Madrid; Parque del Retiro, ontmoetingsplaats, deel 2

Madrid; Parque del Retiro, ontmoetingsplaats, deel 2 Dit op twee na grootste park van Madrid heeft heel veel te bieden. Natuurlijk ontmoet de lokale bevolking elkaar hier, maar ook de toeristen weten dit park steeds meer te vinden. Fonteinen, tuinen en andere bezienswaardigheden zijn in dit park te vinden.

Algemeen

Ten westen van de Paseo del Prado en ten zuiden van de woonwijk Salamanca ligt het Parque del Retiro, wat letterlijk retraitepark betekend. Dus een park om zich terug te trekken. Dit op twee na grootste park van Madrid is 130 ha groot en heeft ongeveer 15.000 bomen. Een bijnaam van dit park is “de groene long van Madrid”.

Het park, dat voorzien is van een smeedijzeren hekwerk, kent vele ingangen en is de ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als de vele toeristen die Madrid bezoeken. Naast het monument dat is opgericht voor koning Alfonso XII zijn er vele andere delen van het park te bezoeken. U vindt hier onder andere:

Bezienswaardigheden in het park

Fuenta de Galápagos

Een fontein die ontworpen is in opdracht van koning Ferdinand VII. In 1831 gaf hij de opdracht voor deze fontein. De ontwerper is Fransisco Javier de Mariátequi ter gelegenheid van de 1e verjaardag van prinses Isabel. De fontein is versierd met onder andere dolfijnen, kikkers en duiven.

Fuenta de la Alcachofa

Deze fontein (de fontein van artisjok) is nog ouder dan de Galápagos. In de 18e eeuw ontwierp Ventura Rodríiquez deze fontein, die inmiddels een geliefde plek is voor kunstenaars en muzikanten.

Plaza de La Sardana

Dit plein is vernoemd naar een nationale dans de “Sardana”.

El Angel Caído

Deze gevallen engels is een bronzen standbeeld dat Lucifers (de duivel) val naar de hel uitbeeld. Het is gemaakt door Ricardo Bellver in 1880. Het beeld wordt omringd door waterspuwers. Het behoort tot één van de meest opvallende beelden van de stad en bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het park.

Huerta del Francs

Naast de rozentuin liggen de restanten van de koninklijke porseleinfabriek uit de 18e eeuw. Hier werd onder ander het porselein voor het Placio Real vervaardigd.

Montaña Artificial

Deze kunstmatige berg met een beek van opgepompt water werd in 1820 ontworpen voor koning Ferdinand VII.

Boekenbeurs

Ieder jaar in juni staan twee weken lang honderden boekenstalletjes in het park, elk voorzien met werken van bekende schrijvers en uitgevers. Van heinde en verre komen de boekenliefhebbers hun collectie aanvullen.

Paleizen

Palacio de Cristal

Men waant zich in het Madrid van voor de Spaanse Burgeroorlog en van voor de Eerste Wereldoorlog, wanneer met zit bij het monument van Alfonso en uitkijkt over de Estanque. De architect Velázquez Bosco liet in het park een kopie bouwen van het Crystal Palace uit Londen (ontworpen door Joseph Praxton). In dit park kreeg het paleis de naam “Palacio Cristal”.

Dit paleis ligt zuidelijk van het Palacio de Velázquez. Het paleis heeft een enorme glazen bol en is, zoals eerder genoemd, geïnspireerd op het Crystal Palace en het Palm House in Kew gardens. Het gebouw wordt ook wel vergeleken met een deluxe serre. Aanvankelijk is het in 1887 gebouwd voor een tentoonstelling, een kas, van exotische bloemen en planten die afkomstig waren uit de Filippijnen. Tegenwoordig worden hier nog recepties en tentoonstellingen georganiseerd. In het meer, waar dit paleis op uitkijkt, zwemmen in de zomer vele zwarte zwanen.

Palacio de Velázquez

Gelegen vlak bij de Fuenta de la Alchahofa, ligt dit door Velázquez ontworpen gelijknamige paleis. Aanvankelijk gebouwd in 1883 als paviljoen voor de Mijnbouw Tentoonstelling. Dit paleis heeft gekleurde bakstenen, geëmailleerde tegels en bogen. Het Museo Reina Sofia organiseert de exposities voor dit paleis.

Tuinen

El Jardin Chino

Ten noordoosten van El Angel Caido ligt de Chinese tuin met zijn schilderachtige waterpartijen, treurwilgen en bruggen gemaakt van boomstammen.

La Rosaleda

Deze rozentuin is in 1915 ontworpen door Cicilio Rodriquez en het ligt ten zuidoosten van het Palacio Velázquez. De oorspronkelijke rozen waren afkomstig uit de beroemdste tuinen ter wereld. In 1940 werd de tuin herbeplant en inmiddels worden hier veel oude geurende rassen gekweekt. Deze tuin is vooral in het voorjaar een bezoek waard.

Jardines de Cecilio Rodriquez

Deze tuin ligt in het meest oostelijk deel van het park. Het is en tuin met strakke vormen en een vijver, pergola’s en hagen. Er lopen veel pauwen en in de zomer worden hier openluchtconcerten gegeven.

La Parterre

Vlakbij de ingang Puerta Felipe IV, ligt deze tuin. Het is een bloementuin die geïnspireerd is op de Franse tuinarchitectuur. De vrouw van koning Lodewijk, koning Luisa Isabel van Orléans ging in deze tuin vaak op jacht naar meloenen van het klooster in Atocha, welke zij stal.

In deze tuin is ook de oudste boom van het park te vinden; de “Ciprés Calvo”, oftewel de Mexicaanse kale cipres. Hermán Cortés (1485-1547) zou deze boom van één van zijn reizen hebben meegenomen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het andere MadridHet andere MadridBij een bezoek aan de hoofdstad van Spanje wordt al gauw gedacht aan het Prado museum en het Reina Sofía, de Plaza Mayor…
Tuin: het bouwen en maken van een pergolaTuin: het bouwen en maken van een pergolaVeel mensen willen een pergola in hun tuin bouwen. Het maken van een pergola kan vrij eenvoudig zijn wanneer u besluit o…
Zelf een pergola bouwenPergola’s kun je als bouwpakket kopen in de winkel, maar ook zelf maken. Het is een betrekkelijk eenvoudige klus om zelf…

Makarska Rivièra, oneindig natuurschoonMakarska Rivièra, oneindig natuurschoonDe Makarska Rivièra heeft een ongeëvenaarde kustlijn bezaaid met pijnbomen, eeuwenoude stadjes, uitgestrekte kiezelstran…
Montenegro, verborgen parelMontenegro, verborgen parelGroene bergen, diepe ravijnen, lieflijke dalen, fraaie zandstranden en eeuwenoude stadjes met een subtropische vegetatie…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.