Istanbul een wereldstad!

Istanbul is een moderne wereldstad. Veel mensen kennen Istanbul alleen van naam of van Bosporus en daar blijft het ook bij. Als je éénmaal er bent merk je vanzelf, dat Istanbul veel te bieden heeft. Een stad dat verdeeld is in twee wereld delen en is verbonden met twee gigantische bruggen.

Geschiedenis

Istanbul heeft een grote geschiedenis en is één van de belangrijkste steden van de wereld. De stad heette vroeger Byzantium.Vanaf 330 werd het Constantinopel genoemd en was de hoofdstad van de Romeinse Rijk. In 395 werd het de hoofdstad van Oost-Romeinse/Byzantijnse Rijk. In 1453 werd Constantinopel veroverd door Fatih Sultan Mehmet II door Osmaanse Rijk (Ottomaanse Rijk). Vervolgens werd Constantinopel de hoofdstad van Osmaanse Rijk. Na de verovering van Fatih Sultan Mehmet II werd Agia Sofia, de oude Byzantijnse kathedraal van de stad, verbouwd in een moskee Aya sofia. Er werden snel grote moskeeën gebouwd zoals de Sultanahmet moskee (Blauwe moskee). De vervallen paleizen werden hersteld en de nieuwe Topkapipaleis gebouwd. Topkapipaleis werd de hoofdzetel van de Osmaanse Sultans. In 1923 heeft Constantinopel zijn status als hoofdstad afgestaan aan Ankara. In 1930 kreeg de stad zijn officiële naam Istanbul. Het naam Istanbul is afgeleid van Islam bol (veel Islam) tijdens de regeerperiode van Sultan Mustafa III.

Ligging en bevolking

Istanbul is de enigste stad in de wereld die in twee continenten ligt, deels in Europa en deels in Azië. De twee werelddelen worden gescheiden door de Bosporus, dat door Istanbul heen loopt. Bosporus komt in het noorden van de Zwarte Zee uit en in het zuiden in de Marmara Zee. De twee werelddelen worden verbonden door twee bruggen de Boğazbrug en de Fatih Sultan Mehmetbrug.

De stad bestaat uit 27 districten. Istanbul heeft 12,5 miljoen geregistreerde inwoners, waarvan zeker 3,5 miljoen die niet geregistreerd zijn. De stad wordt gesplitst in drie delen door Haliç (De Gouden Hoorn) en de Bosporus. De westelijke deel van de Europese kant bevat de oude stad Constantinopel, waarvan deze is onderverdeeld in districten Fatih en Eminönü. Verder nemen de volgende districten deel van deze gedeelte van de stad, namelijk; Eyüp, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Esenler, Bağcılar, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bakırköy, Avcılar en Küçükçekmece. Het oostelijke deel is de deel wat in de Osmaanse tijd door de Venetiaanse handelaren werd bewoond. Dat vroeger de Galata wijk werd genoemd. Tegenwoordig is dit verdeeld in de distrcit Beyoğlu. Verder liggen de volgende districten ook in dit gedeelte; Şişli, Kağıthane, Sarıyer en Beşiktaş. Het derde deel dat op het Aziatische deel ligt bevinden de volgende districten: Üsküdar, Kadıköy, Beykoz, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli en Tuzla. Adalar is een aparte district dat de Prinseneilanden bevat.

Verkeer en openbaar vervoer

Istanbul is een drukke stad en heeft ook een drukke verkeer. Het verkeer in Istanbul is heel chaotisch. Veel of weinig ervaring, maakt niet uit, het is gewoon moeilijk om auto te rijden in deze bijzondere stad. Je zal er eerst eraan moeten wennen. Als je hand niet uitsteekt of niet voordringt zal je ook geen voorrang krijgen.

Het openbare vervoer is goed geregeld. Je hebt de stadbussen, veerboten en de metro. Voor studenten gelden er op vertoon van geldige studentenpas een studenten korting.

Voetbal

Voetbal is een wereldwijd populaire sport. Ook in Istanbul is voetbal heel populair. De grootste drie voetbalclubs liggen in Istanbul. Fenerbahçe, Galatasaray en Beşiktaş. Deze drie grote clubs zijn tevens ook bekend in Europa. De concurrentie tussen Fenerbahçe en Galatasaray wordt gezien als de derde grootste derby wedstrijd in de wereld.

Bezienswaardigheden

Istanbul heeft veel bezienswaardigheden. Om alles te kunnen zien en bezoeken heb je minimaal één week nodig. Elke dag is een aparte ervaring in Istanbul.

Kiz Kulesi

Kiz Kulesi (Meisjestoren) is gebouwd door de Osmaanse Sultan. Er was een voorspelling gemaakt dat zijn dochter op haar 18de verjaardag zou sterven. Sultan wilde zijn dochter beschermen en heeft deze toren gebouwd. Hij dacht dat zijn dochter hier veilig zou zijn. Helaas is de prinses op haar 18de verjaardag overleden door een slangenbeet. De slang was verstopt in de fruitmand dat werd bezorgd voor zijn dochter. Kiz Kulesi is één van de mooiste bezienswaardigheden van Istanbul. Tegenwoordig wordt Kiz Kulesi bezichtigd door de toeristen en er bevindt zich een restaurant. Het is ook mogelijk om alleen de toren te bezoeken zonder iets te nuttigen in de restaurant. Om de half uur vertrekken er kleine bootjes naar Kiz Kulesi.
 • Topkapisarayi Paleis/Museum
 • Archeologisch museum van Istanboel
 • Museum voor Turkse en Islamitische Kunst
 • De Muren van Istanboel
 • Yedikule (Gouden poort) is een kasteel dat tevens een stadspoort integreerde
 • Ayasofia (Haghia Sofia) , vroeger kerk, daarna moskee, thans museum.
 • De stad heeft daarnaast nog imposante moskeeën zoals de Süleymaniye-moskee, Fatih Moskee en de Sultan Ahmetmoskee.
 • Er zijn diverse synagogen, zoals de Neve Shalom synagoge
 • Kruidenbazaar naast de Yeni-moskee en de dierenmarkt; in de nabijheid van de Galatabrug.
 • De Galatatoren
 • Twee bruggen verbinden de Europese en Aziatische delen van de stad: de Bosporusbrug en de Fatih Sultan Mehmetbrug, genoemd naar Mehmet de Veroveraar.
 • Over de Bosporus kan men een boottocht maken in Ortaköy.
 • De Prinseneilanden, negen eilanden in de Zee van Marmara, waarvan er 4 bezocht kunnen worden per boot.
 • Yerebatan Saray of Yerebatan Sarnıcı (De Basilica Cisterne), een 6e eeuwse ondergrondse wateropslagplaats
© 2008 - 2024 Demanibo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…
Ontdekking van de tulpOntdekking van de tulpEr bestaat een prachtige legende over de ontdekking van de tulp. Er werd een rode tulp gevonden, zo´n 1000 jaar geleden,…
Istanbul: wat moet je zien?Istanbul: wat moet je zien?Waarom Istanbul? Istanbul is een miljoenenstad met een rijke geschiedenis, leuke cafeetjes en veel bezienswaardigheden.…

Mooie plekjes in Europa: Buiten de toeristische padenMooie plekjes in Europa: Buiten de toeristische padenTien, toeristisch onbekende regio’s van Europa, maken het duidelijk: Buiten de toeristische paden zijn de plekken het mo…
De Chinezen en hun gewoonten: bereid je voor!De wereld lijkt steeds kleiner te worden door al die verre reizen die we maken. Er is meer gelegenheid om te reizen binn…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.org
Demanibo (1 artikelen)
Laatste update: 19-09-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.