Culturele bezienswaardigheden in Cancún

Culturele bezienswaardigheden in Cancún Van alle steden in Mexico is Cancún het meest bekende vakantieoord. Hier vliegen de meeste vluchten rechtstreeks heen. Europeanen komen er graag vanwege het altijd zonnige klimaat en rond de lente komen de Amerikanen er 'springtime' vieren. Met veel losbandige feesten op het strand en in de hotels. Langs het strand van het toeristische deel van Cancún staat het ene na het andere gigantische all-inclusive verblijf. Veel authentieks is hier niet te vinden. Toch biedt Cancún een aantal bijzondere bezienswaardigheden dat een bezoek de moeite waard maakt.

Ligging Cancún

Cancún ligt op het schiereiland Yucatan, gelegen tussen de Golf van Mexico, Straat Yucatan en de Caribische zee. Cancún is de bekendste badplaats van het schiereiland, gelegen aan een baai ten noordoosten van Yucatan. De 'Riviera Maya' strekt zich onder Cancún uit en verbindt de badplaats met het iets minder toeristische Tulum en Playa der Carmen. Yucatan verschilt flink van de rest van Mexico, het heeft een andere geologie en cultuur. Iets dat waarschijnlijk beïnvloed is door de nabij liggende landen Belize en Guatemala. Als je van plan bent om rond te trekken dan is Cancún een goed startpunt wanneer je ook deze landen wilt bezoeken.

Bezienswaardigheden

Hoewel een groot gedeelte van Cancún bestaat uit massatoerisme en feesten, kom je er als cultuurliefhebber zeker ook aan je trekken. Bij deze een overzicht van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden.

Chichen Itza / Bron: Kyle Simourd, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Chichen Itza / Bron: Kyle Simourd, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Cobá, Chichén Itzá en Uxmal
De reden dat het toerisme zo tot ontploffing is gekomen in Cancún heeft er mee te maken dat de belangrijkste overblijfselen van de eeuwenoude Maya-beschaving hier te vinden zijn. Vooral Chichen Itza is bekend om zijn gigantische tempels en bijzondere gebouwen en architectuur uit die tijd. Een bezoek aan Chizen Itza brengt je in een andere wereld. Het is daar erg goed voor te stellen hoe de Maya's vroeger leefden. Het is aan te raden om gebruik te maken van een rondleiding over het terrein zodat je alle achtergrondinformatie te horen krijgt. Bij de ingang is er altijd wel iemand te vinden die jou met een groep een tour kan geven en gedetailleerde omschrijvingen kan geven. Naast Chichen Itza zijn er de iets minder grote Maya steden Coba en Uxmal. Kleiner en overzichtelijker dan Chichen Itza, maar voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de Maya cultuur ook een bezoek waard. Chichen Itza mag je als toerist echter echt niet missen. Het is niet voor niets dat deze oude Maya stad benoemd is tot een van de zeven wereld wonderen, zoals de Chinese muur, het Taj Mahal etc.

Tulum

Tulum is net als Cobá, Chichén Itzá en Uxmal ook een oude Maya stad, maar is iets verder van Cancún gelegen. Waarom deze stad een eigen omschrijving verdient, is dat de stad uniek gelegen is. Pal aan de Caribische Zee. Terwijl je door de opgravingen wandelt heb je een verbluffend uitzicht over strand en zee. Ook hier is het goed in te voelen hoe de oude Maya beschaving leefde. De Maya's noemden Tulum vroeger 'Zama', rondom de stad staan muren en er zijn meerdere tempels te vinden en andere bouwwerken zoals een vuurtoren. Ook hier is het aan te raden gebruik te maken van een gids, zodat je de bouwwerken ook leert kennen voor wat ze zijn. Wanneer je geen verstand hebt van deze oudheden is het zelf lastig onderscheid maken tussen een stapel stenen en een vuurtoren. Er gaan veel georganiseerde reizen naar Tulum, maar het is ook gemakkelijk om zelf hier naartoe te reizen vanuit Cancún. Dit is aan te raden omdat dit een stuk voordeliger is. Er staan altijd meerdere gidsen bij de ingang die hun dienst aanbieden, een rondleiding is dus gewoon ter plaatse te organiseren.

zwemmen in een cenote / Bron: Qyd, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)zwemmen in een cenote / Bron: Qyd, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Cenotes
Een van de bijzonderste natuurverschijnselen rondom Cancún zijn de cenotes. Dit zijn plekken waar het ondergrondse waternetwerk een instorting heeft veroorzaakt waardoor het water onder de grond bloot is komen te liggen. Bij vele cenotes is het mogelijk om met een laddertje of achteringang naar binnen te gaan waardoor je vervolgens in een gigantische soort grot kunt zwemmen. In de nok van grot zie je altijd de opening waar de instorting heeft plaatsgevonden. Af en toe komen er door deze opening gigantische wortels van bomen naar beneden gekringeld. Dit geeft een magisch gezicht. Het water is kraakhelder en werd door de Maya's vroeger dan ook gebruikt als drinkwater. Bereid je wel voor op de kou! Doordat deze wateren onder de grond zijn gelegen is de temperatuur van het water laag. En ga nooit alleen in een cenote zwemmen (hoewel dit vanwege de drukte ook meestal niet mogelijk is): op sommige plekken kun je opeens een diepte verschil van vijftig meter tegenkomen. In het noorden van Yucatan liggen meer dan drieduizend cenotes, je hoeft dus niet bang te zijn dat je deze mist.
vuurtoren van Puerto Morelos / Bron: Laurie Button, Wikimedia Commons (Publiek domein)vuurtoren van Puerto Morelos / Bron: Laurie Button, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Puerto Morelos
Tussen Cancún en Playa del Carmen ligt het visserdorp Puerto Morelos. Deze stad heeft zo'n tienduizend inwoners en ligt vlak aan de azuurblauwe Caribische Zee. Wat dit dorp zo bijzonder maakt is dat het authentieke karakter van het vissersdorp tot nu toe redelijk intact is gebleven. Vanuit Puerto Morelos is het mogelijk om een snorkel-tocht te maken. Voor de meesten zal het echter al voldoende zijn om over het strand en door de rustieke straatjes van het centrum te wandelen. Je kunt er heerlijk eten bij een van de restaurants of een drankje doen op het terras met uitzicht op de vele traditionele vissersboten. De trekpleister van Puerto Morelos is echter niet de azuurblauwe zee of de vissersboten, maar de scheve vuurtoren. Vanwege een flinke orkaan ruim vijftig jaar geleden staat deze volledig uit het lood (als een soort toren van Pisa) op het strand. Gelukkig is er voor het scheepsverkeer ook een nieuwe rechte vuurtoren gebouwd. Maar de scheve vuurtoren blijft het symbool van de stad.

Een bezoek waard

Cancún is dus ondanks het massatoerisme zeker het bezoek waard. Wanneer u echter opzoek bent naar nog meer cultuur, dan is het een idee om een bezoek aan de historische stad Guanajuato in te plannen. Dit stadje, vijf uur ten noorden van Mexico City staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst en herbergt vele bijzondere musea en historische gebouwen.
© 2013 - 2024 Yvej, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mexico, strand maar ook veel cultuurMexico, strand maar ook veel cultuurMexico is een populair vakantieland, door het aangename klimaat en de mooie stranden is het een ideale zonbestemming. Da…
De zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáDe zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
10 dingen om te doen in Playa del Carmen10 dingen om te doen in Playa del CarmenPlaya del Carmen is een mooi stadje gelegen aan de kust van de Caraïbische zee in Yucatan, Mexico. Het uitgaansleven dra…
Tips voor reizen in MexicoMexico is een prachtig vakantieland. Er is echter wel een groot gevaar: misschien wil je hier nooit meer weg. het weer i…

Op vakantie naar naar de Turkse badplaats MarmarisOp vakantie naar naar de Turkse badplaats MarmarisMarmaris is een badplaats in Turkije. Wegens de verschillende mogelijkheden is Marmaris geschikt voor jong en oud. Voor…
Op vakantie naar MalagaOp vakantie naar MalagaDe stad Málaga is een ideale vakantiebestemming. De stad ligt aan de Zuidkust van Spanje, in Andalusië. Hoewel deze stad…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Krystal, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.allesoverplayadelcarmen.nl/cenotes.htm
  • http://www.allesovercancun.nl/bezienswaardigheden-en-attracties.htm
  • http://www.mooistedorpjes.nl/landen/mexico/quintana-roo/puerto-morelos/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cancun
  • Afbeelding bron 1: Kyle Simourd, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Qyd, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Laurie Button, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Yvej (8 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.