Backpacken, tips: geld en pinnen

Backpacken, tips: geld en pinnen Wanneer je gaat backpacken buiten Europa komt daar qua geldzaken best wat bij kijken. Wie ver wil reizen moet daarom goed voorbereid zijn. Maar met alleen een voorbereiding ben je er niet, want hoe zit dat nou met de wisselkoers, je creditcard en pinautomaten in verre exotische landen? Waar moet je op letten en wat zijn de belangrijkste tips? Geld wordt overal ter wereld gebruikt, maar in elk land zijn de standaarden toch net wat anders!

Voorbereidingen

Noodzakelijk: zet je pinpas op wereldbereik. Dit staat hij niet altijd automatisch en wanneer je pinpas niet op wereldbereik staat, kun je niet pinnen. Daarnaast kan de verwerking hiervan een paar werkdagen duren, hierop wil je niet wachten als je in het buitenland zit.

Het is niet per se noodzakelijk om een creditcard aan te schaffen. Het is niet altijd mogelijk om te pinnen met je gewone pinpas, een creditcard bij je hebben kan dus nooit kwaad. Daarnaast is het ook handig bij het online boeken van een hostel, soms wordt er dan gevraagd om een kleine vooruitbetaling, hiervoor heb je een creditcard nodig.

Aankomst

Veel niet-westerse landen maken in het dagelijks leven bijna altijd gebruik van cash geld. Pinnen met je pinpas bij restaurants en winkels is vrijwel nooit mogelijk en met je creditcard ook lang niet altijd. Daarbij worden er vaak administratiekosten gerekend bij een betaling met je creditcard. Zorg er daarom voor dat je meteen geld pint zodra je aankomt op het vliegveld, dit is altijd mogelijk. Je kan hier zowel met je gewone pinpas als met je creditcard pinnen. Denk hierbij een beetje vooruit, je weet niet waar je terechtkomt, dus pin genoeg voor drie dagen. Let er op dat je ook de taxi naar het hostel moet betalen.

Het is op het vliegveld en in de grote steden vaak ook mogelijk om je geld te wisselen, in wisselkantoren. Echter zijn deze wisselkoersen vaak erg onvoordelig en kost het je dus geld. Pinnen bij een pinautomaat is dus de goedkoopste optie.

Tijdens je reis

Gedurende je reis is het altijd handig om wat extra geld op zak te hebben. Maar te vaak pinnen moet je ook niet doen, voor elke pintransactie worden kosten in rekening gebracht, dit is meestal een paar euro. Echter kan het relatief een hoog bedrag zijn indien je elke keer kleine bedragen pint. Voor budget-backpackers is het dan ook het meest handig en voordelig om elke keer ongeveer €100 (afhankelijk van je budget) te pinnen. Dan kan je in ieder geval een paar dagen vooruit.

Soms komt het voor dat je afreist naar kleine afgelegen dorpjes. Niet alle dorpjes hebben binnen een straal van 10 kilometer een pinautomaat, meestal een 'ATM'. Informeer hier altijd van te voren naar, zodat je niet zonder geld komt te zitten. Bereid je dus goed voor, en pin een bedrag waarmee je alle kosten in dat plaatsje kan dekken. Pin het liefst een beetje meer, voor de zekerheid.

De lokale bevolking beschikt vaak niet over groot briefgeld. Dit heeft als gevolg dat ze in restaurants of winkels geen wisselgeld hebben. Dit houdt in dat je altijd wat klein brief- of muntgeld op zak moet hebben, hiermee maak je het de lokale bevolking een stuk makkelijker en kun jij altijd kopen wat je wilt!

Dieven

Toeristen lopen dus vaak met grote hoeveelheden geld op zak, dit weten de dieven ook! Probeer ten alle tijden te vermijden om bestolen te worden, natuurlijk kun je dit niet altijd voorkomen. Je kan de schade wel beperken.

Ten eerste is het niet slim om met je hele vermogen de straat op te gaan. De meeste hostels zijn betrouwbaar, dus je kan daar altijd wat reserve geld achterlaten. Als je samen reist, moet niet één persoon met al het geld gaan rondlopen. Indien deze persoon wordt bestolen, zitten jullie allebei zonder geld en is de terugweg naar het hostel daarmee een stuk lastiger. Wanneer je in je eentje reist, kun je het best twee potjes geld hebben. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je zonder geld komt te zitten terwijl je niet in de buurt bent van een pinautomaat of je hostel.

Erger dan je geld kwijtraken, is je paspoort. Dit zorgt voor veel gedoe wat je liever wilt vermijden. Daarom is het slim om je geld apart van je paspoort te bewaren. Indien het hostel kluisjes heeft, kun je hier altijd waardevolle spullen achterlaten.

Na afloop

Probeer voor je laatste dagen precies genoeg geld te pinnen, natuurlijk liever iets te veel dan te weinig. Het is vaak onvoordelig om je geld terug te wisselen. In sommige landen moet je een bepaald bedrag betalen zodra je weer naar huis gaat, een soort vliegveldbelasting. Controleer dit van te voren altijd even, zodat je geld niet op is zodra je op het vliegveld staat.
© 2015 - 2024 Nieks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pinnen: Kosten betalen voor pinnen in EU-landen mag nietSteeds vaker moeten mensen die in andere landen binnen de EU geld pinnen daarvoor betalen. Zo berekent de Duitse Kreissp…
Wat is een debitcard?Wat is een debitcard?Een debitcard biedt gemak bij het online kopen en bij het kopen in fysieke winkels. Niet voor iedereen heeft de kaart ee…
Tips om veilig te pinnen in het buitenlandTips om veilig te pinnen in het buitenlandOok in het buitenland is het vaak onhandig en onverstandig om veel geld op zak te hebben. Gelukkig bieden de meeste land…
Cash betalen en afvallenCash betalen en afvallenCash betalen lijkt steeds meer te verdwijnen in de winkels. We pakken steeds vaker de pinpas of creditcard om af te reke…
Indonesië, Pangandaran: Hostels, restaurants en activiteitenPangandaran is een leuk klein kustplaatsje op Java in Indonesië. Dit dorpje wordt de laatste jaren steeds populairder bi…
Nieks (11 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.