Lanzarote, één van de Canarische Eilanden

Lanzarote, één van de Canarische Eilanden Het subtropische Canarische Eiland Lanzarote is een bijzonder eiland, met een bijzonder gekleurd landschap, vulkanen, kraters en grotten. Sommige grotten zijn deels gevuld met helder (zee) water, de grot Jameos del Agua is zeer bekend. Behalve grotten zijn er op Lanzarote vele (verschillende) stranden, en het eiland is van vele toeristische attracties voorzien. Voor de kinderen is er een Texas park, een waterpark, en een tropisch park. Het eiland is samen met de zes andere Canarische Eilanden La Palma, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en El Hierro, een onderdeel van Spanje.
Bron: Anieto2k, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Anieto2k, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Bron: Macnolete, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Macnolete, Flickr (CC BY-2.0)
Bron: Penjelly, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: Penjelly, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Het weer op de Canarische Eilanden (Lanzarote)

Temperatuur

Op het Canarische Eiland is het bijna altijd mooi weer en de gemiddelde temperatuur ligt tussen de 20 en 28 graden. Van januari tot en met mei is deze tussen de 20 en 23 graden Celsius, van juni tot en met oktober ligt het gemiddelde tussen de 25 en 28 graden. De gemiddelde minimale temperatuur ligt tussen de 13 en 20 graden.

Wind en regen op het eiland

Het regent zelden op Lanzarote. Het gemiddeld aantal dagen neerslag per maand ligt tussen de 0 en 6 dagen. Van mei tot en met september ligt dit tussen 0 en 2 dagen per maand. Er heerst op Lanzarote vaak een vochtige wind, de passaat. Er is een hele kleine kans dat er in de zomer een windstroom, de scirocco, uit de Sahara komt. Daardoor kan het enkele dagen rond 40 graden worden met neervallend woestijnzand.

Reis naar het eiland

De locatie

Het Canarische Eiland hoort bij Spanje en ligt ter hoogte van Afrika. Lanzarote is het meest noordelijke Canarische Eiland, en ligt het dichtst bij Spanje. Het ligt in de Atlantische Oceaan en ongeveer 115 kilometer vanaf de kust van Marokko. De kleine eilanden Alegranza, La Graciosa, en Montaña Clara horen bij Lanzarote.

Met het vliegtuig naar Lanzarote

Om dit Spaanse eiland te bereiken kun je vliegen vanuit Nederland (Amsterdam) naar het Canarische Eiland Lanzarote en dit duurt zo’n 4 uur. Als je vanuit Amsterdam vliegt, en moet overstappen op Fuerteventura. Dan moet je rekenen op 5,5 uur. Andere vertrekplaatsen met het vliegtuig zijn Eindhoven, Brussel, Charleroi, Weeze, en Düsseldorf (in 2016). Op het eiland zelf is anno 2016 maar één vliegveld, en dit ligt in de hoofdstad Arrecife.

Met de boot

Behalve met het vliegtuig kun je met de boot naar Lanzarote. De boten varen vanaf de Spaanse kust, vanuit het plaatsje Cádiz naar de Eilanden. De bootreis is relatief duur, duurt langer dan 15 uur en je moet een overstap maken op het eiland Gran Canaria. Vanuit West Afrika gaat een veerboot naar Gran Canaria die zo’n 18 uur vaart (in 2016).

Bron: Torkil storli, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Torkil storli, Flickr (CC BY-2.0)

Strand op Lanzarote

Puerto del Carmen

Het eiland Lanzarote kent een aantal stranden. Elk strand op Lanzarote heeft zijn specialiteit. Het ene strand is meer geschikt voor het gezin, het andere meer voor jong volwassenen, surfers, duikers etc. Badplaats nummer één is Puerto del Carmen, een plaats van acht kilometer langs de kust, met vele lichtbruine zandstranden. Hier zijn velerlei sporten mogelijk en er is veel vertier voor toeristen.

Playa Blanca

Zoek je meer iets voor het gezin, dan is de badplaats Playa Blanca dat aan de zuidkant van Lanzarote ligt, meer geschikt. Er is geen lange weg langs het strand, zoals op Puerto del Carmen. De meeste horeca zit aan de wandelboulevard Avenida Maritima en bij de winkels in de Zona Peatonal Los Limones mag je geen autorijden. Dit alles maakt Playa Blanca op Lanzarote gemoedelijker dan Puerto del Carmen. In en rondom Playa Blanca zijn nog de nodige bungalows, villa's en villaparken.

Bron: Sparksemma, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Sparksemma, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Tussen Playa Blanca en El Papagayo, liggen stranden die je niet helemaal met de auto kunt bereiken. Hier zijn de nodige stranden met weinig tot geen mensen. Sommige mensen gaan er naakt zwemmen.

Playa de los Pocillos

Een ander strand, dat geschikt is voor het gezin, is Playa de los Pocillos. Dit is het breedste strand van Lanzarote (zo'n 1 kilometer breed) en het ligt in het verlengde van Playa del Carmen. Het water is er relatief ondiep en geschikt voor het jonge gezin. Er wordt ook gesurft. Het is 15 minuten lopen naar Playa del Carmen, waar een meer bruisend nachtleven is. In het verlengde van Playa de los Pocillos ligt Matagorda, waar vele surfers zijn.

Playa de Famara

Als je wilt surfen kun je goed terecht op Playa de Famara. Playa Farmara is geschikt voor beginnende en gevorderde surfers. Dit strand ligt aan de noordzijde van Arrecife. De wind (passaat) en de sterke branding veroorzaken vele golven. De wind neemt de nodige hoeveelheid zand mee waardoor er zandheuvels zijn in de straten en in de tuinen van de stad. Een zonnebril tegen het stuifzand kan geen kwaad.

La Graciosa
Vanuit Playa de Famara kun je het eilandje La Graciosa zien. Dit eilandje, dat bij Lanzarote hoort, is de beste plek om te vissen, om te duiken, of voor de rust. Het eilandje heeft een zandstrand met duinen, enkele vulkanen, en uitzicht op de onbewoonde eilandjes Roque del Este, Alegranza en Montana Clara.

Het landschap op het Canarische Eiland

De grootte van het eiland

Het eiland heeft een oppervlakte van 845 vierkante kilometer. Ter vergelijking: het Nederlandse Waddeneiland Terschelling telt 674 vierkante kilometer. Omdat het eiland niet te groot is en de wegen van prima kwaliteit zijn, kun je gemakkelijk meerdere
Bron: CHUKY8208, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: CHUKY8208, Flickr (CC BY-ND-2.0)
bezienswaardigheden op één dag bezoeken.

Bodem op Lanzarote

Lanzarote, een niet al te groot eiland, is een vulkanisch eiland met zo’n 300 vulkanen. Het eiland is bedekt met gestold lava waardoor de kleuren oker, zwart, roze, en paars overheersen. Het lava is bedekt met vele soorten korstmos.

Bron: BlackmanVision, Flickr (CC BY-2.0)Bron: BlackmanVision, Flickr (CC BY-2.0)
Bebouwing
Op het kleine vulkanische eiland zijn de meeste huizen wit, en de deuren en kozijnen zijn groen, blauw of bruin. De gebouwen zijn niet hoger dan vier verdiepingen. Dit heeft te maken met de kunstenaar César Manrique die invloed heeft gehad op de bouwvoorschriften van het eiland.

Planten en dieren

Qua planten vind je in het landschap vooral cactussen en de Canarische palm. Het zuidelijke deel is beduidend droger en kaler dan het noordelijke deel. In het zuiden groeien vrijwel alleen wolfsmelkplanten en boksdoornstruiken. In het noorden, vooral bij Haria, zijn vele dadelpalmen en veel andere groene vegetaties. In het noorden groeien onder andere vlooienkruid (vooral op de kliffen van Riscos del Famara), slangenkruid, retama (brem) en tabaiba (koning-jubawolfsmelk). Op Los Lobos, in de zeestraat La Bocaina, groeit nog de passiebloem. De dieren op het eiland zijn duizenden geiten, vele dromedarissen, en geelvinken. Voor de rest is er een enkele roof- of zeevogel, zijn er duiven, en verwilderde huisdieren.

Bron: OxOx, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: OxOx, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Cactustuin Jardín de Cactus
De cactustuin Jardín de Cactus ligt bij het dorp Guatiza. Het is aangelegd in de vorm van een amfitheater, en een project van kunstenaar César Manrique.

Vervoer op het eiland Lanzarote (één van de Canarische Eilanden)

De busreizen zijn goed en relatief goedkoop. Hou wel de vertrektijden in de gaten want deze wijzigen frequent. Taxi’s zijn betaalbaar, maar voorkom verassingen door vooraf naar de prijs te vragen. Huurauto’s zijn eveneens betaalbaar. Denk eraan dat je hiermee niet op ongeasfalteerde wegen mag rijden.

Voor fietsen kun je op Lanzarote goed terecht. De niet al te grote omvang van het eiland Lanzarote maakt fietsen populair. Vooral in de wintermaanden van november tot en met mei. Bedrijven organiseren fietstochten voor verschillende leeftijden en verschillende niveaus. Doordat het eiland Lanzarote niet al te groot is en divers, kunnen in één dag verschillende dingen per fiets bezocht worden. Desalniettemin is het eiland 845 vierkante kilometer, en daarmee 175 vierkante kilometer groter dan Terschelling, en niet vlak. Voor de meeste mensen is daarom een fiets niet voldoende om het hele eiland te zien. Een combinatie van fiets en bus geeft allicht een mooie uitkomst.

Eten en drinken op Lanzarote: tapas, papas arrugadas en mojo, mojito, water en wijn

Eten

Op Lanzarote kun je op toeristische plaatsen de hele dag tapas eten. In de kroegen van dorpen ligt de tapas op de toonbank en het is vaak voor 16.00 uitverkocht. Over het algemeen wordt er veel vis gegeten. Twee andere menuvarianten die je veel tegenkomt zijn: papas arrugadas en mojo. Papas arrugadas zijn gekookte aardappels met schil eromheen. Eventueel met grof zeezout erbij. Mojo is de saus. Meestal krijg je een rode pittige en een groene knoflooksaus.

Behalve tapasrestaurants zijn er de nodige internationale restaurants waar je kunt eten wat je wilt. Een dieet blijven volgen is zelden onmogelijk. Tot zo ver het avondeten. Wat betreft het ontbijt: de bevolking ontbijt nauwelijks, slechts een broodje en een koffie. Maar in de middag, na 13.00 en in de avond, eten ze een driegangendiner. Hun avondeten begint rond 19.00.

Drinken: wijn en mojito
Over het algemeen is er qua drank alles te krijgen wat we in Nederland hebben. Bij het eten drinkt men vooral water en wijn. De wijn van Lanzarote is overigens (in 2016) niet in Nederland te koop. Dat komt doordat de productie op Lanzarote onvoldoende is om te kunnen exporteren. Een populaire drank is de mojito die vrijwel overal op Lanzarote te krijgen is.

Wijnstreek

De wijnstreek op Lanzarote is La Geria, waar je wijnen kunt proeven. Vanwege de droogte zijn druivenplanten er moeilijk te handhaven. De bewoners hebben muurtjes gebouwd rondom de plantteelt om de (passaat)wind tegen te houden en het vocht (uit de passaat) vast te houden. In La Geria kun je wijnen proeven en een wijnmuseum bezoeken.

Bezienswaardigheden: vulkanen, grotten, en mooie uitzichten

Parque National Timanfaya

In het Parque National Timanfaya vind je kraters van vulkanen en lavavelden. Het zwavel van de ondergronds nog actieve vulkaan Montanas del Fuego kun je er ruiken. Voor toeristen zijn een aantal bezienswaardigheden gecreëerd. Er worden o.a. vulkaan geisers getoond door water in de bodem te gieten. Op een magmakamer laten ze zien dat grind op 10 centimeter diepte door de hitte niet vast gehouden kan worden, en stro op 1 meter diepte vliegt in brand. In het restaurant ‘El Diablo’ wordt op vulkanische warmte gekookt. Om dit alles te bekijken kun je een rit maken op een dromedaris.

Largo Verde
Dit is een zwart strand, met gifgroen water, en ligt onderaan de krater El Golvo. Het wordt verondersteld dat in de gifgroene plas, met vulkanische mineralen, unieke micro-organismen leven. Tussen de zwarte stenen van dit strand op Lanzarote kun je zoeken naar mineraalstenen. Bij de vulkaan El Golvo ligt het vissersplaatsje El Golvo, beide liggen in het Nationaal Park Timanfaya.

Museo Internacional de Arte Contemporáneo

Meer schilderijen van Cesár Manrique (en schilderijen Picasso en Miró) zijn te vinden in Arrecife, in het Museo Internacional de Arte Contemporáneo.

Mirador del Rio
Dit is een uit lavastenen opgebouwd uitzichtpunt (café) met goed uitzicht op het eiland La Graciosa. Het dakterras bestaat volledig uit lavastenen en er is geen hek. Het ontwerp is van César Manrique.

Jameos del Agua

In de grotten van Jameos del Agua vind je een zwembad onder de grond dat door een lavastroom is ontstaan. Er is een restaurant en een klein zeewatermeertje met albinokreeftjes. Er is een concertzaal waar 600 mensen in kunnen, de grot dient regelmatig als nachtclub. De grot is onderdeel van een tunnel die in verbinding staat met de Atlantische Oceaan.

Bron: Loresui, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Loresui, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Fundación de César Manrique
De kunstenaar César Manrique woonde in een lavagrot en dit huis is te bezichtigen. De natuur heeft hij met het huis verweven. Het is een bijzondere woning en er hangen kunstwerken van César Manrique

La Cueva de los Verdes

La Cueva de los Verdes, in de plaats Haria, is een grot op Lanzarote die naar beneden leidt, naar het diepe van de aardbol, naar een verzameling vulkanische grotten. Het vraagt enige stabiliteit, kracht, conditie, en behendigheid om er te komen. Het grottenstelsel is ongeveer 7 kilometer lang, waarvan 1 kilometer bewandelbaar. In de grot is een concertzaal met goede akoestiek. De grot is niet groen (verde), maar Verdes was de familienaam van de oorspronkelijke eigenaar van de grond, bij de ingang van de grot.

Activiteiten op het Canarische Eiland

Glasbodemboot (catamaran) en onderzeeër (Yellow Submarine)

Met een glasbodemboot (een catamaran boot) kun je vanaf Puerto del Carmen, rond Isla de Lobos, naar Fuerteventura varen. Onderweg is er een grote kans dat je dolfijnen, walvissen, en vliegende vissen ziet.

Behalve door een glazen bodem kijken, kun je zelf diep onderwater gaan met een onderzeeër, de Yellow Submarine Lanzarote. De Submarine heeft 22 grote kijkgaten waardoor je 45 minuten lang op 30 meter diepte bijzondere vissen en duikers kunt zien. Daarnaast liggen er nog drie scheepswrakken. Je kan een duiker een kaart laten zien met een door jou gekozen tekst, bijvoorbeeld, gefeliciteerd met je verjaardag. De onderzeeër vertrekt vanaf de haven in Puerto Calero.

Waterpark Costa Teguise

Er zijn veel dingen te doen op Lanzarote, zoals karten, duiken, golven, fietsen huren, buggy rijden, jesky varen, en rijden op een segway. Een uitblinker is het waterpark Costa Tequise. Zo zie je ze niet veel.

Rancho Texas Park

Dit is een park met dieren en een zwembad ernaast. Het ligt bij Puerto del Carmen. Overdag zijn er een aantal voorstellingen met papegaaien, zeeleeuwen, en roofvogels. Je kan er kanoën, ponyrijden, een goudmijn bezoeken, of een wandeling door de tuin met watervallen maken. In de avond en nacht zijn er country en western nights met cowboys, saloondames, en indianen. Als je wilt kun je onbeperkt barbecueën.

Guinate Tropical Park

In het noordoosten van Lanzarote, onderaan de vulkaan Monte Corona, ligt het Guinate Tropical Park. Er zijn vele waterstroompjes met vissen en watervallen, en vele vogels. Er zijn meer dan 1300 exotische dieren, en er worden dierenshows gehouden met o.a. papagaaien, en pinguïns gevoerd.
© 2016 - 2024 Sleurholts, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…

Werelderfgoed van Australië - Shark Bay Marine ParkWerelderfgoed van Australië - Shark Bay Marine ParkShark Bay Marine Park is een park op een schiereiland in het westen van Australië. Het park ligt ongeveer 800 km ten noo…
Beachmasters: zonnige feestvakanties voor jongerenBeachmasters: zonnige feestvakanties voor jongerenWie zich verdiept in de feestvakanties voor jongeren, komt direct Beachmasters tegen. Het is een organisatie die het voo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mon Labiaga Ferrer, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.canarische-eilanden.info/lanzarote
 • http://www.allesoverlanzarote.nl/
 • http://www.lanzarote-reisgids.nl/sport/fietsen
 • http://www.canarische-eilanden.info/
 • http://www.klimaatinfo.nl/spanje/canarische-eilanden/lanzarote.htm
 • http://www.canarische-eilanden.net/lanzarote.htm
 • http://www.top10bezienswaardigheden.nl/spanje/lanzarote.htm
 • http://www.lanzarotevoorbeginners.nl/dorpen-en-steden.htm
 • http://budgetbestemmingen.nl/bestemmingen/canarische-eilanden/lanzarote/vervoer/
 • http://www.allesoverlanzarote.nl/eten-en-drinken.htm
 • http://www.overtocht.nl/bestemmingen/canarische_eilanden
 • http://www.vakantiearena.nl/lanzarote/van-lanzarote-naar-andere-eilanden
 • http://www.vakantiearena.nl/lanzarote/transfers-vliegveld-lanzarote
 • http://www.landenweb.nl/lanzarote/planten/
 • http://www.vakantiearena.nl/lanzarote/boot-naar-lanzarote
 • http://www.vakantiearena.nl/lanzarote/aankomst-en-vertrek-vliegveld-lanzarote
 • http://www.landenportal.nl/lanzarote.htm
 • http://budgetbestemmingen.nl/bestemmingen/canarische-eilanden/lanzarote/bezienswaardigheden/
 • http://www.canarische-eilanden.info/
 • http://www.klimaatinfo.nl/spanje/canarische-eilanden/lanzarote.htm
 • http://www.canarische-eilanden.net/lanzarote.htm
 • http://www.top10bezienswaardigheden.nl/spanje/lanzarote.htm
 • http://www.lanzarotevoorbeginners.nl/dorpen-en-steden.htm
 • http://budgetbestemmingen.nl/bestemmingen/canarische-eilanden/lanzarote/vervoer/
 • http://www.allesoverlanzarote.nl/eten-en-drinken.htm
 • http://budgetbestemmingen.nl/bestemmingen/canarische-eilanden/lanzarote/bezienswaardigheden/
 • http://www.canarische-eilanden.info/lanzarote
 • http://www.allesoverlanzarote.nl/jardindecactus.htm
 • http://www.lanzarotecasasdelsol.com/hoe-kom-je-er
 • http://www.allesoverlanzarote.nl/playablanca.htm
 • http://www.mooistedorpjes.nl/landen/spanje/lanzarote/la-caleta-de-famara/
 • http://www.thomson.co.uk/destinations/europe/spain/lanzarote/playa-de-los-pocillos/holidays-playa-de-los-pocillos.html
 • http://www.allesoverlanzarote.nl/miradordelrio.htm
 • http://www.discoverlanzarote.com/lospocillos.asp
 • http://royallanzarote.nl/bezienswaardigheden/jameos-del-agua
 • http://www.lanzarote-tour.com/lugares_interes/salinas_del_janubio/index.php
 • http://www.submarinesafaris.com/
 • http://www.spain-lanzarote.com/en/places/south/el-golfo.html
 • http://royallanzarote.nl/bezienswaardigheden/los-hervideros
 • Afbeelding bron 1: Anieto2k, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Macnolete, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Penjelly, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Torkil storli, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Sparksemma, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 6: VIK hotels group, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Afbeelding bron 7: CHUKY8208, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Afbeelding bron 8: BlackmanVision, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 9: OxOx, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 10: Jordi Payà Canals, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Afbeelding bron 11: Mon Labiaga Ferrer, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 12: Jordi Payà Canals, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Afbeelding bron 13: Dario Garavini, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 14: Loresui, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Sleurholts (12 artikelen)
Laatste update: 13-10-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 54
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.