NS-wandeltocht De Vuursche (Baarn - Hollandsche Rading)
Je kunt een wandeling starten en eindigen bij hetzelfde punt, maar het is ook erg leuk om van de ene plaats naar de andere te wandelen en met het openbaar vervoer terug te gaan naar de beginplaats. De wandeltochten van de Nederlandse Spoorwegen (NS) van station naar station zijn een aanrader. Wandeltocht De Vuursche is daar één van, je wandelt van station Baarn naar station Hollandsche Rading.
NS-wandeltochten
Er zijn
38 dagwandelingen en
8 wandeltochten van twee dagen uitgezet. De wandeltochten zijn uitgezet door Stichting Wandelnet in samenwerking met de NS. Je kunt ze vinden op de website van Eropuit. De wandeltochten volgen meestal een gedeelte van een Lange-Afstand-Wandelpad.
Bron: Foto infoteur
Lange-Afstand Wandelpad (LAW)
Een LAW wordt omschreven als een meerdaagse wandelroute die verschillende regio’s verbindt. Je kunt de routes herkennen aan de wit-rode markering. Ook in ons kleine landje kan er heel wat worden afgewandeld, de LAW’s tezamen met de Streekpaden vormen een netwerk van meer dan negenduizend kilometer. Op sommige plaatsen sluit het netwerk aan op routes in landen grenzend aan Nederland. Er zijn ook enkele LAW’s die deel uit maken van een Europese wandelroute, de zogenaamde E-paden. Deze wandelpaden worden omschreven in gidsen met routebeschrijving, topografische kaart en informatie over de streek.
Een wandeling van station naar station
Vanaf de website van de NS wordt je doorverwezen naar eropuit.nl, waar je alle wandeltochten kunt vinden.
Wandeltocht De Vuursche /
Bron: Ns.nl
Per route:
- Informatie over het begin- en het eindstation
- Soort landschap, natuur, bezienswaardigheden
- Lengte van de route
- Aanvullend vervoer als dit van toepassing is
- Ervaringen van andere wandelaars die dezelfde route hebben gelopen
- Eigen ervaringen kun je ook melden
NS-wandeltocht De Vuursche
Deze route volgt voor een groot gedeelte het Utrechtpad, een route van 163 kilometer door de provincie Utrecht met start en finish in de stad Utrecht. De laatste kilometer van wandeltocht De Vuursche volg je het Marskramerpad, dit is LAW 3. Deze route is 360 kilometer lang en loopt van de Duitse stad Bad Bentheim naar Den Haag.
Paleis Soestdijk /
Bron: Foto infoteur
Lengte van de tocht
De wandeltocht De Vuursche is 13 kilometer lang en er is een mogelijkheid om de route in te korten tot 9 kilometer. Je neemt dan bij Lage Vuursche de bus naar station Hilversum of Den Dolder. Op zondag rijdt de bus niet, dan kun je gebruik maken van de regiotaxi naar station Baarn.
Markering van de route
Tijdens de wandeling moet je letten op geel-rode bordjes, stickers en verfstrepen. Je kunt deze markeringen vinden op verkeersborden, hekken, palen en ook wel eens op bomen. De laatste kilometer van de wandeling, je gaat dan het gedeelte van het Marskramerpad volgen, moet je letten op wit-rode markeringen. In de beschrijving wordt aangeraden om als de routebeschrijving en de markering verschillen de markering zoveel mogelijk te volgen. In de routebeschrijving kun je vinden hoe de route precies wordt aangegeven, maar ook welke markeringen er gebruikt worden als er sprake is van een aantakroute, als je de verkeerde richting op gaat, en de markering bij een verandering van richting. De markering van de route wordt onderhouden door vrijwilligers van het Nivon en het Wandelplatvorm-LAW.
Eten en drinken tijdens de wandeltocht
- Een paar minuten lopen vanaf station Baarn vind je Eethuys-Cafe De Generaal aan. Het is gevestigd in een pand wat vroeger het tweede spoorwegstation van Baarn was. Je kunt hier vanaf 10 uur in de ochtend wat nuttigen.
- Na een kilometer of negen kom je aan in Laag Vuursche, hier zijn verschillende (pannenkoeken)restaurants.
- Bij het eindpunt in Hollandsche Rading tref je Eeterij De Vuursche Dreef aan, deze eetgelegenheid is iedere dag open vanaf 12.30 uur.
Vanaf station Hollandsche Rading naar huis
- Wil je terug naar het beginpunt Baarn dan neem je de trein naar Hilversum, daarna overstappen richting Baarn.
- Vanaf Hollandsche Rading kun je ook de trein pakken naar Schiphol en Utrecht.
- Op de website van de NS kun je de vertrektijden vinden.
Korte omschrijving van de tocht
- Baarn: vroeg in de negentiende eeuw was Baarn geliefd bij de wat rijkere Amsterdammers, het was een mooie plek voor een zomerverblijf. In 1874 werd er een spoorlijn aangelegd tussen Amsterdam en Amersfoort met een station in Baarn. Vanaf toen kwamen er veel mensen permanent in Baarn wonen die werkten in Amsterdam.
- Vlakbij het station loop je het Baarnse Bos in. Het is een 18e eeuwse parkbos waar veel van bewaard is gebleven: de vijver en het pad met de beuken.
- Paleis Soestdijk kom je tegen tijdens deze wandeltocht. Oorspronkelijk was het een buitenverblijf wat verbouwd was tot jachtslot door stadhouder Willem III. Het is enkele jaren gebruikt als verblijfplaats voor Franse soldaten (Willem III was gevlucht naar Engeland), maar kwam in 1816 weer in het bezit van de Oranjes.
- Heidegebied De Stulp: heide- en stuifzandgebied met een paar vennetjes. Het gebied was in het verleden helemaal verbost en daarom heeft Staatsbosbeheer in de jaren negentig een groot aantal bomen gekapt. De open vlakte die toen is ontstaan wordt nu begraasd door witte Charolais-runderen. Deze koeien hoeven niet gemolken te worden.
Een Charolais-rund /
Bron: Foto infoteur
- Lage Vuursche: is een bosgebied tussen Hilversum, Baarn en Soest. Vroeger was het een uitgestrekt heidegebied maar er kwamen buitenplaatsen en er werden bomen aangeplant. Nu is het bos een geliefde plaats voor broedvogels. In het oude dorp vind je verschillende restaurantjes waar je pannenkoeken maar ook andere gerechten kunt nuttigen.
- Koos Vorrinkhuis: het is een groot natuurvriendenhuis en ligt in het bos, net buiten het dorp Lage Vuursche. Er zijn terrassen, gazonnen en speelvoorzieningen voor jong en oud. Je kunt er ook groepsarrangementen boeken en er worden speciale weken voor ouderen georganiseerd. Meer informatie kun je vinden op de site van het Nivon.
- Maartendijkse Bos: in dit bos leeft de meest westelijke dassenpopulatie van ons land. Ze voelen zich goed thuis in zandige bossen.
- Rading: dit betekent grens. In de route staat aangegeven waar je even een paar minuten van de route af kunt wijken om een grenspaal te zien. De Hollandsche Rading vormt de grens tussen Utrecht en Holland. Langs de grens staan nog tientallen 19e eeuwse grenspalen aan, ze zijn gemaakt van hardsteen en dragen aan de ene zijde een Utrechts wapen en aan de andere zijde een Hollands wapen. Nog steeds vormt de Hollandsche Rading de provinciegrens tussen Noord-Holland en Utrecht.
- NS-station Hollansche Rading is het eindpunt van de wandeling.
Een van de grenspalen /
Bron: Foto infoteur
Goed om te weten
- Bij de beschrijving die je uit kan printen is de route in stukken opgedeeld. Voor iedere omschrijving staat een geel-rood blokje en bij de laatste kilometer een wit-rood blokje. De routebeschrijving wordt afgewisseld met achtergrondinformatie over de natuur, over het landschap maar ook over bezienswaardigheden. Verder kun je een routekaartje uitprinten en daarin vind je ook de nummers die voor de achtergrondinformatie staan.
- Loopt er een hond mee tijdens de wandeling dan moet deze aan de lijn in bosgebied De Stulp.