Kiritimati: het kleine Kersteiland met de krabbentrek

Kiritimati: het kleine Kersteiland met de krabbentrek Men heeft eerder gehoord van Paaseiland, maar er is ook een eiland genaamd Kersteiland. Dit eiland bevindt zich in Oceanië en is bewoond door een klein aantal bewoners. Het ontstaan van het eiland heeft mogelijk zo'n 60 miljoen jaar geleden plaatsgevonden en is sinds de 17e eeuw niet meer van de aarde weg te denken. Het eiland heeft prachtige eigenschappen waaronder de krabbentrek en is populair onder de toeristen. Wat maakt het eiland nog meer speciaal en hoe ziet het leven op Kiritmati eruit?
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

De ontdekking van Kersteiland

Op een kerstdag in 1643 voer kapitein William Mynors met zijn schip Royal Mary langs een, toen nog, naamloos eiland 350 kilometer ten Zuiden van Java in de Indische Oceaan (Oceanië). Pas toen Kapitein James Cook op 24 december 1777 langs het eiland voer kreeg het eiland de naam Kiritimati, wat Kersteiland betekent in het Kiribatisch; de oorspronkelijke taal van het eiland.

Reizigers langs of op het eiland van Australië

 • In 1688 reisde ontdekkingsreiziger William Dampier van de Cocoseilanden naar Australië. Zijn schip raakte uit koers en hij belandde op Kersteiland. Zijn reis heeft hij genoteerd in het boek 'Voyages'.
 • In 1718 reisde kapitein Daniel Beckman naar Kersteiland. Zijn verhalen zijn beschreven in het boek 'Voyage to and from the Islands of Borneo in the East Indies'.
 • In 1872 tot 1877 vond de Challenger expeditie plaats onder leiding van John Murray. Het doel van de expeditie was het verzamelen van mineralen op het eiland.

Kersteiland in de Tweede Wereldoorlog

Ook Kersteiland is niet gespaard gebleven in de Tweede Wereldoorlog. Op 31 maart 1942 werd het eiland bezet door de Japanners, waarbij ruim 60% van de bevolking werd afgevoerd naar het kamp bij Soerabaja. Het eiland werd pas bevrijd toen het einde van de oorlog naderde. In oktober 1945 werd het bevrijd door door HMS Rother. Vanaf 1957 behoort het eiland tot Australië.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Een atol

Kenmerkend voor het eiland Kiritimati is, als je deze van bovenaf zou bekijken, de ringvorm die het heeft. Een atol ontstaat doordat de stijging van de waterspiegel ervoor zorgt dat een uitgewerkte vulkaan geheel onder water komt te staan, maar het gesteente van de uitbarstingen rond de rand van de vulkaan door erosie los komt. Hierdoor ontstaat er een ringvorming in de zee die voor een groot deel door koraal intact wordt gehouden. In het geval van Kersteiland is het eiland en de vegetatie erop ontwikkeld over een tijdspanne van duizenden jaren.

De eigenschappen van Kersteiland

Kersteiland behoort bij de Republiek Kiribati, waar ook de drie eilandengroepen Gilberteilanden, Phoenix eilanden en de Line eilanden bij behoren, welke zich in Oceanië (Indische Oceaan) bevinden. De grootte van het eiland komt neer op ongeveer 642 km2 waarop zo'n 1500 mensen de bevolking vormen. De hoofdstad van het eiland is Flying Fishcove en de grootste steden op het eiland zijn onder andere Silver City en Drumsite.

De voertaal van het eiland is voornamelijk Engels, maar ook Maleis en Kantonees worden op het eiland gesproken. Alhoewel het grootste gedeelte van de bevolking (75%) bestaat uit boeddhisten, is 12% christelijk, 10% islam en 3% overig.
Het landschap bestaat voor een groot gedeelte uit beschermd natuurgebied en Nationale parken (sinds 1980), maar ook de ongeveer 300 meter hoge heuvels markeren het landschap van Kersteiland.

De krabbentrek en andere eigenschappen van Kiritimati

Kersteiland staat vooral bekend om de krabbentrek die plaats vindt in oktober tot en met december. De krabben trekken in grote getale de zee in om in deze periode eitjes te leggen in de zee. Er zijn veel documentaires gemaakt over deze beroemde krabbentrek waarbij van bovenaf te zien is hoe een rode gloed van krabben zich over het strand richting de zee begeeft. De meeste toeristen bezoeken Kersteiland dan ook graag in deze periode om dit fenomeen te aanschouwen. Naast de krabben is er ook een groot aantal vleermuizen, spitsmuizen en ratten die het eiland bewonen. Mocht je het eiland willen bezoeken, houd dan wel rekening met de volgende punten:
 • De temperatuur op het eiland is zeer aangenaam. Het minimale dat qua temperatuur kan worden behaald ligt rond de 20 graden in augustus, terwijl in de maand april het maximum temperatuur van rond de 30 graden kan worden behaald.
 • Het regenseizoen is in de maanden december tot en met april. De toeristenstroom zal in deze periode dan ook niet heel groot zijn.
 • Hou rekening met het verkeer. Omdat het eiland sinds 1957 tot Australië behoort, rijdt het verkeer aan de linkerkant van de weg.
 • Alcohol mag vanaf het 18e levensjaar worden genuttigd, en het gebruik van tabak vanaf het 16e.
 • Op reis is het altijd handig om geld mee te nemen. Op het eiland wordt er betaald met de Australische Dollar. Er zijn geen geldautomaten aanwezig dus neem los geld mee!

Bron: DIAC images, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: DIAC images, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Naast Paaseiland bestaat dus ook een Kersteiland. Beide eilanden hebben hun eigen eigenschappen en zijn ook beiden interessant.
© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eilanden; de noordelijke Line eilandenIn de Centrale Oceaan liggen de Line eilanden, een groep van 11 atollen en lage koraaleilanden. Ze liggen ten zuiden van…
Eilanden; Noordelijke Cook eilandenDe Cook eilanden liggen in de tropen en zijn een onderdeel van Polynesië. Het ligt midden in de Stille Zuidzee, in het c…
Australië als vakantielandAustralië als vakantielandDown under zoals het wel eens genoemd wordt, trekt steeds meer toeristen. Australië heeft de toerist dan ook heel wat te…
Red Dog: een legendarische hondRed Dog: een legendarische hondRed Dog was een Australische bastaardhond die bekend werd door zijn vele individuele reizen die hij maakte in het Pilbar…

Folklore in Umbrië, evenementen in de zomermaandenFolklore in Umbrië, evenementen in de zomermaandenHeb je een zomervakantie gepland in Umbrië? Heerlijk! Wie denkt aan Umbrië in Italië, denkt aan zon, groene heuvels en m…
Jaca: mooie stad in de Spaanse Pyreneeën met eigen cultuurJaca: mooie stad in de Spaanse Pyreneeën met eigen cultuurJaca is een leuke Spaanse stad die gelegen is aan de voet van de Pyreneeën. De stad is niet groot maar is historisch wel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • En.wikipedia.org/wiki/Atoll
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Kiritimati
 • Wikitravel.org/en/Kiritimati
 • http://www.kiribatitourism.gov.ki/index.php/accommodation-55/accommodationonkiritimatiisland
 • http://en.wikivoyage.org/wiki/Kiritimati
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 3: DIAC images, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 17-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.