amitges, de meest karakteristieke uitdaging is.

Canyoning

Oftewel descenso de barrancos in het Spaans (barranc is het Spaanse woord voor kloof). Er zijn een aantal prachtige kloven om in af te dalen. De meeste outdoor-organisaties hebben dit in hun programma opgenomen. Als u op eigen houtje wilt, dan verdient het aanbeveling het bovengenoemde boekje Roc y Aqua aan te schaffen. Hier staan ook een aantal beschijvingen van Barrancs in.
© 2008 - 2024 Eisbeer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hoogste bergen en gebergtes van EuropaDe hoogste bergen en gebergtes van EuropaIn Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee…
De smaak van de Spaanse PyreneeënIn tien authentieke Catalaanse worstjes is de smaak te proeven van de Spaanse Pyreneeën. Deze worstjes worden er fuets g…
Jaca: mooie stad in de Spaanse Pyreneeën met eigen cultuurJaca: mooie stad in de Spaanse Pyreneeën met eigen cultuurJaca is een leuke Spaanse stad die gelegen is aan de voet van de Pyreneeën. De stad is niet groot maar is historisch wel…
Gaudí en Barcelona: Sagrada Familia, Park Guell en Casa'sHij is één van de bekendste Spaanse architecten. Als je in Barcelona loopt, ontkom je niet aan zijn opvallende werken. B…

Dominicaanse Republiek, het 'mooiste land' volgens ColumbusDe kusten van de Dominicaanse Republiek zijn een paradijs op aarde: Kokospalmen zorgen voor schaduw, warm kristalhelder…
Frankrijk: Franse departementenFrankrijk: Franse departementenFrankrijk is ingedeeld in 100 departementen (départements), met elk hun eigen karakter. Maar wat zijn die departementen…
Eisbeer (5 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.