Australië: klimaat

Australië: klimaat Australië is een gigantisch land met veel verschillende klimaten. Zo zijn er eilanden die sterk worden beïnvloed door zeestromen, maar er is ook veel woestijn in Australië. Door de grote klimatologische verschillen zijn er gunstigere reisperioden voor sommige gebieden en minder gunstige reisperioden. Door de verschillen zijn er veel klimaten en veel momenten wanneer je beter niet kan reizen.

Inhoudsopgave


Australië op het zuidelijk halfrond

Doordat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies het tegenovergestelde van de seizoenen in Nederland. Als het hier winter is, dan is het in Australië zomer. Zodra het hier dan lente wordt, wordt het in Australië herfst. En zo door: Als het hier zomer is, dan is het in Australië winter. Zodra het dan hier weer herfst wordt, dan wordt het in Australië lente.

Voor de rest zijn er niet veel verschillen qua seizoenen, want ze duren allemaal even lang. Alleen het uiterste noorden heeft andere seizoenen, omdat het hier tropisch is.

Verschillende regio's van Australië

In Australië heb je veel verschillende regio's. Je hebt er (met de klok mee) de volgende klimatologisch verschillende gebieden:
  • Noordelijk Australië (Darwin en oostelijker)
  • Noord-oostelijk Australië (Cairns en omgeving)
  • Zuid-oost Australië (Brisbane, Sydney, Adelaide, Melbourne)
  • Tasmanië
  • Zuid-westelijk Australië (Perth en een wijde omtrek er omheen)
  • Noord-westelijk Australië (Kimberley regio)

Verder heb je ook nog centraal-Australië. Centraal-Australië is eigenlijk overal wat hiervoor niet genoemd is, op eilanden na. Eilanden zijn totaal verschillend ten opzichte van de rest van Australië. Eilanden die nog relatief dicht bij het vaste land liggen, zoals Fraser eiland bijvoorbeeld, hebben wel hetzelfde klimaat als het gebied waar ze vlakbij liggen.

Noordelijk Australië (Darwin en oostelijker)

Darwin, de omgeving en een stuk oostelijker is tropisch. Toch is het totaal anders de omgeving van Cairns, waar het qua klimaat soms meer subtropisch is. De regio rondom Darwin kent eigenlijk maar twee seizoenen: het droge seizoen en het natte seizoen. Tijdens het droge seizoen, dat loopt van april/mei tot en met september/oktober, is het iets minder warm dan in het natte seizoen, maar nog steeds dertig graden en meer overdag. 's Nachts koelt het af tot ongeveer twintig graden Celsius. Tijdens het droge seizoen valt er alleen in april en oktober echt regen, alhoewel dit per jaar wat verschilt. Om zeker te zijn van een droge vakantie is het daarom verstandig om tussen mei en september dit gebied te bezoeken.

Het natte seizoen is het minder prettige seizoen, alhoewel de natuur dan wel helemaal tot leven komt. Het seizoen is echter minder prettig vanwege de vele hoosbuien en de grote hoeveelheid neerslag. Met wat pech komt er zelfs een cycloon op je pad of zijn alle toeristische attracties gesloten. Ga overigens niet zwemmen in de zee of in beken, meren en rivieren, want er zitten haaien en krokodillen!

Noord-oostelijk Australië (Cairns en omgeving)

Cairns kent, ondanks dat het (sub-)tropisch is wel vier seizoenen. Er is hier wel regenseizoen op te merken, maar het regent het hele jaar door wel wat. Oktober tot en met december is de periode waarin het koraal zich voortplant. Gedurende deze periode regent het veel, alhoewel het in oktober nog mee valt. Doordat dit de eerste periode is waarin het weer veel regent, verandert het hele landschap. Het wordt veel groener en veel begint te bloeien, ook omdat dit de lente is.

Daarna wordt het zomer, die zomer loopt van november/december/januari tot maart/april. Een beetje afhankelijk of je de echte - feitelijke - seizoenen volgt of dat je kijkt naar het klimaat. Volg je de seizoenen dan valt de zomerperiode in januari, februari en maart, maar ook in november, december en april is het warm en regent het veel. Het is hier gewoonlijk dertig graden overdag in de zomerperiode.

Vanaf mei neemt dan de neerslag af, maar de temperatuur daalt ook naar ongeveer vijfentwintig graden Celsius. Vanaf juni regent het echt nog maar nauwelijks, maar is de temperatuur dus ook volledig afgezakt naar die vijfentwintig graden overdag. Voordeel is dat het zonnetje vaker schijnt en je niet weggespoeld wordt, maar het nadeel is dat het niet erg warm is. Toch is dit waarschijnlijk de prettigste periode om te reizen, omdat je een zonnetje hebt.

Zuid-oost Australië (Brisbane, Sydney, Adelaide, Melbourne)

Mensen vergelijken dit gebied vaak met de Middellandse zee als ze klimatologisch kijken. Er is geen echt regenseizoen, maar er is wel een fors temperatuurverschil. De lente (van september tot en met december) is het moment waarop nieuw leven geboren wordt. In de winter kan het kouder dan tien graden Celsius worden, maar in de zomer wordt het vaak warmer dan vijfentwintig graden Celsius. Het hele jaar door valt hier wel te reizen, maar rondom de zomermaanden is het hier toch veel prettiger.

De winter is dus vrij koud, neem dan extra kleding mee! De zomer kan daarentegen weer echt extreem warm worden, dus vergeet dan absoluut niet je zwemkleding, want die ga je nodig hebben.

Tasmanië, eiland van Australië

Tasmanië is eigenlijk de vreemde eend van Australië. Het is hier namelijk niet heel erg warm, alhoewel het aan kustplaatsen wel dertig graden kan worden in de zomer. In de winter ligt hier zelfs standaard sneeuw en zijn wegen moeilijk begaanbaar. Gedurende het hele jaar valt hier neerslag, alhoewel dit in de zomer net iets minder is.

Dagtemperaturen in de winter (onze zomer) liggen vaak niet hoger dan ongeveer elf tot twaalf graden. Dagtemperaturen in de herfst en lente liggen tussen de twaalf en achttien graden, afhankelijk van het moment in de lente en herfst. In de zomer wordt het hier iets warmer, met gemiddelde temperaturen van vlak boven de twintig graden.

Zuid-westelijk Australië (Perth en een wijde omtrek er omheen)

Perth heeft ook vier seizoenen. In de winter is het er iets kouder dan twintig graden gemiddeld. Daarnaast valt er in de winter gigantisch veel regen, terwijl het de rest van het jaar relatief droog is. Probeer dan ook de winter te vermijden, behalve als je houdt van koude, natte dagen.

De lente en herfst zijn al beter, met temperaturen tussen de twintig en vijfentwintig graden. Daarnaast valt er al aanzienlijk minder regen, zeker dichter bij de zomer. De zomer is dan ook erg warm en er valt nauwelijks regen. Temperaturen in de zomer liggen vaak boven de dertig graden, alhoewel er ook temperaturen worden waargenomen die boven de veertig graden Celsius liggen.

Noord-westelijk Australië (Kimberley regio)

Deze regio lijkt klimatologisch erg op de regio rondom Darwin. Het ligt ook niet zo ver uit elkaar, maar toch zijn er wel degelijk verschillen. De Kimberley is van mei tot en met november goed begaanbaar. Het is er dan warm met temperaturen die boven de dertig graden liggen, maar het regent niet zo veel. In de regenperiode, van december tot en met april, regent het veel, is het benauwd en nog steeds warm. Daarnaast zijn wegen slecht begaanbaar, dus ga in de droge periode wanneer dit mogelijk is.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…
Waarom zijn er seizoenenWaarom zijn er seizoenenDe vier seizoenen lente, zomer, herfst en winter hebben niet altijd bestaan. Ze zijn ontstaan doordat men het makkelijke…
De klimaten en hun eigenschappen in de wereldDe klimaten en hun eigenschappen in de wereldKlimaat betekent hoe de algemene informatie over het weer is in een bepaald gebied. Het wordt bepaald aan de hand van de…

Bali, een toeristisch eiland met veel bezienswaardighedenBali, een toeristisch eiland met veel bezienswaardighedenBali is een van de bekendere eilanden van Indonesië. Voornamelijk bekend vanwege de vele activiteiten en bezienswaardigh…
Australië: Whitsunday IslandsAustralië: Whitsunday IslandsVanaf Airlie Beach kan je de oversteek maken naar de Whitsunday eilanden per ferry. Een andere mogelijkheid is om met ee…
Bronnen en referenties
  • http://www.mantica.nl/australie/reistijd-klimaat-australie/
  • http://www.australia.com/ned/about/key-facts/weather.aspx
  • http://www.klimaatinfo.nl/australie/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Australië_(land)
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.