Vulkaaneifel: Landkern, uitgangspunt van vele wandelingen

Vulkaaneifel: Landkern, uitgangspunt van vele wandelingen Landkern in de Vulkaaneifel is nu niet meteen een plaats waarvan je zegt "ah ja, dat weet ik liggen". Het is dan ook niet echt een wereldschokkend dorp maar het is wel het uitgangspunt van heel wat mooie wandelingen. Zo kan je van hieruit zo'n zestal korte en lange wandelingen maken. De uitleg voor deze wandelingen vind je op het informatiebord dat bij de parking staat. Eén van die wandelingen leidt je zelfs tot in Cochem, naast de mooie, wilde Endert-rivier en langs een aantal molens.


Landkern: ligging

Landkern ligt in Duitsland, meer bepaald in de Vulkaaneifel, in de Landkreiss Cochem-Zell. Het is een klein dorpje landinwaarts, op de L100. Je vindt Landkern op zo'n tien kilometer ten noorden van Klotten en van de Moezel en zo'n tien kilometer ten zuiden van Kaisersesch. De Endert ontspruit tussen Ulmen en Höchstberg en mondt uit in Cochem. Je kan te voet van Landkern naar Cochem naast de Endert-rivier. Het is ook de Endert die je tegenkomt aan de waterval bij het Klooster Maria Marthental.

Weetjes over Landkern

  • Landkern is niet echt een dorpje waar je absoluut naar toe moet. Het is klein en er valt niet echt veel te bezichtigen. Maar vanop de parking van Landkern vertrekken wel een zestal hele mooie wandelingen.
  • De voornaamste bezienswaardigheid van het dorp is de nieuw-gotische kerk, ontworpen door de Keulse architect Vincent Statz.
  • In 1678 stond het dorp nog bekend als Feldkern. Het is pas sinds de 18de eeuw dat het dorp officieel de naam Landkern draagt.
  • De abdij Brauweiler in Keulen bezat in de middeleeuwen heel wat bezittingen in Landkern.
  • Tussen 1509 en 1539 werd genoteerd "zo kerne up clotter berge gelegen". Dit wijst er op dat Landkern in de middeleeuwen tot Klotten behoorde. De afscheuring van Klotten dateert van 1728.
  • Landkern vormde een parochie samen met Greimersburg, Illerich en Wirfus.
  • Grappig om weten: het inwonersaantal van Landkern ging van 100 inwoners in 1563 naar 987 inwoners in 2011.

Het wapen van Landkern

In het wapen van Landkern vind je de hele geschiedenis van het dorp terug. Bovenaan zie je een gouden klomp (het attribuut van de heilige Servatius). Links staat een staf die erop wijst dat Landkern vroeger bezit was van de Abdij Brauweiler in Keulen. Rechts heb je een berenklauw die er op wijst dat Landkern bij Klotten hoorde (ook in het wapenschild van Klotten staat de heilige Maximinus met een beer en de mascotte van het Wildpark Klotti is een beertje). Onderaan in het wapenschild van Landskern staat een gouden pit die verwijst naar de naam van het dorp. Het groene veld rond de pit verwijst naar de landbouwactiviteiten, vroeger en nu.

Wandelen vanuit Landkern

Het startpunt van de wandelingen

Dat wandelen in de Vulkaaneifel niet altijd vermoeiend en uitdagend hoeft te zijn, bewijzen de zes mooie wandelingen die van op de parking even buiten Landkern vertrekken, perfect aangegeven met de letters A tot F en een bijpassend kleurtje. Op de parkeerplaats, waar zo'n tiental auto's kunnen staan, vind je een mooi informatiebord met een kaart van Landkern en wijde omgeving en een uitleg in het Duits over de verschillende wandelingen. Verder staat er ook een tafel, een bank en een vuilbak. Het geheel is overkapt zodanig dat je hier rustig iets kunt eten en drinken of gewoon even kan schuilen voor de regen of voor de hevige zon. Het ligt wel naast een tamelijk drukke weg, de L100.

Wandeling A

Wandeling A is een makkelijke wandeling van een klein uurtje. Je wandelt eigenlijk rond Landkern. Je begeeft je eerst naar het naburige dorp Greimersburg en daarna ga je via allerlei straatjes en weggetjes terug naar de startplaats. Een opwarmer!

Wandeling B

Wandeling B is eveneens een makkelijke wandeling van bijna twee uur. Ze brengt je via het Neubüsch-bos naar Greimersburg en van daar naar het Broweltdal. Vanuit het dal ga je daarna terug naar Greimersburg en via de kapel en de berkenallee terug naar de startplaats. Geniet onderweg vooral van het uitzicht op de Hunsruck!

Wandeling C
Wandeling C is eens te meer een lichte wandeling waarvoor je zo'n anderhalf uur moet uittrekken. Deze wandeling begint omgekeerd aan het einde van vorige wandeling. Je vertrekt dus via de berkenallee naar de kapel en verder naar Greimersburg. Je wandelt door Greimersburg naar de rand van het Endertdal. Van op 375 meter hoogte heb je een mooi uitzicht over het dal. Je ziet op het dorp uit met de mooie kerk. Bij helder weer zie je zelfs de ruïne Winneburg, de Reichsburg van Cochem en de Bergkegel "Burglei". Deze wandeling voert je daarna langs dezelfde weg terug, via Greimersburg naar het vertrekpunt.

Wandeling D

Wandeling D is de langste en de moeilijkste van de zes wandelingen. Deze wandeling brengt je naar het Endertdal en passeert voorbij de Browelsmolen, de Bücheler molen en de Göbelsmolen. Je doet er ongeveer vier uur over en de terugtocht is redelijk zwaar want flink steil. Je kan op een bepaald moment wel terugkeren. Deze wandeling stuurt je ook door de berkenallee naar de kapel en dan vervolgens naar Greimersburg. Zo ga je via het Browelsdal naast de Browelsbeek naar het Endertdal. Het Endertdal is een romantische vallei waar heel wat molens zijn. in het Duits spreekt men vaak van het "Tal der wilde Endert". Vroeger waren er niet minder dan 28 molens, nu blijven er slechts een achttal over. Bij de Göbelsmolen aangekomen kan je iets drinken en nuttigen. Daarna kan je kiezen. Ofwel ga je terug via dezelfde weg, ofwel ga je via een steile weg naar Greimersburg. Via de kapel en de berkenallee ga je terug naar het vertrekpunt.

BerkenalleeBerkenallee

Wandeling E

Wandeling E voert je rond het Wald- und Rosenhof. Het is weer een makkelijke wandeling van zo'n anderhalf uur. Ditmaal start je aan de overkant van de weg. Je neemt de Oude Postkoetsenweg. Vroeger was dit de kortste weg tussen Cochem en Kaisersesch. Je wandelt naar het Wald-und Rosenhof en daarna wandel je terug naar het vertrekpunt.

Wandeling F

Wandeling F is een lichte wandeling, maar ze duurt wel drie uur. Ze brengt je voorbij Landkern-city en naar Wakelei waar het Wildpark van Klotten zich bevindt. Hiervoor begeef je je richting Landkern. Na Landkern ga je naar het Jünkernwald via de alten Postkutschenweg. Volg daarna de bordjes "wakelei". Vanop de hoogte heb je zicht op de ruïne Winneburg, op de Reichsburg van Cochem en op een deel van de Moselkrampen (de vele bochten in de Moezel). Aan het Wildpark heb je een schitterend uitzicht op de Moezel tussen Cochem en Treis-Karden. Daarna ga je terug langs de Oude Postkoetsenweg.

Eigen wandeling

Natuurlijk kan je naast al deze gemarkeerde routes ook je eigen wandeling maken. Er lopen zo veel weggetjes door de velden en door de bossen dat je eigenlijk alle kanten uit kan. Echt verloren lopen kan je niet, want in alle dorpen er rond staat ook wel hier of daar een wandelkaart waarop je je weg kan terug vinden. En anders kan je het altijd vragen aan de inwoners van de omliggende dorpen die altijd wel in zijn voor een praatje met toeristen en voorbijkomende wandelaars.

Genieten van het landschap

Vergeet vooral niet te genieten van het prachtige landschap. Vanop de hoogte kan je bij goed weer naar de heuvels bij de Moezel en de Rijn kijken. In de zomer vliegen roofvogels luid krijsend over de velden en de bossen. In het Enderttal is het heerlijk koel en kan je je verfrissen door een stukje in de rivier te stappen. In de herfst is alles betoverend mooi met de vele herfstkleuren. En kom je in de winter, dan kan je met wat geluk met de slee door het landschap zoeven! Een ding is zeker, je kan hier in elk seizoen en op elk moment blijven terugkomen! Vergeet zeker je fototoestel niet!

Eten en drinken

Hoewel de meeste wandelingen door Greimersburg lopen, valt hier niet veel te beleven. Eten en drinken zal je hier niet vinden. Er is wel een café, maar meestal is dit dicht. Voor je natje en je droogje zal je dus zelf moeten zorgen! Alleen op de wandelingen die langs de watermolens komen, kan je iets gaan eten en drinken.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: Im Tal der Wilden Endert van Ulmen naar CochemVulkaaneifel: Im Tal der Wilden Endert van Ulmen naar CochemIn de Vulkaaneifel zijn er heel wat bewegwijzerde wandelingen. Je hebt er natuurlijk de vele Traumpfaden en de kortereTr…
Vulkaaneifel: leuke, korte uitstapjesVulkaaneifel: leuke, korte uitstapjesDe Vulkaaneifel is een prachtige, gevarieerde streek in Duitsland. Je vindt er bergen, weidse landschappen, watervallen,…
Vulkaaneifel in de lente: een explosie van kleurenVulkaaneifel in de lente: een explosie van kleurenDat je voor een explosie van kleuren niet onmiddellijk naar de Provence of naar een tropisch eiland moet, bewijst een ve…
Tip voor de herfstvakantie: CochemTip voor de herfstvakantie: CochemDe herfstvakantie is altijd een welkome tussenpauze in het jaar zo tussen de zomervakantie die alweer zo lang geleden li…
Populair in Florida: strand van Miami beach en Daytona beachEén van de grootste trekpleisters van Florida zijn de vele en mooie stranden. De kustlijn van Florida bestaat uit ongeve…
Bronnen en referenties
  • Informatiebord Landkern parking (augustus 2015)
  • www.landkern.de
  • Eigen fotomateriaal
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.