La Baule en omgeving (Bretagne); vakantie in Frankrijk

La Baule en omgeving (Bretagne); vakantie in Frankrijk De kuststreek ten westen van Nantes heeft alles om een zomervakantie te laten slagen. Tussen La Baule en Le Croisic zijn schitterende, intieme strandjes. La Baule heeft alles wat een badplaats hebben moet. Bij Guérande vinden we de zoutpannen. Iets ten noorden van La Baule ligt La Grande Brière, een gebied dat aan de Hollandse polders doet denken. Vanuit La Baule zijn St. Nazaire en Nantes snel te bereiken; voor een dagje winkelen.

La Baule

Een mooie, ietwat mondaine badplaats met een uitgestrekt strand aan de zuidkant. Langs het strand loopt een tien kilometer lange boulevard. La Baule, met een populatie van ongeveer 14.000, heeft een uitgebreide winkelstand, veel hotels, pensions en appartementen en tientallen campings in de directe omgeving. Het is een van de drukste, zo niet dé drukste, badplaats van Bretagne. Het kustgebied heet daar Côte d'Amour en wordt beschouwd als de mooiste kust van Bretagne. Het milde klimaat draagt niet weinig bij aan de populariteit van La Baule als badplaats.

Guérande

Van La Baule naar Guérande is maar enkele kilometers. En Guérande is uw bezoek zeker waard. Het stadje met nog geen zesduizend inwoners heeft zijn middeleeuwse karakter goed bewaard. De ommuring uit de vijftiende eeuw en de vier toegangspoorten tot de stad zijn nog volledig intact. Iets ten noorden van de stad staat een ronde molen met een kegeldak:le Moulin du diable, zo genoemd omdat de bouw er van door de duivel geschiedde, met als prijs de ziel van de molenaar. De stad dankte zijn vroegere rijkdom aan de zoutwinning. Ook nu zijn de zoutpannen nog aanwezig en er wordt nog altijd aan zoutwinning gedaan. Uw bezoek aan Guérande wordt natuurlijk bekroond met het kopen van een zakje zeezout. In de Port Saint-Michel is het Musée de vieux Guérande gevestigd, een streekmuseum. De 12-eeuwse kerk Saint-Aubin, tot en met de zestiende eeuw vaak verbouwd, is opgetrokken uit grote granietblokken. De kerk heeft een imposant interieur.

Le Croisic

Van La Baule voert een schitterende kustweg (D 45) naar Le Croisic, een drukbezocht vissersplaatsje op de punt van het schiereiland ten westen van La Baule. De jachthaven en de vissershaven liggen naast elkaar. Er langs loopt de lange kade, met veel winkels, restaurants en hotels. Le Croisic is een gezellig stadje, waar U best een dag kunt doorbrengen. Bij de Pointe du Croisic ligt het strand. Ook heeft Le Croisic een groot zeeaquarium.

Grande Brière

Een verrassend stukje Frankrijk. Af en toe waant U zich in een Hollands polderlandschap. Een rit om de Grande Brière heen is aan te raden. Gaat U dan af en toe uit de auto, zoals bij La Chaussée-Neuve en bij Ile de Fédrun, een voormalig eiland. Hier kunt U boottochtjes maken en, als U wilt, zelf roeien.

Saint Nazaire

Deze stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse keren zwaar gebombardeerd; de Duitsers hadden hier een onderzeebootbasis gebouwd die de geallieerden graag wilden uitschakelen. De basis staat er nog en is te bezichtigen. Een immens betonnen complex, met op sommige plaatsen metersdikke muren. In één van de bassins van het bunkerachtige gevaarte ligt een onderzeeboot uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog ter bezichtiging. Als U toch in Saint Nazaire bent, maakt U dan even een retourtje over de brug over de monding van de Loire. De imposante brug is ruim 2,5 kilometer lang en de pijlers hebben een hoogte van 61 meter. Verder is Saint Nazaire geen mooie stad. De oorlog heeft zijn sporen diep getrokken en de wederopbouw verdient stedebouwkundig gezien geen schoonheidsprijs.

© 2008 - 2023 Bvell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkLoiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkDe Loirestreek is een aangename streek, de tuin van Frankrijk. De streek geniet van een microklimaat. Vaak een lekker we…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Puerto del Carmen, LanzarotePuerto del Carmen is een badplaats op Lanzarote, dichtbij het vliegveld. Het vliegveld ligt tussen Puerto del Carmen en…

Informatie over ArgentiniëArgentinië is het op één na grootste land van Zuid-Amerika en tevens het meest Europese land op het Zuid-Amerikaanse con…
Praktische tips van A tot Z over TenerifePraktische tips van A tot Z over TenerifeGaat u op vakantie naar Tenerife en wilt u nog het een en ander weten? Lees dit artikel met praktische tips van A tot Z…
Bronnen en referenties
  • Frankrijk, J.I. Woldring. Rotterdam 1985
  • Frankrijk, Jacques-Louis Delpal. Amsterdam 1990
  • Portret van Normandië en Bretagne, J. Dominicus. Haarlem 1975
Bvell (89 artikelen)
Laatste update: 22-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.