Vakantie in Andalusië

Vakantie in Andalusië Het mooie en altijd zonnige Andalusië ligt in Zuid-Spanje. Het beslaat een gebied van acht provincies. Het gebied zelf is al twee keer zo groot als Nederland! Het is een gebied waar voor iedereen wel wat leuks te doen is. Voor de wandelaars en natuurliefhebbers zijn er prachtige natuurparken. Voor de wat minder sportieve mensen zijn er prachtige stranden om lekker te luieren en te zonnen. Er is veel cultuur en historie te vinden. Aangezien Andalusië zo groot is, is het eigenlijk onmogelijk alles in één vakantie te zien. Welke steden zijn nou echt de moeite waard?

Ronda

Ronda staat bekend om haar diepe kloof en verschillende bruggen. Het is een bijzondere stad met diverse bezienswaardigheden. Ronda ligt in een bergachtig gebied dat 750 meter boven de zeespiegel ligt. De rivier de Guadalevín splitst de stad in tweeën. Het uitzicht vanaf Ronda, op de bergen en het landschap is adembenemend. De kloof is prachtig. Dit stadje is echt de moeite waard om te bezoeken. De bekendste bezienswaardigheid is de Puente Nuevo. Dit is de grootste brug die de twee delen van Ronda samenbrengt. Deze brug is het symbool van de stad. Onder de brug werd een gevangenis gebouw, waaruit niet levend te ontsnappen was. Het ravijn onder de brug heet El Tajo. Het ravijn is 160 meter diep. Naast de bruggen, heb je de Plaza de Toros. Dit is één van de oudste stierenvecht arena’s (1758) van Spanje. Ook werden hier vanaf de 16e eeuw paarden getraind. Deze is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur en bevat diverse musea, met o.a. een collectie antieke vuurwapens. In de oude stad vind je veel kunstwinkeltjes. Hier kun je leuke dingen kopen voor weinig geld. Carrera Espinel is de belangrijkste winkelstraat van Ronda. Deze straat beschikt over een aantal winkels, cafés, bars en restaurants. Je kunt goede tapas eten in de authentiek Spaans ogende tapasbars.

Sevilla

De stad van de flamenco en de hoofdstad van Andalusië. Deze stad mag je dus niet missen! Naast dat Sevilla het grootste historische centrum van Europa is, is het ook de droogste en warmste stad van Europa. Bezoek deze stad dan ook aan het eind van de middag (anders is het echt te warm in het hoogseizoen). Voor ongeveer 50 euro kun je een rit maken met een paardenkar door de stad. Deze rit duurt bijna een uur en laat de hoogtepunten van de stad zien. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn: de kathedraal van Maria de la Sede (de grootste gotische kathedraal ter wereld) met La Giralda (de toren, die symbool staat voor de stad), het Alcázar (14e eeuwse paleis) en de Torre del Oro. Ook Plaza de Espana (die gebruikt werd voor verschillende filmsets, o.a. voor Star Wars) is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het Alcázar is een koninklijke paleis, gebouwd in de Mudejarstijl (Christelijk-Moorse bouwstijl). Er zijn verschillende patio’s te vinden met mooie zuilen en bogen. In de exotische tuinen vind je verschillende prachtige bomen, paadjes en vijvertjes. Het Mudejarpaleis is de hoogtepunt van het bezoek. Dit heeft verschillende prachtige patio’s en zalen. Salón de Embajadores is het mooiste vertrek. In de historische wijk Santa Cruz vind je veel pittoreske gebouwen en kloosters. De wijk kent veel kleine en rustige pleintjes en is versierd met mooie bloembakken. Langs de Guadalquivir (rivier) zijn genoeg terrassen waar je lekker kunt genieten van een maaltijd en een drankje. Ook de tapasbars die verspreid liggen over de stad, zijn goede plekken om even uit te rusten met een hapje en een drankje.

Cordoba

Cordoba is een prachtige, levendige oude stad met veel sfeer. De stad is als Werelderfgoed uitgeroepen. Het is een heerlijke stad om in te verdwalen. Overal vind je romantische straatjes, steegjes, pleintjes en binnenplaatsjes waar je kunt genieten van een groot glas Sangria en overheerlijke tapas. Een belangrijke bezienswaardigheid is de indrukwekkende en oude Mezquita. Dit is de op een na grootste moskee, met zo’n 850 wit-rood gestreepte zuilen. Na de verovering werd er een katholieke kathedraal van gemaakt. In het hart van de moskee staat nu een kathedraal. In de Juderiá (de vroegere Joodse wijk), vind je de oude synagoge. In heel Spanje zijn maar drie Spaanse synagogen te vinden. De synagoog is gebouwd in de Mudejarstijl. Alcazar de los Reyes Católicos (de Burcht van de Katholieke Koningen) is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een 15e-eeuws slot. Aan de buitenkant heeft het een sobere uitstraling, maar aan de binnenkant heeft het een prachtige architectuur en beschikt het over schitterende tuinen.

Granada

Granada staat bekend om het Alhambra. Wanneer je een bezoek brengt aan Granada, kun je het Alhambra echt niet overslaan.
Het Alhambra is een gigantisch historisch paleis met Moorse en Katholieke overblijfselen. Het complex bestaat uit diverse paleizen, zalen, tuinen en torens. Het Alcazaba is het fort en de torens die dienden ter verdediging. De Nasridische paleizen zijn de hoogtepunten van je bezoek. Dit zijn schitterend versierde paleizen. Verbazingwekkend mooi. Om deze paleizen te bezoeken, moet je een tijd reserveren. Doe dit tijdig om teleurstelling te voorkomen, want er mogen maar een x aantal mensen per dag in. Wees ook op tijd! De uitkijk op de heuvel van Granada is rond zonsondergang erg mooi. Vanaf dat punt heb je zicht op het Alhambra. El Albaicín is een oude Arabische wijk, met veel kronkelige straatjes en huizen uit de 14e eeuw. Hier vind je zowel arabische als christelijke bezienswaardigheden. Calle Navas is een gezellig straatje met veel terrasjes waar je even tot rust kunt komen. Verder vind je in Granada de Cartuja. Dit is een kartuizerklooster en is een van de belangrijkste barokbouwwerken van Spanje. Hier woonden zo’n 1835 kartuizers. Er zijn verschillende bouwstijlen te herkennen, maar Barok is de voornaamste bouwstijl. De kathedraal van Granada is een van de grootste kathedralen ter wereld. Het is een van de eerste renaissancistische gebouwen in Spanje. Er is ruim 200 jaar over de bouw gedaan, vandaar dat ook de barok en gotiek terug te vinden zijn in de kathedraal. Vanuit Granada, kun je een ritje maken naar Sierra Nevada. Hierin bevindt zich ook het Nationaalpark Sierra Nevada. Er is hier prachtige natuur te vinden met wisselende landschappen. Het hoogste punt is 3482 meter. In de winter kun je hier prima snowboarden!

Tarifa

Tarifa ligt in het zuidelijkste puntje van Andalusië. Vanuit hier kun je walvissen en dolfijnen spotten met excursieboten. Een echte aanrader! Het kost niet veel (zo’n 20 euro p.p.) en het is een fantastische ervaring om de dolfijnen te zien. Ze zwemmen en springen dicht bij de speciale boot, die dolfijnvriendelijk is. Naast walvissen en dolfijnen, kun je af en toe zelfs een orka spotten!
Tarifa is ook een geliefde plek van vogelspotters. Er zijn velen roofvogels en ooievaars die de straat van Gibraltar oversteken.
Tarifa heeft een kust van bijna 38 kilometer lang. De stranden hebben erg fijn zand en de zee is heel helder, waardoor het erg prettig is om hier lekker te zonnen en te zwemmen.

Gibraltar

Wanneer je toch in Andalusië bent, kun je een bezoekje aan Gibraltar (het stukje Groot-Brittannië in Spanje) niet overslaan.
Houd er wel rekening mee dat het lang kan duren voordat je de grens over bent (een file van een anderhalf uur is niet gek).
De rots, daar staat Gibraltar bekend om. Op deze rots leeft een troep berberapen. Deze zijn door de Britten ingevoerd. Volgens een legende blijft Gibraltar in Britse handen, zolang deze aapjes op de rots leven. Mede daarom worden de apen streng beschermd. De meeste aapjes zijn erg mak. Voeren is absoluut verboden, hier staat dan ook een boete op van maximaal 500 pond, omdat de apen hier brutaal en afhankelijk van worden. Queen’s Gate is de plek waar je dicht bij de apen kunt komen. Wees wel voorzichtig, want als je ze bang maakt kunnen ze bijten! De druipsteengrotten zijn ook erg mooi om te bezoeken. Vanaf de rots heb je prachtig uitzicht over de stad, de haven en de straat van Gibraltar. Vanuit de baai van Gibraltar, kun je dolfijnen en walvissen spotten. Ook zijn er veel verschillende soorten vogels.

Tabernas

Tabernas ligt in de Tabernaswoestijn. De Tabernaswoestijn is een woestijn die ontstaan is door een neerslagtekort. Het is de enige woestijn in Europa. In deze woestijn groeien voornamelijk cactussen. Tabernas is bekend doordat het voor verschillende filmsets gebruikt is. The Good, the Bad and the Ugly is een voorbeeld van een film die hier opgenomen is. Men heeft hier een Mini-Hollywood ingericht. Hier vind je verschillende saloons en banken. Leuk om eens te bezoeken! Ook vind je het Oasys Theme Park in Tabernas. Dit park is 30 hectare groot. Je vind hier een Wildwest stadje, een dierentuin (met 175 verschillende diersoorten, waaronder beschermde en bedreigde) en een zwembad (alleen in de zomer geopend). Er worden verschillende shows gehouden op een dag. Bijvoorbeeld een spectaculaire cowboyshow met paarden (en een vuurgevecht!) en een cancan dansvoorstelling uitgevoerd door meisjes in spannende petticoats. Wanneer je door het Wildwest stadje heen gelopen bent, kun je een bezoekje brengen aan de vele verschillende dieren. Het dierenpark ziet er goed verzorgd uit, ook de dieren hebben een prettige woonomgeving. Na een flinke wandeling door het dierenpark kun je lekker even afkoelen in een groot zwembad. In het Oasys Theme Park bevind zich ook het Arizona restaurant. Tussen het uitgebreide buffet door kan je gebruik maken van het zwembad om af te koelen.

Marbella

Marbella is de stad van de grote luxe jachten, dikke Ferrari’s en hippe tenten. Verschillende beroemdheden worden hier regelmatig gespot (George Clooney bijvoorbeeld!). Marbella heeft mooie boulevards, parken en tuinen. Puerto Banús is de beroemde jachthaven. Je vindt hier ook de dure merkwinkels, zoals Gucci en Chanel. Vooral ’s nachts is het oude gedeelte van Marbella leuk om te bezoeken. Er zijn mooie oude gebouwen te vinden en op Patio de los Naranjos zijn verschillende terrassen. Wanneer het wat later wordt, vertrekt iedereen naar de bars in de omgeving. De stranden van Marbella zijn gezellig. Er zijn verschillende terrassen waar je lekker wat kunt eten of kan genieten van een cocktail. Een aantal beachclubs in de buurt: Ocean Club, Nikki Beach Marbella, Buddha Beach Banus, Victor’s Beach, Mistral Beach en Bora Bora Marbella

Malaga

In Malaga vind je de luchthaven. Naast dat, is het een hele leuke stad om eens te bezoeken. Malaga is erg oud en niet toeristisch. De Spaanse sfeer is hier goed te proeven. Ook zijn de stranden erg mooi en vaak rustig. In Malaga staat een mooie kathedraal “La Manquita”. Ook vind je er een militair Arabisch fort “La Alcazaba” die uitzicht geeft op de kust van Afrika. Naast het fort staat een Romeis theather die opgegraven is bij toeval in de tweede helft van de 20e eeuw. Daarnaast is het Picasso museum zeker een bezoekje waard. Zelfs het geboortehuis van Picasso is te bezoeken! Naast het Picasso zijn er nog vele andere musea.
Plaza de la Merced is een gezellig pleintje met cafeetjes en een cocktailbar. Plaza Mayor is een aanrader wanneer je lekker wilt eten.

Naast deze steden zijn er nog een aantal badplaatsen die echt ingesteld zijn op de toeristen. Hier zijn geen tot weinig mooie bezienswaardigheden te vinden en zijn vooral leuk om uit te gaan of goedkoop te eten.

Torremolinos

Dit is geen stad voor rust. Het is een levendige badplaats met veel bars, restaurants en een gezellig nachtleven. Er zijn verschillende nachtclubs, maar je kunt ook aan het strand bij een van de velen strandtenten een lekkere cocktail drinken. In de oude visserswijk La Carihuela vind je nog leuke straatjes met kleine winkeltjes en cafés.

Benalmádena

Ook Benalmádena is een leuke stad om uit te gaan. Langs de boulevard en haven vind je velen kleine gezellige winkeltjes. Ook kun je er gezellig eten. Wanneer je uit wilt gaan, kun je dat doen rond de Plaza Sol y Mar. Castillos de Colomares is een monument gebouwd ter eerbetoon aan Columbus Benalmádena Pueblo is het oorspronkelijke dorp. Hier vind je de typisch Andalusische sfeer: smalle en steile straatjes met witgekalkte huizen.

Fuengirola

Hier vind je vele tapas- en visrestaurantjes. Er zijn meer dan 300 restaurants, bars, winkels, clubs, discotheken, etc. te vinden. Cocktails kan in een van de gezellige strandtenten of loungebars. Castillo Sohail is het symbool van de stad. Dit Moorse kasteel ligt op een heuvel net buiten de stad. Hier heb je een mooi uitzicht over de zee en de stad. Aan het strand heb je veel watersportgelegenheid. De grootste markt aan de kust is hier te vinden op dinsdag ochtend.
© 2014 - 2024 Xurya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagtrips vanuit Ronda (Zuid-Spanje)Ronda (Andalusië) is een ideale vakantiebestemming, niet alleen omdat het zo historisch is, maar je kan vanuit Ronda hee…
De highlights van Andalusië en Costa del SolIn het uiterste zuiden van Spanje ligt een veelzijdig gebied. Voor wie van cultuur houdt is hier genoeg te vinden in Cor…
Rondreis door AndalusiëRondreis door AndalusiëDe mooiste plaatsen in Andalusië zijn Granada, Cordoba, Sevilla en Ronda. In één week kun je de allermooiste tuinen en p…
Feestdagen en evenementen in AndalusiëReligieuze of wereldwijde feesten, in Andalusië maakt het niet uit wat voor feest het is. De beroemdste feesten van Anda…

Sao Tomé en PrincipeDeze eilandenstaat voor de westkust van Afrika is één van de minst bezochte landen ter wereld. Toch heeft Sao Tomé en Pr…
Op vakantie naar naar de Turkse badplaats MarmarisOp vakantie naar naar de Turkse badplaats MarmarisMarmaris is een badplaats in Turkije. Wegens de verschillende mogelijkheden is Marmaris geschikt voor jong en oud. Voor…
Xurya (15 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.