Quiberon (Bretagne); vakantie in Frankrijk

Quiberon (Bretagne); vakantie in Frankrijk Quiberon, nog net geen eiland, staat bekend om zijn zachte -bijna subtropische- klimaat. De vegetatie doet zuidelijk aan. Op het schiereiland zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden: hotels, pensions en campngs. Naar restaurants hoeft U niet te zoeken, die staan in de stad Quiberon zij aan zij. Quiberon is een uitgelezen oord voor een zorgeloze zomervakantie.

Het schiereiland Quiberon

Inderdaad, het is nog nèt geen eiland. (schier=bijna). Op het smalste punt is Quiberon slechts 22 meter breed! Dat is bij het plaatsje Kerhostin. Voor U Kerhostin binnenrijdt, ziet U links en rechts de zee. Eigenlijk bestaat de breedte alleen uit die van de weg waarop U rijdt en de naastgelegen spoorlijn. De totale lengte van Quiberon is 13 kilometer. De weg van Plouharnel naar de stad Quiberon (D768) is de belangrijkste verkeersader. In het hoogseizoen kan het flink druk zijn. Ook loopt er, parallel met de verkeersweg een spoorlijn, met in elk plaatsje een station(netje).

Van Plouharnel naar Quiberon

Plouharnel is de "poort" van Quiberon. Vandaar rijdt U het schiereiland op. Om te beginnen komt U door een duingebied met zeedennen en tamarisken. Links heeft U uitzicht op de Baie de Quiberon, een uitgestrekte watervlakte, die bij eb kilometers droogvalt.

Links op het strand ligt een replica van een oud Spaans galjoen. In de zeventiende eeuw werd dit soort schepen gebruikt om edele metalen uit Mexico en Peru te halen. De replica is een restaurant annex tentoonstellingsruimte met een uitgebreide schelpencollectie. Rechts van de weg ziet U een klein "vliegveldje". Hier kunt U zich omhoog laten brengen door een klein, open, tweepersoons vliegtuigje voor een rondvlucht boven het schiereiland. Vervolgens komt U in Penthièvre, een klein dorp met een enorme municipal-camping aan de Sable Blancs, het strand langs de Baai van Quiberon. Op deze camping is zelfs in het hoogseizoen wel een plaatsje te vinden. Vanaf de camping tot het strand aan de westkust is het hoogstens vijf minuten lopen.

Dan komt U over het smalste gedeelte van het schiereiland, met naar links en rechts een schitterend uitzicht. Voor U Kerhostin binnenrijdt, ziet U rechts, op een hoogte, het fort van Quiberon. Bij het fort staat een monument voor gefusilleerde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.

De volgende plaats, Saint Pierre-Quiberon, is een gezellig vakantieplaatsje, met veel hotels en restaurants. Ook heeft het een behoorlijke winkelstand. Na Saint Julien komt U in de belangrijkste stad van het schiereiland, het gelijknamige Quiberon. Een zeer levendige plaats, waar vooral in het hoogseizoen, veel te beleven valt. Langs het brede zandstrand loopt een gezellige boulevard. Het stadje heeft uitstekende hotelaccomodaties en veel winkels. De wekelijkse markt is heel uitgebreid en trekt honderden bezoekers. Muziekcorpsen fleuren het geheel op. U zult daarbij ook kennismaken met hèt regionale muziekinstrument: de doedelzak (biniou).

Vanaf Quiberon is het mogelijk over te varen naar het eiland Belle-Ile. Bij de veerhaven ligt ook een grote jachthaven, waar druk gebruik van gemaakt wordt. Op de Place Hoche staat een standbeeld van generaal Hoche, een militaire grootheid uit de Franse Revolutie.

Waarom Quiberon?

Om te beginnen: het klimaat is hier heerlijk. De warme Golfstroom, die hier de kust nadert en zich rondt Quiberon krult, is daar de oorzaak van. Wie van strand houdt, komt hier aan zijn trekken. Niet alleen aan de Baai van Quiberon zijn uitgestrekte zandstranden, zoals de Sable Blancs, ook aan de westkust van het schiereiland bij Penthièvre en het gebied tussen Portivy en Port Maria bevinden zich schitterende stranden. Aan de oostzijde is het water rustig; er wordt daar veel aan watersport gedaan. zoals surfen. Bij eb vallen grote delen droog. U kunt dan -mocht U ze lusten- gaan zoeken naar schelpdieren, zoals mosselen en oesters. Aan de westzijde van het schiereiland vindt U iets totaal anders. Daar beuken (ook als er maar iets wind staat) de golven van de Atlantische Oceaan op de kust. Rotsformaties, soms met natuurlijke poorten, torenen hier hoog boven het strand uit. Het water van de oceaan spat hier meters hoog tegen de rotsen. Om hier te zwemmen, moet U wel oppassen. De golven die op het strand aanrollen, zijn niet zelden twee à drie meter hoog! De kust wordt hier niet voor niets Côte Sauvage genoemd.

Houdt U van wandelen? Een aanrader is het smalle wandelpad in het verlengde van Sable Blancs (kijk uit met kinderen!) van Penthièvre naar Saint Pierre-Quiberon. Ook een wandeling over de rotsplateaus van de Côte Sauvage is aan te bevelen.
Wave-riding, duiken en sportvisserij vindt U voornamelijk langs de Côte Sauvage. Al zou U het zelf niet doen, het is al prachtig om te zien hoe anderen het doen.

Kortom, houdt U van lekker luieren op het strand, af en toe een fikse wandeling, watersport of een keerje winkelen met vrouw en kinderen? Quiberon is dan uw plek. U heeft er alles direct bij de hand.
© 2008 - 2024 Bvell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reizen langs de kust van Noordwest-FrankrijkNoordwest-Frankrijk heeft een fraaie kust met zeer veel afwisseling. Men vindt er o.a. kleine gezellige vissersdorpen en…
Centered RidingCentered RidingCentered Riding is een rijtechniek die de nadruk legt op het lichaamsbewustzijn, een combinatie van de werking van het m…
recensieThe Wave nu door de Duitsers zelf verfilmd in Die WelleOm zijn leerlingen duidelijk te maken hoe het kwam dat Hitler een zodanige aantrekkingskracht had op de mensen startte h…
Hondenras: Basset Fauve de BretagneDe Basset Fauve de Bretagne is een kleine tot middelgrote jachthond die toch een goede gezinshond is. Hij is altijd vrol…

El Hierro, het kleinste Canarische EilandEl Hierro, het kleinste Canarische EilandEl Hierro is bestempeld door vulkanen en zee. Het Canarische Eiland heeft groene bossen, karige woestijnzones, vriendeli…
Carnac en de menhirs (Bretagne); vakantie in FrankrijkCarnac en de menhirs (Bretagne); vakantie in FrankrijkAls U op de landkaart van Armorica in de stripboeken van Asterix en Obelix gaat inzoomen op het beroemde dorpje, komt U…
Bronnen en referenties
  • Portret van Normandië en Bretagne, J. Dominucus. Haarlem 1975.
  • Diverse bezoeken aan Quiberon
  • Folders plaatselijke VVV's
Bvell (89 artikelen)
Laatste update: 24-10-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.