Praktische tips van A tot Z over Tenerife

Praktische tips van A tot Z over Tenerife Gaat u op vakantie naar Tenerife en wilt u nog het een en ander weten? Lees dit artikel met praktische tips van A tot Z voor uw vakantie op Tenerife.

Apotheek

In het Spaans heet apotheek Farmacia. U herkent de apotheken aan een groen kruis op een witte achtergrond. Over het algemeen zijn de apotheken geopend op:
 • Maandag – vrijdag: 09.00-13.00 uur en 16.00-19.00 uur
 • Zaterdag: 09.00-13.00 uur

Heeft u in het weekend of ’s nachts medicijnen nodig, vindt u bij elke apotheek een lijst met de ‘nooddienst’ apotheek.

Arts

U kunt op elk moment van de dag een arts via de receptie van uw hotel laten komen. Is dit niet nodig, kunt u voor klachten naar de plaatselijke arts gaan of naar het ziekenhuis. In de ziekenhuizen worden ook ambulante behandelingen ondergaan. De artsen spreken vaak Engels of Duits of soms is er een tolk aanwezig. Normalerwijze dient u de arts contant te betalen. Stuur de rekening thuis aangekomen op naar uw verzekering.

Autohuur

Wilt u Tenerife op eigen gelegenheid erkennen? Huur een auto. Autoverhuur vindt u op elke hoek van de straat, de prijzen zijn soms erg laag. Let daarom op of in de prijs alles is inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen. Anders kan het eind van uw vakantie nog nare gevolgen hebben.

Bagage

Per gast in het vliegtuig is 20 kilogram bagage toegestaan, met 1 stuk handbagage. Overgewicht moet op de luchthaven worden nabetaald.
Elke koffer krijgt op de luchthaven een bestemmingsluchthaven en een nummer, waarvan dit nummer ook op uw koffer wordt geplakt. Verwijder deze sticker dus niet, voor het geval uw bagage verloren gaat of er beschadiging is opgelopen. U kunt dan op uw thuisluchthaven contact opnemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Scherpe voorwerpen (zakmes, nagelschaar etc.) mogen uit veiligheidsvoorwaarden niet in het handbagage vervoert worden.

Banken

De banken zijn over het algemeen geopend van maandag-vrijdag van 09.00 tot 14.00 uur.
De meeste banken beschikken over een Cajero Automatico, een geldautomaat, waar u met uw EC- of creditcard geld opnemen kan. Net als in Nederland dient u ook hier op te letten waar u geld opgaat nemen en gebruik alleen de geldautomaten van de banken.

Diefstal

Waardevolle spullen horen in een safe (bijvoorbeeld uw vliegticket, geld, sieraden, creditcard, belangrijke papieren, telefoon etc.). Alleen daar bent u bij inbraak verzekert.

Let tijdens het shoppen, op de promenade, bij het zonnen, waar maar ook, er op dat u uw tas met waardevolle spullen niet uit het oog verliest of niet alleen laat.

Neem gering geld mee op straat of naar het strand, er zijn vele tasjesdieven.

Bent u ondank alle voorzorgsmaatregelen bestolen, heeft u een politieprotocol nodig. Deze kunt u onder het volgende nummer verkrijgen: 902 102 112. Daar noemt men ook het politiestation, waar u dit protocol in enkele dagen kunt afhalen.

Douaneregels

Aan het eind van uw vakantie mag u de volgende hoeveelheden meenemen naar huis:
 • 1 liter alcohol met >22% of
 • 2 liter wijn, sekt of andere <22%
 • 1 staaf sigaretten (200 stuk) of
 • 100 sigarillos of
 • 50 sigaren
 • 50 gr parfum of 0,25 liter Eau de Toilette
 • andere spullen met een gezamelijke waarde van €175,00

Drinkgeld

Bent u met de service tevreden, laat u dit merken door drinkgeld. In een restaurant is het normaal 10% van het totale bedrag te geven. Kamermeisjes (aanbeveling: €1 per persoon per dag), receptionistes, buschauffeurs en lokale reisleiding verheugen zich ook op drinkgeld.
Was u minder tevreden over de geboden service, geeft u rustig minder drinkgeld.

Filmen en fotograferen

De flora, fauna en het landschap van uw vakantie-eiland biedt u een oneindig veelvoud aan geweldige motieven. In de buurt van militaire objecten is het fotograferen en filmen toch streng verboden. Ditzelfde geldt voor de ruimtes van talrijke religieuze complexen.
Mocht u dit wel doen, staat u een hoge geldboete te wachten.

Bij het fotograferen en filmen van de lokale bevolking respecteer hun privacy. Niet ieder mens wil graag op de film of foto vastgelegd worden – een lach doet vaak wonderen!

Godsdienst

De tijden van de godsdiensten vindt u op de affiches aan de kerk.

Inkopen

De Canarische Eilanden zijn nog steeds een tolvrij gebied. Vooral alcohol en sigaretten zijn goedkoper als in Nederland en België. Let echter wel op de invoer van deze producten.

Let alstublieft op bij de horloges en camera’s, waar vaak imitaties van rondzwerven die niet op het eerste gezicht te herkennen zijn.

Laat in ieder geval bij aankoop een ondertekende en met handelaarstempel voorziene kwitantie, net als een internationale garantiebewijs geven.
Bij aankoop van een camera laat dan een kijkje nemen op de lijst wat erbij hoort, omdat enige handelaren proberen het als toebehoren te verkopen, terwijl het erbij hoort.

Koop alleen apparaten in originele verpakking! Twijfelt u, koop het niet.

Op de markten en in de bazaren dient u sowieso te onderhandelen. Prijsvoordelen zijn zonder meer al door de handelaren in de verkoopsprijs berekend.

Kleding koopt u het voordeligst in de hoofdstad Santa Cruz. Op de luchthaven kunt u ook inkopen, echter zijn de prijzen hier wat hoger.

Leidingwater

Het leidingwater op Tenerife is geen drinkwater! Echter voor het douchen en tanden poetsen kunt u het gebruiken. Koop flessen mineraalwater in de supermarkt (con gas = spa rood, sin gas = spa blauw).

Lijnbussen

Het systeem van de lijnbussen is op de hoofdroutes goed geregeld. De bussen rijden meestal in korte afstanden, toch niet altijd op tijd.
Informeer vooraf naar de vertrektijden voor de terugweg. Op zaterdagen en zondagen gelden andere routes en tijden. Voor ritjes in kleine dorpjes, naast de hoofdroutes of voor ritten in de bergen, is het huren van een auto toch wel aan te bevelen.

Lokale dieren

De Cucaracha, ook wel bekend als kakkerlakken. De kakkerlak is het meest lokale dier van allemaal op de Canarische Eilanden. Zij woont het liefst daar, waar het lekker warm is.
De kakkerlak eet eigenlijk alles en lopen heen en weer, in angst voor de mens. Het dier weet wat hier ’s nachts gebeurd en houdt van het nachtleven, vliegt van de ene woning naar de andere, steeds naar het licht. Houd de ramen en deuren dus gesloten als het licht binnen schijnt.

Recepties in hotels hebben een spray tegen de kakkerlakken en kunt u altijd vragen.

Losgeld en waardevolle spullen

Uit het hotel gestolen papieren of losgeld is én niet uw hotel én uw reisorganisatie niet verantwoordelijk.
Zoals overal ter wereld komt het ook hier voor dat er zaken gestolen worden. Huur een safe en bewaar uw belangrijke papieren en waardevolle zaken hier in.

Let bovendien op:
 • Laat geen geld in de hotelkamer liggen
 • Houd in de drukte ook uw bagage in de gaten
 • Neem een geldbedrag mee, waarvan u denkt dat u het gaat besteden
 • Steek u portemonnee niet in uw achterzak
 • Laat geen waardevolle spullen in uw huurauto liggen

Meld gestolen spullen aan de plaatselijke politie, voor aanspraak heeft uw verzekering een politieprotocol nodig.

Markt

Elke donderdag en zaterdag van 09.00-14.00 uur vindt er een markt plaats in Playa de las Americas, achter het Hotel Fañabe. Dezelfde markt vindt u in Los Cristianos op zondags. Kleding, souvenirs, lederwaren, imitaties van horloges, sieraden, levensmiddelen (niet elke) zijn hier te vinden.
In Puerto de la Cruz is dagelijks (maandag-vrijdag) van 09.00-14.00 uur een markt in de markthal. Elke zaterdag wordt daar een vlooienmarkt georganiseerd.
In Santa Cruz vindt op zondags een vlooienmarkt plaats, welke ook bij de lokale bevolking geliefd is.

Post

Het hoofdkantoor van de post in Puerto de la Cruz bevindt zich tegenover het busstation. Geopend van maandag-zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur. Vaak kunt u in souvenirwinkels, supermarkt ook postzegels kopen. Deze zijn niet van de ‘openbare’ post, maar van privé koerierdiensten. Vaak zijn deze postzegels wat duurder als de ‘normale’ postzegels.

Het opsturen duurt naar Nederland/ België ongeveer 2 weken.

Stroomspanning

In alle hotels bedraagt de stroomspanning 220 Volt. Vaak heeft u een adapter/ tussenstekker nodig, die u bij de receptie of in de supermarkt verkrijgen kan. In vele badkamers vindt u stekkers voor het scheerapparaat, echter niet voor de föhn.

Taxi

Alle taxi’s hebben een taxameter. Vaak ‘vergeten’ de bestuurders deze aan te zetten. Vertel dit de bestuurder, wat geen probleem wordt gevonden.
Soms wordt binnen het dorp een vaste prijs genoemd. Voor ritten naar verder gelegene plaatsen gelden de tariefprijslijsten, die elke taxi bij zich hoort te hebben. Houdt kleingeld bij de hand, de bestuurder kan soms het wisselgeld niet teruggeven.

Telefoon

Het gemakkelijkste telefoneert u vanuit uw hotelkamer of de receptie. Echter heeft dit ook zijn prijs en betaalt u in de hotels een hoger tarief als aan de openbare telefoons.
Het landsnummer van Nederland is 0031 en van België is 0032. Vergeet niet de 0 weg te laten van het telefoonnummer dat u wilt bellen.

Telefoonkaarten kunt u bij de kassa’s van de supermarkt of in kiosken of bij het postkantoor verkrijgen. De meeste telefoonkaarten worden niet in het telefoonapparaat gestoken, maar in de hand gehouden en dient u verschillende cijfercombinaties in te toetsen.
Gemakkelijker is het om met munten te bellen.

Winkeltijden

Winkels zijn in het algemeen geopend van 09.00-13.00 uur en 16.00-19.00 uur. In de toeristencentra blijven vele winkels en supermarkten doorgaands geopend van 09.00-21.00 uur. Dit geldt ook voor zaterdagen en zon- en feestdagen.
Banken, instanties, postkantoren etc. zijn ’s middags gesloten.
© 2008 - 2023 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Openbaar vervoer op Tenerife: de tramOpenbaar vervoer op Tenerife: de tramBestaat er een tram op Tenerife? Op Tenerife, Canarische eilanden, Spanje, bestaat twee tramlijnen. Er is een tramlijn v…
Auto huren Tenerife, Canarische eilandenAuto huren Tenerife, Canarische eilandenOp Tenerife, Canarische eilanden, Spanje is een auto huren geen probleem. Goedkope autoverhuur kan op elk moment van de…
Douane Nederland: aangifte doenWe vinden het allemaal zo normaal, onze koffers pakken met spullen die we mee willen nemen, nog wat aankopen doen op Sch…
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…

La Baule en omgeving (Bretagne); vakantie in FrankrijkLa Baule en omgeving (Bretagne); vakantie in FrankrijkDe kuststreek ten westen van Nantes heeft alles om een zomervakantie te laten slagen. Tussen La Baule en Le Croisic zijn…
Stranden op TenerifeStranden op TenerifeHeerlijk genieten op één van de vele stranden die Tenerife u biedt! De stranden zijn anders als op Fuerteventura of Gran…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.