Lesbos of Lesvos in de Egeïsche Zee
Lesbos, dat ook wel Lesvos wordt genoemd, is een van de Egeïsche Eilanden in de Egeïsche Zee. Het wordt het eiland van het feest genoemd, vanwege de jaarlijkse dorpsfeesten. Het Griekse eiland leeft voor een belangrijk deel van het toerisme. De officiële taal is natuurlijk Grieks, maar vanwege het toerisme wordt er veel Engels gesproken. Het eiland heeft een goed wegennet en veel mooie havenplaatsen en bergdorpen, diverse kloosters, goede hotels en restaurants en volop winkels. Het is een echt wandeleiland met ruige natuurgebieden en een schitterende kust. Door de oorlogen in het Midden-Oosten landden er op Lesbos heel veel vluchtelingen.
Een Grieks vulkanisch eiland
Egeïsisch Eiland in de Egeïsche Zee
Lesbos is het grootste eiland van de Egeïsche Eilanden in de Egeïsche Zee. Er wonen ongeveer 86.000 inwoners. Andere grote eilanden van deze eilandengroep zijn Chios, Samos, Limnos en Ikaria. Dit zijn eilanden van de Noord-Egeïsche Eilanden. Er is nog een eilandengroep die de Zuid-Egeïsche Elanden heet en die uit heel veel eilanden en eilandjes bestaat. Ze liggen allemaal tussen en Griekse vasteland en Turkije in.
Mytilini
Lesbos heeft een oppervlakte van 1.630 km² en de hoofdstad is
Mytilini. Het eiland is vulkanisch en het hoogste punt is de
Lepetymnos van 935 meter.
Vulkaan en zandstrand
Het eiland is ontstaan uit twee vulkanen die niet meer actief zijn. Wat oorspronkelijk de vulkaankegels waren zijn nu twee baaien, de
Golf van Kallonis en de
Golf van Geras. De baaien lijken meer op meren dan op een water dat in verbinding staat met de zee en dus eigen onderdeel is van de zee. Ze zijn visrijk en bevatten vooral veel sardines.
Heetwaterbronnen
Er is nog vulkanische activiteit op het eiland merkbaar bij enkele heetwaterbronnen. Lesbos heeft verschillende landschappen, zoals de bergen, rustieke noordzijde en vruchtbare en groene zuidzijde. Het kent bijzondere natuurgebieden waar veel verschillende soorten vogels nestelen. Ook kent het eiland diverse zandstranden. Het klimaat is er mediterraan. Het is er weelderig groen en kan ook hier en daar op een maanlandschap lijken.
Bron: Eleonora Pouwels Bron: Eleonora Pouwels Bron: Eleonora Pouwels
Toerisme
Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Lesbos. Er komen Grieken die van de natuur en het authentieke Griekenland houden en buitenlanders die naar het eiland reizen om het te leren kennen; ze hebben gehoord over de wonderschone natuur en het fijne klimaat. Toch is er geen massatoerisme. Er wordt gewandeld, gefietst en op het strand gerecreëerd. Vanuit de hoofdstad Mytilini, waar ongeveer een derde van alle eilanders woont, trekken de eilanders naar andere delen van het eiland voor een dagje of weekendje weg.
Tweede huis
Sommige Grieken of buitenlanders hebben er een tweede huis. Dat zijn de langverblijvers. Ook komen er toeristen uit Turkije.
Olijven, ouzo en sardines
Naast het toerisme is landbouw en veeteelt, schapen, een belangrijke bron van inkomsten en de plaatselijke alcoholische drank
ouzo. Er staan op het zuidelijke deel van het eiland 11 miljoen olijfbomen en die
olijven worden jaarlijks geoogst en verhandeld. Ook de
sardinevisserij is een bron van inkomsten.
Lesbos of Lesvos
Het eiland wordt Lesbos en Lesvos genoemd. Lesbos is genoemd naar de held
Lesbos uit de Griekse mythologie. Lesvos zou van ‘Lesvi’ komen, wat ‘groen eiland’ betekent. Dat zou zijn verbasterd tot
Lesvos.
Bron: Eleonora Pouwels Bron: Eleonora Pouwels Bron: Eleonora Pouwels
Sappho en Lesbisch
Het begrip lesbisch vindt zijn oorsprong in dit eiland. Dichters
Sappho die omstreeks 625 v.Chr. op Lesbos is geboren, dichtte en zong als eerste over vrouwenvriendschap. Haar gedichten gaan ook over het landelijke leven en bruiloften. Sappho richtte een school op voor vrouwen waar zang, dans en muziek werden onderwezen.
Problemen
In 2015, 2015 en 2016 en ook in de jaren daarna kwam Lesbos in de problemen omdat er dagelijks vele bootvluchtelingen vanaf het Turkse vasteland op het eiland aankwamen. De problemen waren groter dan de eilanders en het eiland aankonden en er waren Europese afspraken nodig om orde in de chaos te scheppen. Voor de toeristenbranche was de berichtgeving over de vluchtelingen funest en de eilanders hadden grote moeite het hoofd boven water te houden.
Lees verder