Porlezza in Italië

Porlezza ligt aan het begin van het meer van Lugano. Het is een uitstekende vakantieplek door het mediterrane klimaat. In de buurt is er genoeg te doen en door de campings aan het meer kan men volop genieten van het water.

Porlezza

Porlezza is een stadje dat bezocht wordt door mensen uit de hele wereld. Het ligt op een punt waar de volgende valleien samenkomen: de vallei van Menaggio, de vallei van Cavargna, de vallei van Intelvi en de vallei Valsolda. In de zomer staat er veel wind waardoor surfen op het meer van Lugano goed mogelijk is. Er zijn meerdere campings te vinden waar men een chalet of caravan kan huren. Doordat er veel Nederlanders één of meerdere chalets en/of caravans bezitten en hier vaak een website over hebben, is het makkelijk om te boeken. Naast campings zijn er ook goede hotels te vinden.

Er is gelegenheid om te zwemmen in het meer, tennissen, voetballen en paardrijden. In het centrum vind je leuke winkeltjes. Ook is er een grote boulevard waar je heerlijk kan uitwaaien en kan uitkijken over het meer van Lugano. Natuurlijk mist het ijswinkeltje met heerlijk Italiaans ijs niet.

Je kan ook een bezoekje brengen aan de rustieke kapel van S. Maurizio (X-XII eeuw), de kalkoven (ook wel bekend als calchera) en het marmeren reliëf van Leone di san Marco op de muur van een kerk in Cima.

Als je vanuit Lugano naar porlezza rijdt, moet je door een tunnel. Sinds 1998 zijn er aan de meerkant van de tunnel muurschilderingen van Robin van Ardol te zien.

Grotti

In en rondom Porlezza zijn zogenaamde Grotti te vinden. Grotti zijn typische Tessiner cafés. Ze zijn alleen te vinden in de streek van de Noord-Italiaanse meren; Lago di Lugano, Lago di Como en Lago Maggiore). Je vindt ze in de afgelegen bergdalen, kustplaatsen en in hohere oorden. In bijna elke plaats is er wel een grotto (enkelvoud) te vinden. In de grotti kan je gezellig zitten en lekker eten. Bijvoorbeeld bergkazen, ham en salami.

Tips voor uitstapjes

Porlezza ligt dichtbij de Zwitserse grens. Hierdoor zijn zowel uitstapjes in Italië als Zwitserland mogelijk. Hieronder wat mogelijkheden:

  • Aan het Lago di Varesa in Schriranna (tussen Lago di Lugano en Lago Maggiore vind je een groot openbaar park. Hier is een speeltuin en een miniatuurspoorweg.
  • De dierentuin Al Maglio in Magliaso. Dit ligt vlakbij Ponte Tresa aan het meer van Lugano. Het is een kleine dierentuin die wel leuk is om even te bezoeken. De dieren die je daar ziet zijn verschillende kromsnavels (grijze roodstaart, kaketoes, ara's, zonparkieten), wasbeertjes, verschillende soorten apen, cavia's, varkentjes, leeuwen, luipaarden, geiten, vogels en schildpadden. Voor 1 euro kan je een zakje met banaan en popcorn kopen die je kan voeren aan enkele van de dieren.
  • Vlakbij Tempio Voltiano (bij Como) is een speeltuin, een draaimolen en een golfbaantje, Het ligt aan het meer.
  • Swissminiatur Meilide vind je in Melide. Hier zie je ruim 120 modellen die 25 keer verkleind zijn. Je ziet hier op 14.000 m2 de meest mooie punten van Zwitserland; steden, dorpen, monumenten en vervoersmiddelen. Het is geopend van half maart tot half oktober.
  • Iets ten zuiden van Varenna vind je Fiumelatte. Het ligt aan het Como meer. Er stort hier een korte, wilde beek van 250 meter langsin het meer.
  • In Cannobio (Lago Maggiore) vind je een grote speeltuin. Ook is daar een schaatsbaan te vinden. Ook bij slecht weer kan je er terecht want dan wordt er gespeeld over twee grote overkappingen. Het is de hele week open en in de zomer ook 's avonds.
  • Milaan ligt op ongeveer een uur rijden van Porlezza. Je kan er natuurlijk winkelen (wel duur!) of een bezoekje brengen aan het voetbalstadion San Siro.
  • Op zaterdag is er in Porlezza zelf een markt op de boulevard.
  • In Lugano is er elke vrijdag van 7 tot 12 uur een markt (Piazza della Riforma).
  • Gandria is een klein dorpje tussen Porlezza en Lugano. Het heeft slechts 200 inwoners. Je kan er ook het olijvenpad lopen. Deze gaat van Gandria naar Lugano. Het gaat langs olijfvelden en je hebt een prachtig uitzicht over het meer van Lugano.
  • De Monte Generoso is een panoramaberg van 1701 meter. Het ligt bij Lugano. Met een kabeltrein kan je naar de top van de berg. Je zit ongeveer een half uur in het treintje.
  • Indien je een mooi uitzicht wil zien over de Zwitserse Alpen dan kan je naar de Monte San Salvatore gaan. Dit ligt ook bij Lugano (Paradiso). Met een tandradbaan kan je naar boven. Boven vind je een klein museum en een panoramarestaurant. Van hieruit zijn er ook mogelijkheden om te wandelen.
  • Bij de VVV van Porlezza kan je informatie aanvragen over wandeleingen in de omgeving. Ze hebben er allerlei boekjes en plattegronden.

Mocht je nog vragen hebben over vakantie in Porlezza dan kan je ze aan me stellen. Ik ben er zelf een aantal keren geweest.
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde door Europa – Van Stelviopas naar Meer van LuganoRonde door Europa – Van Stelviopas naar Meer van LuganoMet de camper een rondje door Europa rijden levert een fantastische vakantie op. De camper biedt het gemak van het mobie…

Kos, door de zon verwendKilometerlange zandstranden en azuurblauwe zee. Veel natuur en verlaten baaien. Modern leven en antieke ooggetuigen. Kos…
Mooie plekjes in Europa: Buiten de toeristische padenMooie plekjes in Europa: Buiten de toeristische padenTien, toeristisch onbekende regio’s van Europa, maken het duidelijk: Buiten de toeristische paden zijn de plekken het mo…
Reacties

Jacob de Vries, 04-02-2009
Haalo wij zouden erwel graag naar toe gaan en zoeken eigenlijk een leuke voor kinderen geschikte camping wel met een zwembad, heb jij een ervaring met een kind vriendelijke niet te masale camping? Wij zijn vorig jaar in Cannobio geweest en vonden dat super ook omdat daar een mooie boulevard was hebben ze die daar ook? Hopenlijk kun jij me iets meer daar over vertellen al vast heel erg bedankt. Groeten Jacob de Vries Reactie infoteur, 24-02-2009
Hallo Jacob, in Porlezza hebben ze inderdaad ook een boulevard. Zelf ben ik op de International Sport Camping geweest. Deze heeft een zwembad en is kindvriendlijk. Ze hebben ook een speeltuintje en in het hoogseizoen zijn er geloof ik wel activiteiten. Ik ben er zelf alleen in het voor- en naseizoen geweest dus dat weet ik niet zo precies. Er zit ook een camping naast en sommige mensen vinden die weer leuker voor kinderen. Groetjes Claudia

Mireille Boonstra, 26-10-2008
Hoi
Kun je me iets vertellen over het weer in porlezza in de maanden juli en augustus?

groeten
mireille Reactie infoteur, 02-11-2008
Hai Mireille,

Over het algemeen is het er erg zonnig en warm in die periode. Rond de 30 graden of warmer is geen uitzondering.

Groetjes

Jidaja (36 artikelen)
Laatste update: 25-09-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.