Indonesië, Pangandaran: Hostels, restaurants en activiteiten

Pangandaran is een leuk klein kustplaatsje op Java in Indonesië. Dit dorpje wordt de laatste jaren steeds populairder bij backpackers, die Pangandaran absoluut niet overslaan tijdens hun reis. Over het algemeen hebben backpackers een laag bugdet maar zoeken stiekem toch een klein beetje die luxe vanuit Nederland. Welke hostels en restaurants kun je dan het best bezoeken in Pangandaran? En wat is er allemaal in de omgeving te doen?

Wat is Pangandaran?

Een leuk klein dorpje aan de onderkant van Java is Pangandaran. Java heeft niet veel stranden en Pangandaran is dan ook Java's belangrijkste kustplaats, waar je goed kan leren surfen. Het is de perfecte plek om je als beginnend surfer te ontwikkelen. Pangandaran heeft een lang uitgestrekt strand en een zee met hoge golven. Daarnaast zijn de rijstvelden in de omgeving prachtig en beschikt Pangandaran ook nog over een fantastisch natuurpark!

Het grootste deel van het jaar is het vrij rustig in Pangadaran, alleen de dorpsbewoners, een paar vissers en wat backpackers zijn aanwezig. Maar tijdens de landelijke vakantie besluiten alle bewoners van Java naar Pangandaran op bezoek te gaan, het is dan ook af te raden om naar het dorpje af te reizen tijdens deze periode.

Hostels

De prijzen van de hostels zijn afhankelijk van de periode dat je Pangandaran komt bezoeken. Doordeweeks zijn de prijzen lager dan in het weekend en tijdens de nationale vakantie.

Mini Tiga

Mini Tiga is absoluut het leukste en beste hostel waar je in Pangandaran kan verblijven. Een aardig Fransman is de eigenaar en hij heeft een lieve vrouw in dienst voor de dagelijkse organisatie. Mini Tiga doet niet aan reserveringen, dus je kan het best op de dag van aankomst even langs gaan om te kijken of ze plek voor je hebben. Het hostel beschikt over 9 kamers, die allemaal erg schoon en netjes zijn. Daarnaast hebben de kamers ook nog eens een eigen badkamer en westerse toiletten. Ook kun je vanaf hier tours boeken naar het natuurpark en de bus of trein regelen naar je volgende bestemming. Het hostel ligt op 1 minuut lopen naar het strand.
Prijs: €7-€10 per kamer/per nacht (inclusief heerlijk ontbijt + wifi)

Villa Angela

Dit hostel heeft 5 mooie kamers, welke allemaal beschikken over een eigen televisie en een waterautomaat. Ook hebben de kamers een balkon of terras waar je na een lange dag heerlijk op kan uitrusten. In de ochtend wordt er een Amerikaans of Indonesisch ontbijt geserveerd in je kamer. Het personeel is vriendelijk en zij kunnen een auto voor je huren waarmee je de omgeving makkelijk kan verkennen.
Prijs: €7-€10 per kamer/per nacht (inclusief ontbijt + wifi)

Laut Biru

Voor de reizigers die toch graag wat luxer willen verblijven, is Laut Biru de perfecte keuze. Richting het nationaal park, helemaal aan de zijkant van Pangandaran, bevindt zich dit luxe hotel. Het is een gemoderniseerd hotel aan het strand met erg grote kamers. Alle kamers beschikken over een subliem interieur en een eigen balkon, ook hebben de kamers een koelkast en airconditioning. Een groot voordeel aan dit hotel is dat het beschikt over een zwembad.
Prijs: €30 per kamer/per nacht (inclusief ontbijt + wifi)

Restaurants en barretjes

Pangadaran staat bekend om haar lekker vis, zeker een aanrader om hier een keer te proberen.

Pasar Ikan

Pangadaran heeft een beroemde vismarkt waar zich genoeg kleine restaurantjes bevinden. Elke dag brengen de vissers een nieuwe verse lading vis naar de markt. Hier kunnen de bewoners en toeristen vervolgens een vis naar keuze kiezen. Daarna kies je een lekkere saus en de koks maken de vis meteen voor je klaar. Binnen een paar minuten heb je voor €2 of €3 een verse vis op je bord liggen.

Bamboo Beach Café

Dit café bevindt zich direct aan het strand, een heerlijke plek om overdag te genieten van het strand en een paar cocktails. De mooie zonsondergangen zijn vanaf hier ook goed te bekijken. Het café serveert ook maaltijden (ontbijt, lunch en diner). De prijzen zijn zeer aantrekkelijk en het personeel is vriendelijk. Een paar dagen per week spelen er 's avonds leuke bandjes, waar je kan van genieten onder het genot van een biertje.

Green Garden Cafe

De naam zegt het misschien niet, maar dit restaurant is beroemd om zijn saté. Voor een bedrag van slechts €1,50 kun je de bekende 'batagor' krijgen. Dit is tofu dat is gefrituurd in cassave bloem en wordt geserveerd met saté saus. Ook kun je hier alle andere traditionele Indonesische gerechten krijgen.

Activiteiten

Surfen

Zoals eerder aangegeven, Pangandaran is de perfecte plek om te leren surfen. Aan het strand bevindt zich een leuke surfschool waar je surfboarden kan huren, voor beginners hebben ze softboarden. Daarnaast kan je hier hele goede surfles krijgen. Voor een bedrag van €10-€15 krijg je een halve dag persoonlijke surfles. Waarbij één van de topleraren jou persoonlijk leert om te staan op je surfplank. Het zijn allemaal reddingszwemmers, kennen de zee en de stromingen en spreken allemaal Engels. Indien je niet over een surfoutfit beschikt, kan je deze hier lenen.

Green Canyon en Green Valley
De Green Canyon is zeker een bezoek waard. Het is een lange rivier met grote kliffen aan de zijkant, er zijn talloze watervallen en grote rotsen waar je af kan springen. Voor de avontuurlijke reiziger onder ons, kun je mee doen met bodyraften, als de weersomstandigheden dat toelaten. Je gaat met een groep van reizigers en begeleiders een groot stuk zwemmen en klimmen door de Green Canyon. Indien je wat minder avontuurlijk of fit bent, kun je een deel van de omgeving verkennen met een bootje. Echter zie je met dit bootje wel een stuk minder van de omgeving. Deze activiteiten zijn meestal via het hostel te boeken.

Fietsen door de omgeving
Langs het strand zijn verschillende plekken waar je fietsen kan huren. Vervolgens kun je de lange weg langst het strand affietsen en af en toe afslaan richting het platteland. De omgeving van Pangandaran is werkelijke geweldig. Je kan midden door de felgroene rijstvelden over kleine zandweggetjes de omgeving verkennen.
© 2015 - 2024 Nieks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het slapen in een hostelTips voor het slapen in een hostelVan hostels kennen de meeste mensen alleen maar slechte verhalen, maar toch zijn er hostels waar je prima in kunt overna…
Geschiedenis van hotelsGeschiedenis van hotelsDe geschiedenis van hotels gaat ver terug en er is erg veel ontwikkeling geweest. Het ontstond bij de eerste reizigers e…

Backpacken, tips: geld en pinnenBackpacken, tips: geld en pinnenWanneer je gaat backpacken buiten Europa komt daar qua geldzaken best wat bij kijken. Wie ver wil reizen moet daarom goe…
Vulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegVulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegWie graag eens op de fiets springt tijdens zijn vakantie, kan in de Vulkaaneifel op pad op de Eifel-Schiefer-Radweg. Dez…
Bronnen en referenties
  • Booking, http://www.booking.com/hotel/id/villa-angela.nl.html, bezocht op 29-05-2015
  • Laut Biru, http://lautbiru.com/map.html, bezocht op 29-05-2015
  • Tripadvisor, http://www.tripadvisor.nl/Hotel_Review-g1137814-d3447869-Reviews-Laut_Biru_Hotel-Pangandaran_West_Java_Java.html, bezocht op 29-05-2015
  • Van Berkmoes, R., Atkindson, B., Brash, C., Butler, S., Noble, J., Skolnick, A., Stewart, I., Stiles, P. (2013) Lonely Planet Indonesia, ISBN: 9781741798456
Nieks (11 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.