De mooiste stranden aan de Middellandse Zee

Een verlaten baai, daarbij het ruizen van de zee en een luchtmatras voor z’n tweeën: Wie droomt daar niet van? Ondanks het massatoerisme zijn deze plekjes maar een paar meter van de overvolle vakantiecentrums verwijderd. Ook in Europa kunnen vakantiegangers op vakantie Robinson spelen. Lees in dit artikel waar.

Algarve – Praia Dona Ana

Wie van spectaculair gelegen stranden in een uniek landschap houdt, is in de Algarve in het zuiden van Portugal precies op de juiste plek. De versnapering is Praia Dona Ana bij Lagos. Het strand is het plaatje voor een briefkaart van Algarve. Zelfs wereldreizigers zweren bij dit strand en aanblik. Rechts en links komen typische kalksteenrotsen het water uit – uitgehold door wind en water. Daartussen in licht het beigeachtige zand en licht, turkooisblauw water op. Het kristalheldere water en de duizenden intieme plekjes voor zonnebaden brengen elke bezoeker tot zwermen.

Toscane – La Feniglia

Eén van de mooiste stranden van de Middellandse Zee ligt in Bella Italia. Tot de pronkstukken behoort het strand La Feniglia, in de buurt van Monte Argentario, voor de kust van Toscane. De eilandberg is een klein natuurwonder. Door de natuurlijke aanspoeling hebben zich in het vlakke water twee dammen gevormd, die het vasteland en het eiland met elkaar verbinden. Beide bieden ongeveer 15 kilometer fijn zand. Terwijl de noorddam Giannela vaak druk bezocht is, bezit de zuiddam Feniglia een dicht dennenbos met zeldzame vogels en planten welke met uitsterven bedreigd worden. Voor Robinsonliefhebbers is deze plek bijna voor hun geschapen: Geen straten doorkruizen het idyllische strand, zodat de badende en strandwandelaars volledig ongestoord blijven.

Kreta – Preveli

Een Caribisch gevoel in de Middellandse Zee: Ook dát is mogelijk in Europa. Dadelpalmen omzomen het donkere zandstrand Preveli op Kreata, dat alleen te voet of per boot vanuit Agia Galini bereikbaar is. Het kleine eiland is de droom voor alle Robinsons Crusoe fans: Het strand is een oase in het sobere landschap. De kans dit met erg weinig andere mensen te delen is groot. In de verre verte is geen ander te vinden. ’s Middags wordt de picknickmand uit de boot gehaald en de wijn wordt geopend. Een leuke afwisseling voor zwemmen is de kleine wandeling naar de baai van Megalopotamos.

Kroatië – Zlatni Rat

Dit strand is definitief een zwemparadijs: Zlatni Rat betekent ‘Gouden Hoorn’. En echt groeit het grindachtige driehoek bij het vissersdorpje Bol op het eiland Brac als een grote hoorn uit de kustlijn in het water. Zijn spits wordt door de wind dagelijks gevormd: Bij westenwind nijgt de spits naar links. Waait de wind vanuit het oosten, buigt de hoorn naar rechts.

Costa Brava – Cala Sa Riera

De baai wordt echt geschilderd: fijn zand, diepblauw, vlak water, gemakkelijk te overzien. Het strand is omgeven van groene dennenbomen en het heldere, ondiepe water nodigt uit om te zwemmen. Een voetpad leidt verder naar een nog idyllische naaktstrand Platja de la Illa Roja. Cala Sa Riera, bij het dorpje Begur, gelegen aan de Costa Brava in Spanje, is een droom voor zwemliefhebbers. Dit weten echter ook andere mensen, alhoewel men hier bijna niet te vinden is. In het voor- en naseizoen hoort deze baai zonder twijfels tot de mooiste van het land.

Corsica – Plage De Palombaggia

De dubbele baai Plage De Palombaggia is de diva onder de zandbaaien van het schiereiland La Chiappa. De zee schittert in allerlei blauwe tonen, het fijne zandstrand loopt langzaam in het water af. Daarachter ligt een typisch Mediterrane achtergrond met een dicht dennenbos. De kilometerlange duinen, het dennengordel en het heuvelachtige landschap scheppen een unieke atmosfeer. Corsica op zijn best! Alleen in het hoogseizoen wordt het bij deze droom bij Porto Vecchio wat drukker. Wie echter even door de drukte heen gaat, vindt zelfs dan nog een rustig plekje.

Turkije – Ölüdeniz

Wilt u de mooiste stranden van de Middellandse Zee uitproberen, dan komt u om Ölüdeniz in het zuiden van Turkije, niet heen. Bijna 20 kilometer westelijk van het havenstadje Fethiye ligt het erkende mooiste strand van Turkije.
Omzoomd door dichtbegroeide bergen sluit Ölüdeniz een diepgroene laguna zo in, dat alleen een smal kanaal naar het open water vrij blijft. Een dennbos scheidt het strand van de hotels aan de toegangsweg. Het turkooisblauw water en de honinggele, grofkorrelige zand zien er niet alleen op de foto’s mooi uit. In werkelijkheid is het nog veel mooier!
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op FourniTussen Ikaria en Samos ligt de Archipel van Fourni, 21 eilandjes waarvan er maar 2 bewoond zijn. Dit nog bijna verborgen…
Stranden op TenerifeStranden op TenerifeHeerlijk genieten op één van de vele stranden die Tenerife u biedt! De stranden zijn anders als op Fuerteventura of Gran…
Boa Vista, het zand en duinen eiland van KaapverdiëSamen met enkele andere Kaapverdische eilanden is Boa Vista zeer in trek bij vakantiegangers de laatste jaren. De mix va…
De Gouden Hoorn op Brac in KroatiëDe Gouden Hoorn op Brac in KroatiëBrac in Kroatië, door de Italianen ook wel Brazza genoemd, is het grootste Dalmatische eiland in de Adriatische zee. Bra…

Portugal, een prachtig land!Bem-vindo ao Portugal! Kom meer te weten over dit prachtige land en neem een kijkje in de wereld van Fado-muziek, de Alg…
Kamp Vogelsang in Nationalpark EifelKamp Vogelsang in Nationalpark EifelIn de Duitse Eifel ligt het voormalig militair oefenterrein Kamp Vogelsang, een restant uit de Nazi-tijd, 110 vierkante…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.