Madrid; Parque del Retiro, ontmoetingsplaats, deel 1

Een ontmoetingsplaats voor de Madrilenen is naast de één van de vele tapasbars het Retiropark dat midden in de stad ligt. Het grote park heeft veel verzamelpunten, die ook als een bezienswaardigheid gezien kunnen worden. Het mooie monument van koning Alfonso XII is hier één van.

Algemeen

Het park, ten westen van de Paseo del Prado in Madrid, is omrand door een smeedijzeren hek en verschillende sierlijke poorten (ingangen). Ingangen zijn te vinden bij Plaza de la Independencia, Calle de Alcalá, Calle de O’Donnell en de Calle de Alfonso XII.

In dit park is voor ieder iets te vinden, zoals onder andere speeltuinen en een dierentuin. In de vele kiosken die er zijn is de horchata (aardamandelmelk) en de granizada (koffiedrank met citroen)verkrijgbaar, die op één van de talrijke zitbanken genuttigd kunnen worden. De uitstraling van het park is nog steeds dezelfde, al komen er steeds meer (Amerikaanse) toeristen en studenten in hun alto kleding.

Ontstaan van het park

Op de plek van het park stond ooit een paleis, het Real Sito del Buen Tetiro, van Filips IV. In de directe omgeving van het park leefden ooit beren, wat het tot een jachtgebied maakte.

In de 16e eeuw bouwden de monniken van de orde van Jerónimo hier een kerk en nog een paar jaar later kwam er een klooster. Gedurende de kerst- en vastentijd trok het hof zich hier terug. Zo is de naam El Buen Ritoro ontstaan (het goede toevluchtsoord). In 1630 was het Filips III die in de tuinen van de kerk en klooster een eigen paleis liet bouwen. De ontwerper was Velázquez. Ruim anderhalve eeuw is het een exclusief koninklijk domein geweest, waar veel feesten gehouden werden.

In 1639 liet de hertog van Medin de Torres zilver beslagen gondels bouwen, speciaal voor een feest. Gedurende een ander feest werd een zeeslag nagespeeld, welke bijna op een echte slag ging lijken. Op een drijvend podium werden stukken van toneelschrijvers uit Spanje’s gouden eeuw gespeeld, onder andere van:
  • Calderón de la Barca
  • Lope de Vega

Vanaf de 2e helft van de 18e eeuw werd het park door Karel III opengesteld voor het publiek, maar er heerste wel strenge kledingvoorschriften.

Aan het begin van de 19e eeuw, in 1812 en 1813, werd door de troepen van Keizer Napoleon grote verwoestingen aangericht. Op de 2 zijgebouwen na (het Casón de Buen Retiro en het Museo del Ejército), die nu in gebruik zijn door het Prado, is het paleis helemaal verdwenen. In één van deze twee gebouwen lagen de ontwerpen die Velázquez had gebruikt om het Casón de Buen Retiro aan te kleden. Hier staan nu werken uit het einde van de 19e en begin 20e eeuw, zoals “kinderen op het strand” van Joaquin Sorolla.

Het park nu

Het park heden ten dage is een aaneenschakeling van boulevards, grasvelden, vijvers en fonteinen. Een kunstmatig meer van ongeveer 300 x 150 meter is aangelegd in het midden. Dit meer luistert naar de naam “Estanque Grande”. Rondom dit meer liggen twee boulevards met berken- en kastanjebomen. Er zijn cafés, terrasjes en een aanlegsteiger voor de roeibootjes. Alles rondom het water geeft een gevoel in de 19e eeuw te zijn gestapt. Alles is nog net zo als 200 jaar geleden, er zijn zelfs nog waarzeggers te vinden.

De Salón del Éstanque, op de promenade langs het meer, is een druk bezochte plek door onder andere vele straatartiesten. Hiervandaan het pad naar rechts is de Paseo de las Estatias met beelden (uit de 18e eeuw) gemaakt voor het vroegere paleis.

In 2003 werd een nieuw botenhuis gerealiseerd.

Het monument van Alfonso XII

Ook is Alfonso XII aanwezig. Deze Spaanse koning van 1875 tot 1885 is aanwezig in de vorm van een bronzen beeld. Dit monument is ontworpen door José Grases Riera en was pas in 1922 klaar. Het is onthuld door de zoon van de koning, namelijk koning Alfons XIII.

Het monument is een halve cirkel van twee zuilengalerijen. In het midden staat een enorme console waarop een beeld van koning Alfonso XII te paard. Trots zit hij op zijn paard en kijkt over het park uit. Een boodschap gekerfd in een boom van het park, was de redding van een bomaanslag op het leven van koning Alfonso XIII op de dag van zijn huwelijk.

Lees verder

© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het andere MadridHet andere MadridBij een bezoek aan de hoofdstad van Spanje wordt al gauw gedacht aan het Prado museum en het Reina Sofía, de Plaza Mayor…
Madrid; Paseo del Prado en museo El PradoMadrid; Paseo del Prado en museo El PradoHet museum is inmiddels zo groot, dat er 3 gebouwen nodig zijn om alles onder te brengen. De vaste collectie bestaat uit…
Ontwerp een vijverOntwerp een vijverEen vijver in je tuin is een eyecatcher, dus wat voor vijver het wordt en waar je hem aanlegt of aan laat leggen is van…

Makarska Rivièra, oneindig natuurschoonMakarska Rivièra, oneindig natuurschoonDe Makarska Rivièra heeft een ongeëvenaarde kustlijn bezaaid met pijnbomen, eeuwenoude stadjes, uitgestrekte kiezelstran…
Montenegro, verborgen parelMontenegro, verborgen parelGroene bergen, diepe ravijnen, lieflijke dalen, fraaie zandstranden en eeuwenoude stadjes met een subtropische vegetatie…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.