Mooie plekjes in Europa: Buiten de toeristische paden

Mooie plekjes in Europa: Buiten de toeristische paden Tien, toeristisch onbekende regio’s van Europa, maken het duidelijk: Buiten de toeristische paden zijn de plekken het mooist. De stranden van de Balearen, de fjorden van Noorwegen, de musea van Parijs – Europa biedt uit toeristisch oogpunt duizenden toeristische highlights. Toch, hoe attractief de populaire bezienswaardigheden van het continent zijn: Soms hebben de juist de minder populaire stadjes meer charme.

Nadur op Malta

Nadur ligt op de oostelijke berg van Gozo, het zustereiland van Malta. Het daar verbouwde fruit wordt overal in Malta en Gozo aangeboden. Toch bezit Nadur niet alleen de rijkdom van het fruit, maar ook de rijkdom van cultuur. Zoals bijvoorbeeld de basiliek St. Peter & Paul en de aantrekkelijke omgeving. Wie hier rondwandelt, komt niet alleen schitterende stranden tegen, maar ook de resten van het Neolithische Ggantija Tempel. En op een eenzame landstuk. In het algemeen is Gozo minder toeristisch als Malta. Mooi voor vakantiegangers, die geen grote omgeving nodig hebben.

Pielachdal in Oostenrijk

Het ‘bekende’ van het in Neder-Oostenrijk gelegen Pielachdal is het daar geteelde Dirndl, de licht rode Kornelkirsche. Tijdens wandelingen aan de Pielach, één van de schoonste rivieren van Oostenrijk, komt u deze steeds weer tegen. De Pielach bezit veel vissen. Waar zij in de Donau uitmondt, bevindt zich het beroemde Stift Melk, dat door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen is. Het doel is dat de vakantiegangers hier een echte indruk krijgen van het landschap en het dagelijks leven.

Tróodos op Cyprus

In het zuiden van Cyprus ligt het Tróodos gebergte, wat uit 5 regio’s bestaat, allen gelegen rond de 2.000 meter hoge berg Olympus. Wandelingen of fietstochten door het ongerepte bos, dorpfeesten en culinaire specialiteiten horen ook tot de toeristische aanbiedingen van de regio. Net als de cultuurschatten die door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen is.

Speciaal zijn de toenmalige kerken met daken van een schuur, die in enkele bergdorpen nog te vinden zijn. Meerdere kloosters openen hun deuren voor geïnteresseerden. Het bekendste en rijkste is het Kykkos Klooster.

Örség in Hongarije

De regio Örség in het uiterste westen van Hongarije is beroemd om zijn afwisselingrijke en vergaande, ongerepte natuur. Vooral de wandel-, fiets- en rijliefhebbers zullen zich verheugen op de kleine dorpjes, het heuvelachtige landschap, de loof- en naaldbomen, weiden, plassen en rivieren, waar de paden zich aan bevinden.

Andere pluspunten zijn de tradities en gebruiken, het kunsthandwerk en de producten van de boeren, die grotendeels van hun eigen spullen leven, net als de gelaten levensstijl van de regio. Het leukste: Vreemde gasten worden uitgenodigd om aan het dagelijkse leven en het feestleven deel te nemen.

Kuldiga in Letland

De stad Kuldiga, in de regio Kurzeme met haar historische kern in het dal van Windau, wordt als Venetië van Letland gekenmerkt. Zowel haar historische als culturele erfdeel, als ook Windau, één van de mooiste en schilderachtigste rivieren van het land, maken de stad voor toeristen erg aantrekkelijk. Breng een bezoek aan Ventas Rumba, met 240 meter de breedste waterval van Europa.

Durbuy in België

De uit 40 kleine dorpjes bestaande gemeente Durbuy ligt in de Wallonische Ardennen. Zij is al in de Middeleeuwen ontstaan door haar goed functionerende rechtspraak en het handelsleven. De historische kern van Durbuy telt vandaag de dag nog rond 400 inwoners en strijdt daarmee om de titel ‘kleinste stad ter wereld’.

Toch dit fenomeen alleen is nog niet een reisje hier naar toe waard. Het paleis, met 175 kilometer omvattende wandelwegen en het buurdorp Wéris, maken een bezoek aan Durbuy zeker de moeite waard. Wéris is om megaliet en hunebedden bekend geworden.

Clonakilty in Ierland

In de gemeente Clonakilty aan de zuidwestkust van Ierland maakt men reclame met het ‘de schoonheden van de natuur gelegen aan makkelijk toegankelijke plaatsen’. Daarmee wordt de kust bedoeld die voor urenlange, of zelfs dagenlange, wandelingen uitnodigt.

Naast de talrijke activiteiten op het land en op het water en de verse, lokale producten, biedt Clonakilty een breed spectrum aan historische bezienswaardigheden en galerijen.

Specchia in Italië

Met haar natuur- en cultuurerfgoed is deze gemeente een belangrijk, regionaal economisch centrum, dat traditie met innovatie tot verenigen zoekt. Zo bevindt zich naast het Slot Protonobilissimo uit de 15e eeuw een openbaar toegankelijk centrum van hoogmoderne digitale diensten.

Een ander voorbeeld: Het gezamenlijk stadscentrum is van bovengronds verlopende telefoon- en stroomkabels bevrijdt. Deze werden zo verlegd, dat zij het stadsbeeld niet meer verstoren. Zo voelt u zich echt midden tussen de huizen teruggeplaatst in de 19e eeuw.

Florina in Griekenland

De Noord-Griekse regio Florina ligt aan de grens met Albanië en de republiek Macedonië. Hier zijn de bergen zo hoog, dat in de winter verschillende skiërs de pistes afgaan. Daaronder bevinden zich vruchtbare gronden. Wandelaars ontdekken dit gebied het best op de Europese wandelweg E6.

Deze wandelweg begint in de dorpen Agios en Laimos, en leidt tot hoog in de bergen, door het nationaalpark van Prespes, voorbij aan de meren van Prespa waar pelikanen vissen naar karpers. Duurzame ontwikkeling is hier erg belangrijk.

Sveti Martin na Muri in Kroatië

Om zijn weg naar de landelijke toerisme in één met de natuur te ontwikkelen, behield de Kroatische gemeente Sveti Martin na Muri de Eden-prijs. Tamelijk verstopt ligt dit landelijke ‘vlekje’ geheel in het noorden van Kroatie, aan de rivier Mur die zich door het heuvellandschap van Medjimurje langs de wijnteelt slingert. Naast dorptoerisme zijn er in Sveti Martin nieuwe thermen. Echter vijf kilometer gelegen van Slovenië, twaalf van Hongarije en vijfenveertig van Oostenrijk.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Overzicht van alle landen van EuropaOverzicht van alle landen van EuropaEuropa bestaat uit 51 landen. 27 landen uit Europa zijn lid van de Europese Unie. Daarnaast zijn bijna alle landen lid v…
Nationaal Park Loonse en Drunense DuinenHet Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een 3500 ha groot natuurgebied, wat zijn status als nationaal park sinds…
Het Europees dierenpaspoortHet Europees dierenpaspoortSinds 1 oktober 2004 is een Europees dierenpaspoort verplicht voor honden, katten en fretten die mee op vakantie gaan. H…

Porlezza in ItaliëPorlezza ligt aan het begin van het meer van Lugano. Het is een uitstekende vakantieplek door het mediterrane klimaat. I…
Istanbul een wereldstad!Istanbul is een moderne wereldstad. Veel mensen kennen Istanbul alleen van naam of van Bosporus en daar blijft het ook b…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.