Reizen door Madagaskar
Madagaskar is een land waar het toerisme aan het opkomen is. Er zijn niet veel faciliteiten voor toeristen, vooral reizen kan moeilijk zijn. Dit is een deel van het avontuur van Madagaskar. In de meeste plaatsen zijn voldoende hotels, en overal zijn wel restaurantjes langs de weg. Toeristen worden met open armen ontvangen, maar het is wel opletten op de veiligheid. Weinig mensen spreken Engels, zeker mensen die niet in de toerisme industrie werken, spreken geen Engels. In een rapport van de wereldbank blijkt dat van de 200 000 bezoekers per jaar, maar 60 000 expliciet voor toerisme komen. Dit betekent dat je een waterval voor jezelf hebt, en een strand niet hoeft te delen, als je uit de drukste gebieden blijft. Madagaskar is een straatarm land, dit is iets wat overal te zien is. Toch is de bevolking hartelijk, open en over het algemeen vrolijk.
Veiligheid
In de boeken staat Madagaskar aangeschreven als relatief onveilig. Het is belangrijk hier rekening mee te houden als je erheen gaat. Let goed op je eigendommen en houd geld en paspoorten zo veel mogelijk in een kluis in de hotelkamer. Houd er altijd rekening mee dat Madagaskar een erg arm land is. In 2012 was het gemiddelde jaarinkomen $430, en zo’n 75% van de bevolking leeft onder de armoedegrens (worldbank). Het geld wat je uitgeeft om op Madagaskar te komen, is dus een fortuin voor de lokale bevolking. Laat geld zo min mogelijk zien en draag het op je lichaam, of – beter nog – houd het veilig in je hotelkamer in een kluis of tas. Zorg verder dat je wat kleingeld bij de hand hebt, zodat je geen grote flappen hoeft te trekken als je een mango wilt kopen.
Een tweede risico tijdens een verblijf aan Madagaskar zijn de onrusten. In 2009 was er een staatsgreep, in 2013 waren de eerste vrije verkiezingen. In oktober 2013 werden twee buitenlanders op Nosy Be gedood door een menigte, en gewapende overvallen komen ’s nachts op wegen voor. Raadpleeg voor vertrek de website van het ministerie van buitenlandse zaken voor een reisadvies (http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/madagaskar) en vraag ter plekke aan de lokale bevolking (bijvoorbeeld in een hotel) waar en wanneer je veilig kunt reizen. Vermijd ’s nachts reizen indien mogelijk.
Een derde risico is het natuurgeweld. Van januari tot en met maart loopt het cyclonenseizoen, houd in deze tijd de lokale media in de gaten. In het regenseizoen (november – april) kunnen sommige wegen onbereisbaar worden. Je kunt van de ene op de andere nacht vast komen te zitten.
Het laatste risico zijn de ziektes. Informeer voor vertrek bij de dokter welke vaccinaties je nodig hebt. Malariapillen zijn eigenlijk altijd nodig. Verder is hygiëne belangrijk en dien je er rekening mee te houden dat ook ziektes die we hier al lang niet meer hebben, op Madagaskar nog voorkomen. De pest, bijvoorbeeld.
Een reis naar Madagaskar lijkt zo heel gevaarlijk, maar bijna altijd gaat het goed. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam, en met een beetje opletten vallen de risico’s best mee.
Visa
Voor bezoek van meer dan 30 dagen heb je een visum nodig. Dit visum kun je op de luchthaven kopen. Het ter plaatse kopen is goedkoper dan het in Nederland regelen, en een visum wordt altijd toegekend.
Aankomst en vertrek
Verreweg de meeste mensen komen aan op de luchthaven Ivato, in de hoofdstad, Antananarivo. Vanaf de luchthaven kun je een taxi nemen naar een hotel, hoewel veel hotels transfer vanaf het vliegveld bieden. De stad doorreizen kan uren duren door files, vooral bij vertrek kan dit een probleem zijn.
Een briefje van 1000 Ariary
Geld
De munteenheid van Madagaskar is de Ariary. Er zijn briefjes van 10 000, 5 000, 2 000, 500, 200 en 100, en munten die je doorgaans niet ziet. 1 Euro is ongeveer 3 000 Ariary. Voor twee weken reizen moet je rekening houden met ongeveer een miljoen Ariary, dit zijn dus 100 briefjes van 10 000, een behoorlijke stapel geld. Geld opnemen kan in de grote steden bij banken en pinautomaten, doorgaans alleen met visa- of mastercard. Meastro card en travelerscheques worden doorgaans niet geaccepteerd. Het makkelijkste is euro’s meenemen en deze wisselen, maar ook dit kan even tijd kosten.
Bedelen
In de grote steden en in toeristische gebieden wordt veel gebedeld. Of je geld wilt geven ligt aan jezelf, maar het is beter geen geld aan kinderen te geven. Als deze geld gaan verdienen, moeten ze meer bedelen en mogen uiteindelijk niet meer naar school, omdat de familie het geld nodig heeft. Een andere manier van bedelen komt overal voor. Jonge kinderen rennen rond, en schreeuwen “bonbon vazaha!”. Vazaha betekent buitenlander, en bonbon snoep. Een zak snoepjes en deze kinderen zijn dolblij. Let wel op dat als je een zak pakt, de kinderen volhouden totdat je wegloopt of de zak leeg is.
Fooien
Voor veel mensen zijn fooien de enige manier om rond te komen. Als de service goed is, is een fooi van tenminste 10% gewenst. Ook gidsen verwachten fooien. Een fooi kan gerust hoog zijn, een euro meer maakt al een groot verschil voor de lokale bevolking. Let wel op dat je niet teveel betaald voor diensten. Spreek een eerlijke prijs af. Als toeristen structureel teveel betalen, heeft dit negatieve gevolgen voor de economie.
Taal
In Madagaskar wordt Malagasy gesproken. Op scholen wordt ook les in Frans gegeven, en een beetje Engels. Met Frans kun je met het merendeel van de bevolking communiceren, hoewel niet altijd vloeiend. Met Engels en ´handen- en voetentaal’ kun je meestal duidelijk maken wat je wilt. Bij de nationale parken en hotels spreekt men doorgaans goed Engels.
Van A naar B: Vliegen
Om lange afstanden snel af te leggen is vliegen de enige optie. De wegen zijn slecht en niet altijd begaanbaar, maar er gaan kleine vliegtuigjes naar alle kanten van Madagaskar. Vliegen is duurder dan de andere manieren van transport.
Van A naar B: Taxi-brousse
De lokale bevolking reist lange afstanden met een taxi-brousse. Deze minibusjes zijn niet erg comfortabel, maar erg goedkoop. Taxi-brousses rijden niet op vaste tijden, maar vertrekken als ze vol zijn. Reizen kost veel tijd, maar je ziet ook veel.
Van A naar B: Eigen vervoer
Een tussenoplossing is het regelen van eigen vervoer. Een auto en bestuurder kun je in Antananarivo huren en is niet duur. Zelf rijden is af te raden, de wegen zijn ontzettend slecht en je hebt ervaring met die wegen nodig om de gaten te vermijden. De chaos in Antananarivo is ook niet iets voor een gemiddelde bestuurder.
Bereikbaarheid en elektriciteit
Op Madagaskar kun je niet ten alle tijden bereikbaar zijn. Telefoonsignaal valt regelmatig uit, net als het – overigens trage – internet. Je kunt bij het postkantoor kaartjes sturen, maar verwacht niet dat deze snel op hun bestemming arriveren. Als ze al arriveren.
De stopcontacten en voltage zijn hetzelfde als in Nederland, maar de stroom valt regelmatig uit.
De seizoenen
Madagaskar kent twee seizoenen. Het natte seizoen loopt van november tot april. In het natte seizoen zijn de rivieren en watervallen het meest indrukwekkend, en is het land het groenst. Het nadeel is natuurlijk de regen, en de wegen zijn lang niet altijd begaanbaar. Het verschil tussen de seizoenen is vooral in het zuiden duidelijk, in het noorden is er weinig verschil.
Waarheen?
Madagaskar is een groot land. In één bezoek is het nauwelijks allemaal te bevatten. Er zijn een aantal overwegingen te maken.
Noord/Zuid
Er is een wereld van verschil tussen het noorden van het eiland en het zuiden. Het zuiden staat als onveilig bekend, er vinden relatief meer berovingen plaats. In het uiterste noorden staat de bevolking echter negatiever tegenover toeristen. Hier vind veel (kind)sekstoerisme plaats. Het midden is over het algemeen het veiligst, maar een oplettende reiziger kan bijna overal reizen.
Strand-binnenland
Een strandvakantie is leuk, maar op Madagaskar is veel meer te zien. Langs de kusten zijn veelal mooie natuurgebieden, maar ook in het binnenland is de natuur fantastisch. Verder zijn rondom Madagaskar tal van mooie duik- en snorkelplaatsen. Strand en binnenland zijn te combineren, maar reizen kan lang duren.
Hoofdeiland-kleine eilanden
Rondom het hoofdeiland Madagaskar zijn tal van kleine eilanden, die ook bij de Republiek Madagaskar horen. De eilanden zijn met het vliegtuig of met de boot te bereiken. De meeste van deze eilandjes hebben regenwoud en stranden. Het nadeel van deze eilanden is dat je niet makkelijk naar een ander gebied kunt reizen.
Madagaskar is een mooi land, waar veel te zien is. De mensen zijn over het algemeen vriendelijk, maar er is veel armoede. Een reis naar Madagaskar vereist enige planning om er het maximum uit te halen.