Toscane, klassiek cultuurlandschap

Toscane, klassiek cultuurlandschap Het Italiaanse Toscane is een streek met een haast onovertroffen landschap van glooiende heuvels, oude vestingstadjes en kastelen, uitgestrekte wijngaarden, statige villa's, zomerse zonnebloemen en talrijke cultuursteden. Kunstschatten vind je in de stad Florence dat een waar openluchtmuseum is met een rijke historie. Voor fenomenale vergezichten ga je naar het rustieke San Gimignano en voor nog meer cultuur reis je naar Pisa waar de scheve toren nog steeds niet is omgevallen.

Florence

Het zeer drukbezochte Florence is het centrum van Toscane en ligt aan de oevers van de rivier de Arno, op een afstand van 1300 kilometer vanaf Utrecht. De stad wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Italiaanse cultuur en bakermat van de renaissance. Florence is de geboortestad van veel Italiaanse kunstenaars, wetenschappers, filosofen en denkers die allen hebben bijgedragen aan de geschiedenis van de stad. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand, vooral aan de noordelijke kant van de Arno in het historische, grotendeels autovrije centrum, Centro Storico, rondom het plein Piazza della Signoria.

Aan de oostkant is de opvallende Dom, de kathedraal Santa Maria del Fiore, met doopkapel. Nergens in Florence valt de Dom in zijn geheel te zien. De top van de koepel is te betreden, maar dan moet je er wel 463 treden voor over hebben.

Ponte Vecchio in Florence / Bron: Ran Tan Plan, PixabayPonte Vecchio in Florence / Bron: Ran Tan Plan, Pixabay
Het Uffizi is het grootste kunstmuseum van Italië, en een van de belangrijkste musea ter wereld. Er is een indrukwekkende verzameling renaissancewerken. Reserveren is helaas vereist, zelfs in de winter! Het stadhuis, het Palazzo Vecchio, is ook te bezichtigen. Let wel, de beelden bij de ingang zijn kopieën. Galleria dell'Accademia Firenze biedt een collectie beeldhouwwerken van Michelangelo. Een kopie van de beroemde 'David' is te bewonderen op het Piazza della Signoria. Santa Croce is een gotische basiliek met fresco's en beroemde graftomben van o.a. Michelangelo en Galileo.

De mooiste plaatjes van de stad zelf maak je waarschijnlijk op of in de buurt van de beroemde Ponte Vecchio brug waar juwelierszaken hun glinsterende waar te pronken hebben gelegd. Sinds de bouw in 1345 is dit de enige brug in Florence die alle oorlogen en overstromingen heeft doorstaan. Voor fenomenale uitzichten ga je naar het Piazzale Michelangelo waar de stad met haar vele bruggen en warme kleuren aan je voeten ligt. De stad heeft ongeveer 370.000 inwoners (2017) en telt circa 13 miljoen bezoekers per jaar (cijfer: 2015).

Shoppen in Florence

Je smaak en budget zullen uitmaken of Florence je bevalt of niet. Er zijn veel dure en chique winkels. De winkelstraat waar het allemaal om draait is de Via Tornabuoni met vestigingen van de modehuizen Armani, Gucci, Prada en Cavalli. Ook de Palazzo Spini Feroni is beroemd, een enorme zaak van Salvatore Ferrigamo, met schoenen, kleding en accessoires. Het museum boven deze zaak heeft de mallen van de voeten van vaste klanten zoals Sophia Loren, Marilyn Monroe en Katharine Hepburn. Winkelsluiting in Florence is tussen de middag tussen 13 en 15.30 uur, waarna de winkels tot 's avonds half acht weer openen.

San Gimignano

Dit zeer bijzondere ommuurde plaatsje met middeleeuwse architectuur ligt boven op een heuvel in het karakteristieke Toscaanse landschap en heet ook wel het stadje van de 'honderd torens' of het 'Manhattan' van Toscane. Deze torens die in de verte lijken op wolkenkrabbers zijn tegenwoordig de dertien overblijfselen van de torens die de plaats in de twaalfde en dertiende eeuw domineerden en de inwoners beschermden tegen gevaar van buiten. Tegenwoordig vormen deze torens het silhouet van San Gimignano dat hierdoor van kilometers afstand herkenbaar is. Het torenstadje is de best bewaard gebleven ommuurde stad van Toscane en biedt in alle richtingen een fantastisch uitzicht op het omringende landschap, bijvoorbeeld op het Era dal. Toeristen kunnen vrijuit ronddwalen tussen de torens en muren en natuurlijk boven op de uitkijktoren. Het historische centrum van het stadje staat op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.

Piazza del Campo in Siena / Bron: Lena1, PixabayPiazza del Campo in Siena / Bron: Lena1, Pixabay

Siena

Het middeleeuwse en grotendeels autovrije Siena is beroemd om haar veelheid aan cultuur, kunstschatten en wonderbaarlijk mooie gebouwen in okergeel, rood en oranje terwijl het de gemoedelijke sfeer van een dorp heeft weten te behouden. De overzichtelijke en intieme stad heeft vele smalle oude trappen, sierlijke bogen en kleine straatjes. Highlight van het op drie heuvels gebouwde Siena is zonder meer het schelpvormige en weidse Piazza del Campo dat is bestempeld als een van de mooiste pleinen van Europa.

Het alhier gelegen Palazzo Pubblico, het stadhuis, herinnert aan de Raad van Negen die de stad in de veertiende eeuw regeerde. Het plein is opgedeeld in negen sectoren, een symbool voor het stadsbestuur uit die tijd, dat bestond uit negen rijke kooplui. De eeuwenoude tradities van de stad worden op dit plein in stand gehouden als twee maal per jaar een spektakel, de Palio delle Contrade, plaatsvindt. Tijdens dit stadsfeest strijden de zeventien wijken van Siena met elkaar in de vorm van paardenraces op het plein. Vergeet in Siena vooral niet de Duomo en eventueel het ernaast gelegen Dommuseum.

Lucca

Lucca is een super Italiaans stadje ca. 75 kilometer ten westen van Florence, met dat verschil dat het er veel rustiger is. Het is volledig ommuurd door een vier kilometer lange stadsmuur. De plaats is keurig onderhouden en heeft gezellige pleintjes en straatjes. Scooters vind je hier voor de verandering eens niet, in plaats daarvan zie je veel fietsen. Ga vooral naar het Piazza Anfiteatro plein.

Pisa

Een vakantie naar Toscane is niet compleet zonder een bezoek aan het Romeinse Pisa met als hoogtepunt het Piazza dei Miracoli waar de wereldberoemde scheve toren is gevestigd. De stad ligt slechts acht kilometer van de kust, in de rivierbedding van de Arno in het hart van een vlakte dat zich uitstrekt vanaf de Middellandse Zee tot aan de bergen van Pisa. In de tiende eeuw werd de al 2500 jaar oude stad ommuurd door stadsmuren en is sindsdien een van de best bezochte trekpleisters van Italië. De stad munt uit in monumentale bouwwerken zoals de kathedraal (Duomo Santa Maria), de klokkentoren, het baptisterium en de legendarische 'toren van Pisa'.

Het Plein der Wonderen (Campo dei Miracoli) dankt zijn naam aan de betekenis die aan de gebouwen wordt gehecht: De kathedraal staat voor gezondheid, de scheve toren staat voor verstand, het baptisterium staat voor de doop en de begraafplaats (Camposanto) staat voor de dood. Het is een fraai plein waar de een na de andere foto wordt gemaakt en waar toeristen zich buigen over de kraampjes met souvenirs. De toren van Pisa staat scheef omdat uit onderzoek is gebleken dat de ondergrond zwak is doordat de toren is gebouwd op een moerasachtige rivierbedding. Echter, de fundamenten van de toren zijn na herhaalde renovaties in 2003 weer versterkt. De toren volledig rechtop 'zetten' zal echter niet gebeuren, want dat zou immers miljoenen toeristen teleurstellen!

Toren van Pisa / Bron: Skilly999, PixabayToren van Pisa / Bron: Skilly999, Pixabay
Meer bezienswaardigheden Toscane
  • Chianti gebied, bekend om de wijngaarden
  • Bobolituinen Florence met fonteinen
  • Viareggio, badplaats in oude stijl met brede, veelal private stranden.
  • Volterra
  • Perugia
  • Verrazzano Kasteel
  • Pinocchio Park
  • Museo Piaggio in Pontedera, museum met alle modellen van de Vespa-scooter, het lifestyle item in Italie.
  • Europees schildpadmuseum
  • Eiland Elba

Klimaat Toscane

Toscane heeft een continentaal klimaat met droge, warme zomers en vochtige winters. De windkracht is in het binnenland niet groot waardoor de zomertemperaturen hoger liggen dan aan de kust. Regen is er in de zomer zeldzaam maar in voor- en naseizoen is de kans op buien aanwezig, vooral in de herfst. Het aantal zonuren is zeer groot, in juli zit de streek op ongeveer tien uren zonneschijn per dag. In de zomermaanden kan de temperatuur gemakkelijk de dertig graden overschrijden en daardoor is een bezoek aan de stad Florence geschikter aan het einde van de lente of het begin van het najaar. Dit ook omdat het in de zomermaanden extreem druk is in Florence, met lange wachttijden voor de diverse musea.

Bereikbaarheid Toscane

Diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Florence. Deze vlucht duurt ruim twee uur. Een andere mogelijkheid is de bestemming Pisa, dat op 75 km van Florence ligt. Vanaf de luchthaven van Pisa gaat er een rechtstreekse trein naar Florence. De luchthaven van Florence, Aeroporto di Firenze, ligt acht kilometer ten noordwesten van Florence. Een taxirit naar het centrum duurt ongeveer een kwartier. De bus is goedkoper; busorganisatie Ataf rijdt met een speciale airport shuttle bus (de Volainbus) in vijfentwintig minuten naar het Centraal Station van Florence.

"You may have the universe if I may have Italy" ~ Giuseppe Verdi
© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…
Een inleiding tot de Chianti wijnenEen inleiding tot de Chianti wijnenDe Chianti streek in Toscane strekt zich uit tussen Firenze en Siena en is verdeeld over 8 gemeenten. De wereldberoemde…
Toscane; Siena en zijn geschiedenisToscane; Siena en zijn geschiedenisEen begrip binnen Toscane in Italië, deze Middeleeuwse stad; Siena. Een stad die in de 16e eeuw bij het groothertogdom d…

Vakantie Liverpool, EngelandVakantie Liverpool, EngelandLiverpool is een (haven)stad en tegelijkertijd een district gelegen in het noordwesten van Engeland, Verenigd Koninkrijk…
Makarska Rivièra, oneindig natuurschoonMakarska Rivièra, oneindig natuurschoonDe Makarska Rivièra heeft een ongeëvenaarde kustlijn bezaaid met pijnbomen, eeuwenoude stadjes, uitgestrekte kiezelstran…
Bronnen en referenties
Reactie

H. Jeurissen, 19-01-2009
Graag heb ik informatie over Siena en Florance, Arrezzo en de schilder en beelshouwkunst Reactie infoteur, 27-01-2009
Ik wil u graag wijzen op de artikelen op InfoNu over genoemde onderwerpen, alsmede op mijn eigen artikel over Toscane. Binnen InfoNu bestaat een zoekfunctie. Gr, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 11-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.