Bad Iburg is historisch interessant met wandelgebied

Bad Iburg is historisch interessant met wandelgebied Bad Iburg is een klein maar indrukwekkend mooi stadje gelegen aan de rand van het Teutoburgerwald. Men kan eindeloos wandelen en een bezoek brengen aan het slot Iburg wat al van verre zichtbaar is. Ook is er in het centrum een klokkenmuseum waar klokken in alle maten en vormen te zien zijn. Ook als uitgangspunt voor fietstochten is dit een leuke bestemming. Omdat Bad Iburg niet zover niet zover van de Nederlandse grens is gelegen kan worden vastgesteld dat dit een leuk vakantiegebied is voor korte of langere vakanties.

Ligging van Bad Iburg

Bad Iburg ligt op ongeveer 90 kilometer van de Nederlandse grens. Het is gelegen aan de zuidrand van het Osnabrückerland. De burcht van Bad Iburg zie je al van verre liggen. Deze plaats heeft een interessante historie en een uitgestrekt wandelgebied aan de rand van het Teutoburger Wald. Ook kan men deze stad gebruiken als uitgangspunt voor fietstochten. De Charlotte See biedt de mogelijkheid tot ontspanning.

Bad Iburg

Bad Iburg ligt in Niedersachsen en heeft iets meer dan 10.000 inwoners (cijfers 2019). De stad werd gesticht in 753 en was gedurende lange tijd de zetel voor de bisschoppen van de stad Osnabrück. De stad kent een roemrijke geschiedenis. In 1254 kreeg deze plaats stadsrechten. In de zestiende eeuw werd de achtkantige toren toegevoegd aan de burcht Het centrum van de stad is maar klein en men bezoekt deze plaats dan ook vooral om haar prachtige omgeving.Het wandelgebied rondom de stad is bijzonder mooi en uitgestrekt. In de stad is een kantoor van de VerkehrsVerein. waar men informatie kan verkrijgen. In 1967 werd Bad Iburg door de staat aangewezen als stad voor Kneipp heilbad en recreatie-oord. Vanaf de twintiger jaren waren hier al Kneipp baden in gebruik. Men kan de 11 kilometer lange Kneipp wandelweg volgen om een indruk te krijgen van hoe de Kneipp heilbaden werken. Het stadhuis dateert uit 1790 en kan men bezoeken. In de stad zijn diverse pittoreske hoekjes en een paar mooi vakwerkhuizen. In 1226 werd de Nikolaus kerk gebouwd. Deze kerk is ook te bezichtigen. De kerk wordt tegenwoordig Fleckenskirche genoemd. In 1972 werden bij een herindeling de plaatsen Glane, Visbeck, Ostenfelde en Sentrup samengevoegd in de stad Iburg.

Wandelgebied

Bad Iburg geldt als ideaal uitgangspunt voor zowel korte als lange wandelingen. Wie in de vroege ochtenduren Bad Iburg bezoekt zal al snel merken dat de natuur hier nog erg oorspronkelijk is. Er staan méér als 150 kilometer aan wandelroutes aangegeven. Zowel korte als lange wandelroutes zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV. Een mooie wandeling voert je naar de Urberg. Ook staan aan de rand van het Waldkurpark diverse korte en langere routes beschreven.. Zo kan men de Ahornweg wandelen maar ook de grote route naar Hermannsdenkmal van in totaal 156 km.staat hier al aangegeven.

Sportmogelijkheden en fietsen

Vanuit Bad Iburg kan men in het gehele jaar mooie fietsroutes maken. Hier loopt de grensgangers route van Teuto- Ems. een fietstocht die langs 12 historische plaatsen loopt. In totaal 152 km. door het Emsland en het Münsterland. Informatie is verkrijgbaar via de plaatse VerkehrsVerein.

Slot Iburg

Het prachtige slot is al van verre te bewonderen. Het kasteel werd gebouwd onder leiding van Benno 11 en kwam gereed in 1077 De Bennoturm die achtkantig is werd in 1688 gebouwd. Het slot was van oorsprong een bisschoppelijk paleis tot 1673 en werd later een Benedictijnerklooster tot 1803. In 1349 was hier een grote brand maar het kasteel werd in ere hersteld. Sophie Charlotte werd hier geboren in 1668 die later Koningin van Pruisen werd. Zij was de moeder van Frederik de Grote. Slot Iburg is de enige overgebleven hoog gelegen burcht in het Osnabrückerland. Reeds rond 1500 werd hier waterleiding aangelegd vanuit Oldenzaal in Nederland. Rond 1600 is het slot nog enige tijd in bezit geweest van Zweden maar later is het weer teruggegeven aan de bisschoppen. Er zijn hier dagelijkse rondleidingen, ook in het Nederlands maar het is wel verstandig om vooraf te informeren naar de juiste openingstijden. Deze zijn sterk wisselend per seizoen. De ridderzaal is werkelijk bijzonder mooi. Het Schlossmuseum is beslist een bezoek waard. Hier krijgt men een goed inzicht in de geschiedenis van de middeleeuwen. In het slot vinden regelmatig concerten plaats.

Klokkenmuseum

In het klokkenmuseum te Bad Iburg zijn ruim 700 klokken te bewonderen. Erg leuk voor een bezoek met het hele gezin. Hier bevindt zich het grootste zakhorloge ter wereld maar ook klokken uit grote klokkentorens.

Uitstapjes met kinderen

Bad Iburg biedt voldoende mogelijkheden voor gezinnen met kinderen om hier een paar vakantiedagen door te brengen. Zo is het mogelijk om een huifkartocht te maken. Ook is er een sprookjesbos in de omgeving. Aan de Charlotte See kan men lekker op een terras zitten of een bootje huren om te varen op het meer. In september vinden hier feesten plaats op en rond het meer die jaarlijks veel bezoekers trekken.

Kerstmarkt in Bad Iburg

De kerstmarkt in Bad Iburg wordt gehouden in de maand december. Deze trekt veel bezoekers uit de verre omgeving. Dat is niet zo verwonderlijk omdat de markt gehouden wordt op het plein rondom het Slot. Erg mooi is de verlichting en vele kraampjes met lekkernijen verspreiden een heerlijke geur.

Waar kan men overnachten

In Bad Iburg is het mogelijk om een keuze te maken uit 16 hotels en Gasthöfen. In het stadje zelf maar ook in de omgeving zijn aardige hotels te vinden in diverse prijsklassen. Ook is het mogelijk om een vakantiewoning te huren. Ook is het mogelijk om te kamperen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland, Teutoburger WaldNiet zo heel ver bij Enschede vandaan begint het Teutoburger Wald. Over de kam van dit bos loopt een wandelroute van 170…
Vakantie in Duitsland – regio’s in het westen'Duitsland Vakantieland' kan aan de hand van de vier windstreken ingedeeld worden: noorden, westen, oosten en zuiden. He…
Werken in het dolfinarium, door Suzanne PetersrecensieWerken in het dolfinarium, door Suzanne PetersWerken met dolfijnen is een droom van veel kinderen, in dit boekje kun je lezen hoe je deze wens uit kunt laten komen. H…
Start to Bike: Begin met fietsenStart to Bike: Begin met fietsenDat Nederlanders en Vlamingen een fietsvolk zijn is algemeen bekend. Fietsen zit ons in het bloed. Zou jij ook graag je…
Bronnen en referenties
  • Informatie Verkehrverein
  • Booking.com
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 21-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.