De verborgen parels van Gran Canaria

De verborgen parels van Gran Canaria Gran Canaria is één van de Canarische eilanden en bevindt zich in de Atlantische Oceaan. De betoverende vulkanische landschappen en afwisselende flora en fauna leiden tot een prachtig plaatje. Dit eiland is uiteraard geschikt voor een ontspannende zonvakantie. De wuivende palmbomen, de lekkere tapas en de heerlijke temperaturen zorgen voor dat fijne vakantiegevoel. Voor de echte ontdekkingsreizigers onder ons biedt het eiland nog veel meer opties dan de mooie stranden en drukke boulevards. Gran Canaria heeft namelijk een paar verborgen parels die u zeker gezien moet hebben. Speciale bezienswaardigheden, ontroerende bezoekjes en historische gebouwen. Wist u bijvoorbeeld dat de eerste bewoners van Gran Canaria, de Guanchen, in grotten woonden? En zelfs in 2016 zijn enkele grotten bewoond! Als u geluk heeft mag u tevens even binnen kijken. Ook beschikt Gran Canaria over een prachtige tuin met meer dan 500 verschillende, endemische planten, authentieke dorpjes en sfeervolle bijzonderheden.

Grotwoningen (Cuevas Bermejas)

Cuevas Bermejas is een grotdorpje langs het dal “Barranco de Guayadeque”. Volgens velen is dit één van de mooiste ravijnen van Gran Canaria. Dit gebied is één van de belangrijkste overblijfselen van de Guanchen, de eerste en oorspronkelijke bewoners van het eiland. Niemand weet zeker hoe deze mensen op het eiland zijn gekomen. Omdat de Guanchen blauwe ogen hadden en werden omschreven als blond en lang, weken zij veel af van de originele Spaanse bevolking. Zo dachten mensen vroeger dat ze afstamden van de verdwaalde Vikingen. Een andere groep dacht weer dat de Guanchen van de Berbers afstamden, de originele inwoners van Noord-Afrika. Tot de dag van vandaag (2016), is dit een raadsel. Wel weten we dat de Guanchen voornamelijk in grotten woonden.

De verborgen parel van Cuevas Bermejas is de oude mevrouw, die al haar hele leven in een grot woont. Haar naam is Isabel en ze is anno 2016 ongeveer 90 jaar oud. Ze heeft alle faciliteiten die ze nodig heeft, inclusief stroom en water. Als u gelukt heeft, mag u zelfs even binnenkijken in haar huis! Vol trots laat ze zien hoe zij leeft. Het is fascinerend om te zien hoe iemand zo anders kan leven dan wat we in Nederland gewend zijn. Isabels woonkamer is ingericht met allemaal foto’s van haar gezin. Overal waar je kijkt hangt wel weer een andere foto. Een dosis gezelligheid ontbreekt zeker niet aan haar woning, ze heeft zelfs een flat screen televisie in haar ietwat kleine woonkamer. Erg modern, maar toch ouderwets tegelijk. Zeer indrukwekkend om te zien en een keer mee te maken en vooral bijzonder hoe gastvrij Isabel is tegenover haar bezoekers.

Botanische tuin (Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo)

Gran Canaria beschikt over een zeer wonderbaarlijke tuin, de tuin heeft een lange, Spaanse naam, namelijk Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo. De tuin ligt in Tafira Alta, ten zuidwesten van de hoofdstad Las Palmas, dichtbij Santa Brídga.

Een Zweedse man genaamd Eric Sventenuis kwam met een briljant idee, een botanische tuin met alle verschillende flora en fauna van Gran Canaria. Zo gezegd, zo gedaan. Er staan meer dan 500 soorten planten, bomen en bloemen in de tuin. Gran Canaria is een zeer uiteenlopen eiland als het gaat om landschappen, het meest voorkomende landschap is vulkanisch, maar aan de andere kant van het eiland vindt u vele soorten valleien, met oorspronkelijke en geïmporteerde flora en fauna. De Canarische bevolking is erg trots op de botanische tuin, de vele endemische planten worden optimaal onderhouden en verzorgt, dit is voor de bewoners de schat van het eiland.

Eén van de bomen die u echt gezien moet hebben is de “Ficus socotrana”, ook wel bekend als de sprookjesboom. Alle wortels groeien door elkaar, de “takken” die aan de boom hangen ogen als een mysterieus gordijn. Verder kunt u hier verschillende soorten cactussen, palmbomen en vetplantjes bewonderen. Ook vindt u hier verschillende soorten salamanders en hagedissen.

Authentieke dorpjes (Teror en Little Venice)

Teror

Als we de reisgidsen moeten geloven, is Teror het mooiste dorpje van het eiland. Teror staat bekend als sfeervol en authentiek. Het mooie aan Teror is dat, ondanks het grote toerisme, haar schoonheid onaangetast blijft.

Wat gelijkt opvalt als u door Teror loopt zijn de fraai gekleurde huisjes en balkons. Het past allemaal prachtig bij elkaar en geeft een aandoenlijk gezicht. Op het mooie plein, Plaza Nuestra Senõra del Pino, staat, sinds 1767, een basiliek. Hierin staat een beeld van de heilige maagd Maria, elk jaar op 8 september wordt dit beeld geëerd en bezocht door bedevaartgangers. Er zijn een aantal kleine terrasjes en winkeltjes aanwezig.

Little Venice (Puerto de Mogán Marina)

Puerto de Mogán is een gebied waar toeristen en de lokale bevolking samenkomen. Het staat bekend als een, tot nu toe, rustig vakantiegebied. In tegenstelling tot het nabije Puerto Rico, waar het juist super toeristisch is. In het toeristische gedeelte van Puerto de Mogán worden hotels en appartementen tegen de bergen opgebouwd aan een lange boulevard die leidt naar het strand. Loopt u een stukje verder, over een bruggetje rechts van het strand, komt u in het kleine, lokale dropje Puerto de Mogán Marina.

Puerto de Mogán Marina is werkelijk prachtig. Als u om zich heen kijkt, lijkt het alsof u naar een ansichtkaart kijkt. Het lijkt een beetje op het Griekse eiland Santorini. Tegen de berg aan zijn allemaal kleine, authentieke huisjes gebouwd. Er zijn geen liften aanwezig, overal lopen kleine weggetjes met trapjes richting woningen. De huizen zijn zacht gekleurd en op de grond lopen kanaaltjes met witte bruggetjes, versierd met vrolijke bloemen. Als u alle trappen naar boven loopt en de bordjes volgt, komt u uiteindelijk uit bij een uitkijk punt, u kunt hier kijken over de zee, het strand, de haven en een groot deel van Puerto de Mogán, voorval in de avond is dit een echte aanrader!

U zult vast nog vaak terug denken aan deze bijzonder bezienswaardigheden. Gran Canaria is een magisch eiland met allerlei mooie en wonderbaarlijke dingen, we moeten gewoon goed zoeken!
© 2016 - 2024 Jamilla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Gran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria is al jaren een zeer populaire vakantiebestemming, voor veel verschillende doelgroepen. Dit is natuurlijk n…
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…

Vogeleiland Memmert – Onbewoond WaddeneilandVogeleiland Memmert – Onbewoond WaddeneilandMemmert is een onbewoond Duits Waddeneiland tussen Juist en Borkum. Het is een broedgebied voor tienduizenden vogels en…
Waddeneiland Juist – Tovereiland TöwerlandWaddeneiland Juist – Tovereiland TöwerlandJuist is een van de Duitse Waddeneilanden, voor de kust van Oost-Friesland. Het lange en smalle eiland wordt ook wel het…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gran_Canaria
  • http://www.gran-canaria-reisgids.nl/info/natuur/WandelingGuayadeque.php
  • http://www.gran-canaria-info.com/puerto-de-mogan/puerto-mogan-in-focus-21-things-you-can-t-miss-in-little-venice
Jamilla (1 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.