Jaca: mooie stad in de Spaanse Pyreneeën met eigen cultuur

Jaca: mooie stad in de Spaanse Pyreneeën met eigen cultuur Jaca is een leuke Spaanse stad die gelegen is aan de voet van de Pyreneeën. De stad is niet groot maar is historisch wel erg interessant. Daarnaast heeft het de onvervalste Spaanse cultuur die in de bergen van de Pyreneeën zo bijzonder is. Men vindt in Jaca knusse restaurants met streekgerechten, maar ook de tapasbars die we in het zuiden van Spanje kennen. Maar Jaca is vooral interessant door de prachtige Neo-gotische kathedraal. In deze kleine stad is veel te zien. en men zal verbaasd staan over de kunstschatten die in deze stad te vinden zijn. Op sportief gebied zijn er talloze mogelijkheden.

JacaJaca in de Pyreneeën

Jaca is gelegen aan de voet van de Pyreneeën, ongeveer 30 kilometer van de Franse grens. De tunnel de Somport, die ruim 8 kilometer lang is, verbindt dit gebied met Frankrijk. Men kan de stad Jaca en haar omgeving daarom gedurende het hele jaar bezoeken. De afstand tussen Jaca en Pau bedraagt 115 kilometer. Vanaf Zaragoza is de afstand 142 kilometer. De stad Jaca telt ongeveer 14000 inwoners. Zowel in de zomer als in de winter zijn er hier veel toeristen zodat het redelijk druk kan zijn in de historische binnenstad. Jaca ligt in het noorden van de provincie Aragon. Er is een groot aanbod van hotels in diverse prijsklasse te vinden. Parkeren kan in de binnenstad wel lastig zijn.

Historie van de stad Jaca

Jaca was de eerste hoofdstad die in Spanje gesticht werd door de Romeinen. De stad werd gevonden door Sancho Ramirez in de elfde eeuw en heeft sedert dien een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het Koninkrijk Aragon. Er zijn verschillende kloosters en kerken. Het centrum heeft leuke hoekjes met aardige bodega's en kleine terrassen.

Jaca en het toerisme

De bergen en de rivieren in de omgeving maken dit gebied tot een aantrekkelijk wandel- en fietsgebied. Het ski-gebied is in de directe omgeving en gelegen aan de Collarada waar zich twee ski- stations bevinden en men kan prachtige tochten maken door de natuur. Wandelingen vanaf 5 kilometer tot meer dan twintig kilometer zijn mogelijk in diverse categorieën. Jaca heeft een bergklimaat. In de winter is het erg koud maar in de zomer is er heerlijk veel zon.

De kathedraal

De kathedraal van Jaca is het belangrijkste monument van de stad. Deze kathedraal dateert uit de elfde eeuw. Het is de eerste Romaanse kathedraal. In de zestiende eeuw werd de kathedraal gerestaureerd en kreeg ze een nieuw stenen dak. Ook werden aan de zijkanten kleine kapellen gebouwd. Men vindt hier Romaanse schilderijen, barokke altaarstukken en veel zilveren en gouden voorwerpen. Er bevinden zich hier een van de meeste belangrijke collecties van middeleeuwse kunst in Europa.
De klokkentoren dateert uit de vijftiende eeuw. De bouw van de kathedraal is begonnen in dezelfde tijd als waarin gestart werd met de bouw van de grote kathedraal in Santiago de Compostela.

Het kasteel

De burcht Ciudadela is gebouwd ter verdediging van de stad. Werd gebouwd tussen 1595 tot 1690. Het heeft een fort op iedere hoek en is pentagonaal gebouwd.In de tuin die rondom de citadel is gelegen lopen herten vrij rond. Sedert de vijftiger jaren is dit kasteel een kunsthistorisch monument. Iets buiten de stad ligt de heuvel Rapitan. Van hieruit heeft men een heel mooi gezicht op de stad Jaca.

Het klooster San Juan de la Peña

Twintig kilometer ten zuiden van Jaca ligt het voormalige klooster van de benedictijnen San Juan de la Peña. Een bezoek is beslist de moeite waard. Het klooster was vroeger een pleisterplaats op de route naar Santiago de Compostela en dateert al van de elfde eeuw. Maar in 1675 woedde hier een enorme brand die het grootste deel van het klooster heeft verwoest. Er werd echter een nieuw complex gebouwd. Hier krijgt men veel informatie over de rijke geschiedenis van deze streek.

Pelgrimsroute van Santiago de Compostela

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela begint in Spanje bij de Col de Somport en loopt dan via Jaca door het dal van Aragon. Veel pelgrims bezoeken dan ook deze stad op hun pelgrimsroute.

Hotel Charlé

Heel leuk is het om te overnachten in hotel Charlé. Dit hotel is gelegen aan de doorgaande weg naar Frankrijk bij kilometerpaal 648. Het betreft hier een verbouwde boerderij. Het hotel is gemakkelijk te boeken via: Booking.com. Pelgrims die op de tocht zijn naar Santiago vinden hier onderdak. Interessant is dat achter het hotel een deel van het wandelpad loopt van de pelgrimsroute naar Santiago. Op deze manier kan men in ongeveer drie kwartier naar de stad lopen langs de oever van de rivier en via het pelgrimspad. Het pad bestaat vooral uit kiezelstenen. Wie het pad in de avond wil lopen doet er verstandig aan om een zaklantaarn mee te nemen.

Romeria's en andere feesten

Zoals de meeste plaatsen in Spanje kent ook Jaca diverse Romeria's ofwel bedevaarten die zowel een religieus als een sociaal karakter hebben. De Semana Santa processie wordt in deze streken bijzonder sterk in ere gehouden. Het eerste week-end van mei worden hier de feesten van Moren en Christians gehouden met indrukwekkende optochten.

Internationaal muziekfestival

Iedere twee jaar in juli en augustus wordt in Jaca een internationaal muziekfestival gehouden waarbij dansers, kunstenaarsfestival en muzikanten. Zij presenteren hun eigen volksmuziek op de route de Santiago de Compostela. Dit muziekfestival wordt gehouden samen met de Franse stad Oloron Saint Marie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aragón, de authentieke en nog niet ontdekte regio van SpanjeAragón, de authentieke en nog niet ontdekte regio van SpanjeAragón strekt zich uit van de Pyreneeën over de droge streek rond Zaragoza tot de beboste heuvels in de provincie Teruel…
Logeren in Parador in Spanje is kennis maken met luxe hotelsLogeren in Parador in Spanje is kennis maken met luxe hotelsSpanje kent van oudsher veel mooie gebouwen die als parador zijn ingericht. Het zijn hotels gevestigd in kastelen, kloos…
Brno in Moravië, TsjechiëBrno in Moravië, TsjechiëNa Praag is Brno de grootste stad van Tsjechië. De stad ligt in Moravië, het oostelijk deel van Tsjechië. In Moravië vin…
Bedevaart naar Santiago de Compostella - CaminoBedevaart naar Santiago de Compostella - CaminoDwars door Europa ligt een netwerk van wandelroutes, die uitkomen in Santiago de Compostella in Spanje. De Camino is een…

Kiritimati: het kleine Kersteiland met de krabbentrekKiritimati: het kleine Kersteiland met de krabbentrekMen heeft eerder gehoord van Paaseiland, maar er is ook een eiland genaamd Kersteiland. Dit eiland bevindt zich in Ocean…
Tips voor reizen naar Zuid-Afrika: met kinderen en tienersDe slogan van Zuid-Afrika luidt: “De wereld in één land”. Dit klopt absoluut! In Zuid-Afrika kun je onder meer op safari…
Bronnen en referenties
  • Tourist information Jaca.
  • http://kennisdoel.com/categories/onderwijs/de-jacetania.php
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.