Werelderfgoed van Australië - Shark Bay Marine Park

Werelderfgoed van Australië - Shark Bay Marine Park Shark Bay Marine Park is een park op een schiereiland in het westen van Australië. Het park ligt ongeveer 800 km ten noorden van de stad Perth, Western Australia. Sinds 1991 staat het op de Werelderfgoedlijst. De omvang van het erfgoedgebied beslaat 2,2 miljoen hectare grond. Het is een uniek landschap waar veel verschillende planten en dieren voorkomen, waaronder ook bedreigde diersoorten (waaronder zeekoeien en de groene zeeschildpad). De naam Shark Bay werd aan het gebied gegeven door de Engelse zeevaarder William Dampier. Tijdens de ontdekkingstocht in 1699 werd er gedacht dat er veel haaien zaten, wat eigenlijk dolfijnen waren. De Aboriginalnaam voor Shark Bay is ‘Gathaagudu’. Dat betekent ‘twee baaien’.

Waarom staat Shark Bay Marine Park op de Werelderfgoedlijst?

UNESCO heeft tien criteria om te beoordelen of een gebied als werelderfgoed aangemerkt kan worden. Het Shark Bay Marine Park voldoet aan vier van de tien criteria.
  • Het voldoet aan het criteria van een buitengewoon natuurverschijnsel. Een buitengewoon natuurverschijnsel in dit gebied zijn de stromatolieten van Hamelin Pool, een van de oudste levensvormen op aarde.
  • Het voldoet aan het criteria van een bijzonder voorbeeld van belangrijk lopende ecologische processen in de evolutie en de ontwikkeling van ecosystemen aan de kust.
  • Het gebied is een belangrijk onderkomen voor bedreigde diersoorten. Deze huisvesten zich in de enorme bedden van zeegras die Shark Bay telt. Een bekend zeegrasveld is het Wooramel zeegrasveld. Dat is maar liefst 129 km lang.
  • Het is een gebied met uitzonderlijke, natuurlijke schoonheid.

Stromatolieten van Hamelin pool

De stromatolieten van Hamelin Pool horen tot de oudste levensvormen op aarde. Er zijn maar drie plaatsen op aarde waar deze mariene stromatolieten voorkomen, onder andere in Western Australia en op twee plaatsen in de Bahama’s. Stromatolieten zijn levende fossielen die voorkomen in ondiep water. De lagen worden opgebouwd door blauwgroene algen, ofwel cyanobacteriën, en vormen heuveltjes. Je kunt het groeiproces vergelijken met het ontstaan van koraalrif. Voor onderzoekers is dit fenomeen vooral interessant, omdat het veel vertelt over de aarde zo’n vijfendertighonderd miljoen jaar geleden. Toen deze levensvorm ontstond, was er nog geen tot weinig zuurstof in de atmosfeer. De organismen verantwoordelijk voor de heuveltjes zijn fotosynthetisch. Ze gebruiken koolstofdioxide en water en zetten deze om in koolhydraten. Tijdens het proces komt er zuurstof vrij in de atmosfeer. Op deze manier spelen stromatolieten een belangrijke rol bij de ontwikkeling van leven op aarde.

Stromatolieten zijn echter zeldzaam. Ze komen hier echter voor doordat het zeewater op deze plek twee keer zo zout is als normaal zeewater. Het zeewater is twee keer zo zout doordat het water in de baai snel verdampt. Grazende organismen kunnen hier moeilijk overleven. Hierdoor kunnen de stromatolieten ongestoord groeien. De groei is echter zeer langzaam. Ze groeien tot 0,3 mm per jaar.

Bron: Brian W. Schaller, Wikimedia Commons (FAL)Bron: Brian W. Schaller, Wikimedia Commons (FAL)
De stromatolieten van Hamelin Pool vormen de poort naar het schiereiland. Het ligt ongeveer 105 km ten zuidoosten van Denham. Bezoekers kunnen deze levensvormen bezichtigen vanaf een steiger.

Shell Beach

Shell Beach ligt 45km ten zuidoosten van Denham (plaats op het schiereiland van Shark Bay). Het strand is bekend om zijn vele schelpen. Het bestaat eigenlijk alleen maar uit kleine hartschelpen. Het strand is zo’n 60 km lang, en bestaat uit een 10 meter dikke laag kleine hartschelpen. De schelpen bestaan al duizenden jaren, zijn vervolgens doodgegaan (natuurlijke dood) en aangespoeld aan het strand. Op deze manier is de dikke laag schelpen ontstaan. Vandaag de dag worden de schelpen wel eens gebruikt als pluimveevoer of als exotische bodembedekking voor tuinen.

Bron: Rggoldie, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Rggoldie, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Monkey Mia

In Monkey Mia, dat deel uitmaakt van het Shark Bay Werelderfgoed, komen dolfijnen (tuimelaars) zeer dicht aan de kust. Dit is een van de weinige plaatsen ter wereld waar dolfijnen zo dicht bij het strand komen. Dagelijks, in de ochtend, worden ze gevoed met vis. Bezoekers kunnen komen kijken hoe de dolfijnen gevoed worden. Je mag ze echter niet aaien. Ook moet je uitkijken met zonnebrandcrème. De ogen van de dolfijnen kunnen hierdoor geïrriteerd raken. Het wordt ook afgeraden om zonnebrandcrème op te smeren als je 's morgens komt kijken.
© 2016 - 2024 Lydia70, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekenfilms van Dreamworks AnimationDreamworks brengt ieder jaar animatiefilms uit voor jong en oud die steeds hoog blijven scoren in de filmcharts over de…
De enorme staart van de voshaai (thresher shark)De enorme staart van de voshaai (thresher shark)De voshaai heeft een enorme staart met een opvallende vin. Hiermee jaagt hij op een bijzondere wijze op zijn favoriete p…
Great Barrier Reef – bedreigd werelderfgoed bij QueenslandGreat Barrier Reef – bedreigd werelderfgoed bij QueenslandHet Great Barrier Reef voor de kust van Australië staat sinds 1981 als werelderfgoed op de lijst van Unesco. Het gaat ni…
Everglades: tien mooie plekjes die je niet mag missenEverglades: tien mooie plekjes die je niet mag missenDe Everglades in Florida zijn het op een na grootste Amerikaanse nationaal park, na Yellowstone in de staat Wyoming. Het…

Vakantie op Zakynthos: 5 bijzondere activiteitenVakantie op Zakynthos: 5 bijzondere activiteitenZakynthos is de ideale bestemming voor als je zon, zee en strand zoekt, maar niet te ver wilt vliegen en ook nog wat mee…
Lanzarote, één van de Canarische EilandenLanzarote, één van de Canarische EilandenHet subtropische Canarische Eiland Lanzarote is een bijzonder eiland, met een bijzonder gekleurd landschap, vulkanen, kr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Bostock Lang, L.; Bowen, J., (2007) Capitool Reisgidsen Australië. Houten: Van Reemst Uitgeverij, ISBN: 9789041033024
  • Shark Bay, http://www.sharkbay.org.au/, bezocht op 15-07-2016
  • World Heritage Places, https://www.environment.gov.au/heritage/places/world/shark-bay, bezocht op 15-07-2016
  • Young, R., https://www.flickr.com/photos/86292040@N00/2765075772/
  • Schaller, B.W., https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30828388
  • Rggoldie, https://www.flickr.com/photos/11068240@N07/2809707391/
  • Afbeelding bron 1: Brian W. Schaller, Wikimedia Commons (FAL)
  • Afbeelding bron 2: Rggoldie, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Lydia70 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.