Duitsland: op wandel naast de Wezer met de gebroeders Grimm

Duitsland: op wandel naast de Wezer met de gebroeders Grimm De Wezer (Weser in het Duits) is de langste rivier waarvan begin- en eindpunt in Duitsland liggen. De Wezer eindigt in de Noordzee. Langs de Wezer liggen een aantal interessante plaatsen. Twee er van zijn gelinkt aan sprookjes van de gebroeders Grimm: Hamelen en Bremen. Ook het verhaal van de Baron von Munchhausen vindt zijn oorsprong aan de oevers van de Wezer. Maar ook plaatsen die niet gelinkt zijn aan sprookjes en verhalen zijn de moeite waard. Langs de Wezer kan men ook mooie wandelingen en fietstochten maken.

De Wezer

De Wezer (of Weser in het Duits) is de langste rivier waarvan begin- en eindpunt in Duitsland liggen. Het eindpunt bevindt zich in Bremerhafen, waar de Wezer in de Noordzee vloeit. Het beginpunt is eigenlijk het punt waarop de rivier Fulda en de rivier Werra samenvloeien en zo de Wezer vormen. Geen echte kleine bron dus als beginpunt. Langs de Wezer liggen heel wat stadjes met bekende namen. Zo lieten de gebroeders Grimm zich meermaals inspireren door legendes uit de buurt en door de sprookjesachtige rivier. Wie kent het sprookje van de Rattenvanger van Hamelen niet? Of dat van de "Bremer stadsmuzikanten"? Maar niet alleen de gebroeders Grimm vonden inspiratie in de mysterieuze landschappen en pittoreske dorpen op de oevers van de kronkelende rivier. Ook de beroemde Baron von Munchhausen werd in deze streek geboren, meer bepaald in Bodenwerder en ook zijn verhaal kende veel bijval over heel de wereld.

Hamelen

Bron: WikiImages, PixabayBron: WikiImages, Pixabay
Hamelen ligt aan de Wezer, ten zuidwesten van Hannover en in de deelstaat Nedersaksen. Het stadje werd wereldberoemd dankzij het sprookje "De rattenvanger van Hamelen" van de gebroeders Grimm. Het sprookje gaat terug naar een legende uit de 13de eeuw, meer bepaald van 26 juni 1284. Volgens de legende zouden er op die datum heel wat kinderen verdwenen zijn uit de stad, waarschijnlijk naar de Poppenberg (of Koppenberg). In de zestiende eeuw kwam er dan nog een krenterig stadsbestuur en een rattenvanger bij.

Het verhaal van de gebroeders Grimm

De stad Hamelen (Hameln in het Duits) wordt geteisterd door een rattenplaag. Een vreemde man belooft dat hij de ratten kan wegjagen. Indien hij slaagt, krijgt hij een grote geldbeloning. De man slaagt in zijn missie. Door middel van een fluit kan hij de ratten uit de stad verjagen en verdrinken in de Weser. Maar zijn beloning krijgt hij niet. Woest speelt hij weer fluit, maar ditmaal lokt hij de kinderen de stad uit.

Andere versies van de Rattenvanger van Hamelen

Vele anderen gebruikten het gegeven. In de jaren zeventig werd het verhaal herwerkt in de populaire kinderserie "Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?", met het gelijknamige liedje als begintune. Ook Willy Vandersteen gebruikte de verhaallijn in het Suske en Wiskeverhaal "De flierende fluiter".

De stad Hamelen

De legende van de "Rattenvanger van Hamelen" en al de toeristische aangelegenheden die er bij horen, maakten de stad wereldberoemd. Elke zomer wordt het verhaal nagespeeld door een toneelgezelschap. Het dertig minuten durende toneelstuk dat in open lucht gespeeld wordt op zondagmiddag van midden mei tot midden september is gratis. Naast de Wezer vind je een sculptuur van de rattenvanger. Verder kan je ook rond kuieren in het mooie en goed bewaarde middeleeuwse stadscentrum en een kijkje nemen op het Joodse kerkhof. De stadsrondleidingen met gids worden soms ook gegeven door een gids in middeleeuws rattenvangerpak, compleet met fluit! Leuk voor de kinderen in het gezelschap!

Bodenwerder

Baron von Munchhausen

Bron: Larsjuh, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Larsjuh, Flickr (CC BY-2.0)
Twintig kilometer van Hamelen ligt al het volgende verhaal klaar, in Bodenwerder. Dat van de Baron von Munchhausen, ook wel de Leugenbaron genoemd. Een kleurrijk figuur, wereldberoemd omdat hij zichzelf onder andere zogezegd liet afschieten op een kanonskogel. Het gaat hier echter niet alleen om een sprookje. Neen, de man heeft echt bestaan en werd in Bodenwerder geboren.

Waargebeurde verhalen

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen zag het daglicht op 11 mei 1720. Hij diende het Russissche leger in zijn strijd tegen de Turken en bracht een aantal straffe verhalen mee van het front. Hij vertelde deze verhalen maar al te graag wanneer hij voornaam bezoek had. Een vriend van hem, Rudolf Erich Raspe, stelde deze verhalen te boek en dikte ze nog een beetje aan. Zo kwam het dat hij de bijnaam Leugenbaron kreeg, want niemand geloofde wat er allemaal over hem werd verteld.

Monumenten en museum

De hele stad verwijst naar hem. Overal staan monumenten die verwijzen naar zijn avonturen: de baron op een half paard, de baron die zichzelf uit de modder trekt, de baron op zijn kanonskogel. Ook zijn geboortehuis is een bezoekje waard. Het gelijkvloers is het gemeentehuis van Bodenwerder, op de eerste verdieping is er een museum gewijd aan het leven en werk van de baron en op de tweede verdieping bevindt zich een streekmuseum.

Musical

Iedere tweede en vierde zondag van de maanden mei tot september wordt er de "Münchhausen Musical" opgevoerd. Iedere eerste zondag van mei tot oktober wordt er voor het raadhuis een Münchhausen-toneelstuk opgevoerd.

De stad en het natuurpark Solling-Vogler

Het pittoreske stadje met de vakwerkhuizen is ook zeker een bezoekje waard. Vergeet ook het Joodse kerkhof niet. Naast Bodenwerder bevindt zich dan ook nog eens het natuurpark Solling-Vogler. Goed voor een verblijf van enkele dagen dus!

Bremen

Bremen is een stad in Noord-Duitsland, 60 kilometer van de Noordzee. Bremen ligt aan beide kanten van de Wezer.

De Bremer stadsmuzikanten

Bremen is vooral bekend van het sprookje "De Bremer Stadsmuzikanten". Ook een sprookje van de gebroeders Grimm, ditmaal gebaseerd op een legende uit Paderborn. Een ezel loopt weg omdat zijn baas hem wil doden omdat hij te oud wordt. Onderweg naar Bremen ontmoet hij een hond, die ook niet meer deugd omdat hij niet meer kan jagen. Een kat die ook het huis uit moet omdat ze liever bij de haard ligt dan muizen te vangen en een haan die weldra in de pot had gemoeten, voegen zich ook bij het groepje. Ze besluiten met zijn vieren naar Bremen te trekken om daar muziek te maken. Onderweg zien ze licht in een huisje. Wanneer ze er naartoe gaan, betrappen ze een stel rovers. Ze verjagen ze door ze schrik aan te jagen. Hiervoor gaan de vier dieren op mekaar staan. Eerst de ezel, daarop de hond, hierop de kat en helemaal bovenaan de haan. De dieven denken dat het een spook is en vluchten weg. De vier dieren doen zich te goed aan het lekkers dat op de tafel staat. 's Morgens komen de rovers terug maar weer overwinnen de dieren. De rovers durven niet meer in het huis en dus blijven de dieren er maar wonen.

Wat is er meer te doen in Bremen?

Het beeld van de vier dieren op elkaar is wereldberoemd. In Bremen staat er een beeld van de vier muzikanten naast het raadhuis. Dit beeld is ontworpen door Gerhard Marcks. Bedoeling is om de voorbenen van de ezel met beide handen vast te pakken, dit brengt geluk. Raak het been vooral niet met een enkele hand aan, want dan lijkt het wel of de ene ezel de andere de hand geeft! Op een andere plaats in de stad vindt men de muzikanten op een fontein. Uit het Bremer Loch op het marktplein komt het geluid van de vier muzikanten. Ook in Nederland in de Efteling vinden we een standbeeld van de vier stadsmuzikanten, ontworpen door Michel den Dulk. Ander bekend gegeven in Bremen is het Rolandstandbeeld uit 1404. Het symboliseert de stedelijke vrijheid. De naam Roland is waarschijnlijk geïnspireerd op "La chanson de Roland". Het gaat steeds om een ridder met zwaard. Dit standbeeld vinden we ook nog in andere Duitse steden terug, onder andere in Brandenburg aan de Havel. Wanneer je over de knie van het Rolandbeeld uit Bremen wrijft, betekent dit dat je ooit eens naar Bremen zal terugkeren. Rolandbeeld en raadhuis staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Verder vind je in Bremen ook het beroemde voetbalstadion van Werder Bremen. James Last, de beroemde muzikant, werd in 1929 in Bremen geboren.

Porta Westfalica en de stad Minden

Porta Westfalica lijkt te stammen uit de tijd van de Romeinen wanneer men zich baseert op de naam. Niets is minder waar, want de naam Porta Westfalica is eerder recent ontstaan, namelijk eind negentiende eeuw. De lange heuvelrug wordt op deze plaats doorbroken door de Wezer. Door de constante wind wordt er in deze streek veel aan zweefvliegen gedaan. De Porta Westfalica zelf werd verdedigd door de nabij gelegen vestingstad Minden. In Minden werden wel een Romeins fort en Romeinse resten gevonden. Ook in latere tijden werd hier stevig gevochten, onder andere ten tijde van Karel de Grote. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er in deze streek ook verschillende concentratiekampen waar veel Nederlands Joodse vrouwen werden tewerkgesteld. Vanuit Porta Westfalica en Minden vertrekken heel wat wandel-en fietsroutes.

Weser Radweg

Naast de Wezer ligt de Weser Radweg. Een fietspad van zo'n 500 kilometer. Het traject loopt meestal naast de Weser op verkeersvrije fietspaden. Geen probleem dus voor families met kinderen. Toch moet iedereen een beetje getraind zijn, want vooral in het begin moet er flink geklommen worden, wanneer de fietsroute het Weserbergland ingaat. Maar voor de moeite krijg je dan wel prachtige vergezichten als beloning. Onderweg kom je heel wat pittoreske dorpjes tegen, waaronder de hierboven beschreven dorpen met elk hun eigen verhaal en toeristische attractie. Op sommige plaatsen kan je ook in de Weser gaan zwemmen of een tochtje maken met een kano! Kortom, een streek die zeker het bezoeken waard is!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rattenvanger van HamelenIn 1972 werd naar aanleiding van het verhaal van de gebroeders Grimm begonnen met het uitzenden van de tv serie. Pas vie…
Duitsland: 200 jaar Gebroeders Grimm in 2013Duitsland: 200 jaar Gebroeders Grimm in 2013Roodkapje, Sneeuwwitje, Vrouw Holle, De rattenvanger van Hamelen, Broertje en Zusje. Wie kent deze mooie sprookjes niet?…
De Sprookjesroute: unieke bezienswaardigheid in DuitslandDe Sprookjesroute: unieke bezienswaardigheid in DuitslandDe zeshonderd kilometer lange Sprookjesroute Deutsche Märchenstraße is gebaseerd op het sprookjesboek van de gebroeders…
Duitsland, Nedersaksen - NiedersachsenHet één na grootste Bundesland van Duitsland met Hannover als hoofdstad. Op een kleine afstand van Nederland, vindt men…
Op zoek naar een mooi en betaalbaar vakantieverblijf?Op zoek naar een mooi en betaalbaar vakantieverblijf?Als je op zoek bent naar een mooie en betaalbare vakantie, dan zijn er tientallen websites waar je deze kunt vinden. Een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Falco, Pixabay
  • Wikipedia
  • Plaatselijke folders
  • Op Weg: december 2010 - januari 2011
  • Afbeelding bron 1: WikiImages, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Larsjuh, Flickr (CC BY-2.0)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.