Waddeneiland Juist Tovereiland Töwerland
Juist is een van de Duitse Waddeneilanden, voor de kust van Oost-Friesland. Het lange en smalle eiland wordt ook wel het Tovereiland, Töwerland, genoemd, vanwege zijn betoverende schoonheid met bloeiende duinroosjes, parnassia en orchideeën. Het is een van de parels aan de ketting Waddeneilanden langs de Nederlandse, Duitse en Deense kust, grenzend aan het werelderfgoed Waddenzee. Juist is een rustig Waddeneiland, waar geen autos mogen komen. De eilanders zijn van oudsher jutters zoals ook de eilanders van de andere Waddeneilanden. En de naam spreek je uit als Jühst.
Het Duitse tovereiland
Waddeneiland Juist Töwerland
Het schone eiland, Töwerland, Juist is een lang en smal Waddeneiland dat tussen Borkum en Norderney in ligt. Het is heeft een oppervlakte van 16,43 km² en is 17 kilometer lang. Gemiddeld leven er op elke kilometer honderd eilanders want er wonen ongeveer 1700 inwoners die in het dorp
Juist of in
Loog wonen. Met hoog water is het eiland op het smalste deel slechts 500 meter breed en op z'n breedst 900 meter. Met laag water is het wat breder door het droogvallende strand langs de noordzijde van het eiland, dat net zo lang is als het eiland zelf.
Zonnig
Juist is een zelfstandige gemeente binnen de Landkreis Aurich en maakt deel uit van de deelstaat Nedersaksen. Het behoort tot het zonnigste gebied van heel Duitsland en is een uitgelezen plek om vitamine W,
vitamine Wadden, op te doen.
Norddeich
De kortste afstand tussen eiland en vasteland, van de oostelijke punt naar de kust boven Norden, is 8 kilometer. Juist is met de veerboot te bereiken vanuit Norddeich, een havenplaats aan de waddenkust van het Duitse vasteland. In ongeveer drie kwartier ben je op het eiland. De veerboot vaart op tij, meestal één keer per dag heen en één keer per dag terug. De auto kan dan niet mee. Het eiland is nagenoeg autovrij, want eigenlijk mogen alleen de hulpdiensten rijden. In Norddeich zijn grote parkeergarages aanwezig om de bolide tijdelijk te parkeren. Juist heeft ook een vliegveld.
Hammersee en natuurgebied
Juist mag dan een lang en smal eiland zijn, het heeft wel een meer, die de
Hammersee heet. Het is een zoetwatermeer dat is ontstaan na een duindoorbraak in 1651. Toen werd ook het oude hoofddorp van het eiland verwoest door de stormvloed. Rond Hammersee is het een prachtig gebied waar parnassia en orchideeën groeien. De westpunt van het eiland werd in 1899 tot natuurgebied uitgeroepen. Dat is een duingebied waar veel duinroosjes groeien.
Dwergsterns
De oostpunt is ook een natuurgebied. Hier zijn jonge duinen te vinden en een broedgebied van dwergsterns.
Stormvloed
Juist is ontstaan in 1362 na een stormvloed, die de
'Große Manndränke' wordt genoemd. Bij een verschrikkelijke storm op 16 januari van dat jaar werd het grote eiland
Bant verwoest, waarna er drie stukken overbleven: de huidige eilanden Borkum, Memmert en Juist. De stormvloed beukte op de kust van Sleeswijk Holstein. Het was de zwaarste storm die het gebied meemaakte en na die storm, die drie dagen duurde, was de kustlijn veranderd. In die grote ramp in de middeleeuwen verdween veel vruchtbaar land in de golven en verloren zeker 10.000 mensen het leven. In 1398 duikt de naam Juist voor het eerst op in een ambtelijk document.
Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein) Museum en Seebad
Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten al is Juist lang niet zo druk als Norderney of Borkum. Het toerisme begon in 1840, toen de eerste badgasten kwamen. Juist is een kuureiland en in 2015 vierde het eiland dat het 175 jaar Seebad is. Op Juist ligt het hoogste duin van de Oostfriese eilanden, al mogen de badgasten daar niet op klimmen. Om beschadiging te voorkomen is het duin afgesloten voor publiek.
Duinen
Er zijn nog twee hoge duinen te vinden waar wel op geklommen mag worden en waar zelfs uitkijkpunten op gebouwd zijn van waaruit het eiland, de Noordzee en de Waddenzee zijn te zien. Over de natuur en de cultuur van het eiland is in het
Küstenmuseum' veel te zien. En wie op Juist wil zwemmen kan dat in de Noordzee doen, maar ook het overdekte zeewaterbad met brandinggolven.
Krimifestival Tatort Töwerland
Het eiland is bekend om zijn
Krimifestival Tatort Töwerland, met lezingen, signeersessies, boekverkopen, interviews met misdaadromschrijvers, een Krimigala, Krimi Matinee en een Krimipuzzel. Het vindt sinds 2006 jaarlijks plaats in de maand september.
De krimi is populair op Juist en om dat te stimuleren is er ook een Krimistipendium te winnen voor een schrijver die de misdaadroman op Juist schrijft en daarvoor een langere tijd op het eiland verblijft.
Strandleiche
Het eiland heeft al een hele collectie van krimi's die op Juist spelen, zoals: Tod in den Dünen door Bettina von Cossel, Töwerland brennt door Jan Zweyer, Ein Hauch von Meer und Mord door Barbara Saladin, Strandleiche door Hardy Pundt en vele andere.
Lees verder