Texel: het enige waddeneiland van Noord-Holland

Als culinair paradijsje biedt Texel de heerlijkste streekproducten. Elk product is een met heel veel liefde gemaakte ambachtelijke lekkernij. Daarmee komt ons grootste Waddeneiland tegemoet aan de behoefte van een rammelende maag, het gevolg van uren dwalen door bloeiende velden of uitwaaien op het Texelse strand.

Overtocht

De veerboot van Den Helder naar Texel vertrekt 1 keer per uur. Bij drukte echter 2 maal per uur. Hoe druk het ook mag zijn - zelfs in het hoogseizoen - is het niet mogelijk om te reserveren. Twintig minuten heeft de veerboot nodig om van Den Helder in Noord-Holland te varen naar het enige bij deze provincie horende waddeneiland. De veerboot draagt met trots de naam van een Texelse huisarts, Dokter Wagemaker. Sonoor galmt de hoorn het sein voor de overtocht en voor je het goed en wel beseft meert de boot al weer aan in de haven van Texel, waar de passagiers in file aan land gaan. Schrik echter niet: binnen vijf minuten is alle drukte opgelost en ligt het landschap er weer verlaten bij.

Eten, drinken, slapen

  • Hotel Brasserie Rebecca (met zijn tongstrelende keuken) is te vinden in het plaatsje De Waal, Hogereind 41, dat in het centrum van het Waddeneiland ligt;
  • Een 'must' voor echte culi's is restaurant Bij Jef. Dit restaurant heeft een Michelinster veroverd en je kunt het gastronomisch eethuis vinden in Herenstraat 34 in het zuidelijk gelegen De Hoorn. Het Michelinster-restaurant serveert Echt Texels lam en Waddengarnalen. Er is tevens overnachtingsgelegenheid;
  • In de hoofdplaats Den Burg, ligt ook hotel 'De veertien sterren'. Het hotel dat gevestigd is op de Smitsweg nummer 4, verschuilt zich langs de bosrand. Hotelgasten kunnen voorzien worden van een babyfoon, die een bereik heeft tot aan De Worsteltent, een restaurant dat bij dit hotel hoort;
  • In het aan de Noordzee gelegen plaatsje De Koog vind je het vier sterren hotel Greenside. Het hotel ligt op loopafstand van het strand, de duinen en bossen. Bij het hotel ligt een mooi terras, er is een sfeervol Grand Café en het restaurant ervan (Wambinge) serveert de klassieke Franse keuken, waarin het Texelse product hoogtij viert.

Meer dan strand

Al is het eiland er beroemd om, Texel is veel meer dan het mooie en aantrekkelijke strand, de duinen en de zee. Een tocht over de - tegen de Noordzee beschermende - duinen aan de noordzijde of - de Waddenzee binnen de perken houdende - dijk aan de andere kant van het eiland (zelfs een dagje uitwaaien langs de kabbelende golven of pootje baaien in het zilte nat) laat zich dan ook gretig afwisselen met een speurtocht naar dat andere facet waarom Texel zo bekend is, de ambachtelijke en overheerlijke streekproducten: lamsvlees, schapenkaas, Skuumkoppe en verse vis. Er is een keurmerk voor duurzame producten uit het Waddengebied, namelijk 'Waddengoud'.

Echt Texels lamsvlees

Een waar begrip, dat echte Texelse lamsvlees. Slagerij Goënga, gevestigd in het zuidelijk gelegen Den Hoorn, is een heuse beroemdheid en geniet niet alleen faam over het hele eiland, maar ook op het vasteland. Het Texels lam is een echt vleesras. De dieren grazen op ziltige grond en dat proef je dan ook.

Texelse Boerenkaas

Kaasboerderij 'De Wezenspyk' is de ware kaashemel, waar meer dan 40 soorten kaas op ambachtelijke wijze gemaakt worden. Een erg bekende onder de beroemde 40 is de echte Texelse Boerenkaas, die uitsluitend op Texel verkrijgbaar is. Voor jong en oud zijn er rondleidingen mogelijk zowel door de boerderij als de kaasmakerij.

Texelse Schapenkaas

Niet ver van kaasboerderij 'De Wezenspyk' ligt boerderij 'De Waddel' waar behalve de rauwmelkse schapenkazen ook een glaasje zelfgemaakt vlierbloesemsap verkrijgbaar is. De schapenkazen worden op een zo traditioneel mogelijke manier geproduceerd van de melk van schapen die op 'oud land' rondlopen. De dieren eten behalve het gras ook van allerlei kruiden die tussen het gras groeien. Dat gevarieerde dieet zorgt voor een ontzettend goede melk en dus voor een kaas met een uitgelezen smaak.

Texels bier

Op een bord in een akker staat: 'Hier groeien 400.000 glazen Texels bier'. Op de velden tussen hoofdstad Den Burg en het havenplaatsje aan de Waddenzee, Oudeschild, wuift het graan zachtjes in de wind. Dat graan is de grondstof voor het paradepaardje van de Texelse Bierbrouwerij, in het bijzonder Skuumkoppe. Skuumkoppe is een donkergebrouwen tarwebier met een frisse, romige smaak. Echt bier voor de liefhebber. De brouwerij maakt negen soorten bier, van Texels Witbier tot Texels Amber. In 2009 werd het Texels Bockbier verkozen tot 'lekkerste bockbier' van Nederland.

Zelfpluktuin

Het weggetje tegenover de bierbrouwer voert naar een zelfpluktuin, waar de bramen nog niet rijp waren, maar de aardbeiden heerlijk zongewarmd, rood en vol sap. Allerlei versnaperingen belanden in ons mandje.

Verse vis

Bij een visrestaurant in de haven van Oudeschild kun je genieten van verse kibbeling. Om garnalen te vangen kun je hier ook aan boord gaan van de TX35, genaamd 'De Zeester'. In de - op deze dag als een spiegel zo gladde - Waddenzee kunnen de netten worden uitgegooid. Worden ze later opgetrokken dan blijkt de inhoud velerlei. Uiteraard garnalen, want daar gaat het om. Maar ook bot, sprotjes, scholletjes, strandkrabbetjes en zo waar een verdwaalde kwal. Meert 'De Zeester' weer aan in de haven, dan krijgt elke passagier een volle zak garnalen mee (die later gepeld zal moeten worden!) Gebakken wijting is veel bekender onder de naam 'lekkerbekje'. De wijting wordt zo genoemd omdat deze vis dol is op garnalen.

Wandelroutes

Er is een gids verkrijgbaar met 20 wandelroutes langs gastronomische adresjes, biologische boeren, kaasmakers en fruittelers. Stuk voor stuk routes die uitnodigen tot grasduinen tussen de bloeiende bloemen. Haal je hart op in of langs velden vol bloedrode klaprozen, dieppaarse korenbloemen en het gebroken wit van de berenklauwen die er welig woekeren dat het een lieve lust is. Zet voetstap na voetstap in een gebied waar vogels twitteren, de kikkers naar hartelust kwaken en schapen in stilte grazen. Ach ja, die schapen. Met zijn 16.000 zijn ze in de meerderheid vergeleken bij een bevolking die 14.000 zielen telt.

IJsboerderij Labora

Moe en warm gewandeld? Dan wordt het hoog tijd voor iets koels. Zet dan koers naar het noorden van het eiland. In de buurt van de plaats De Cocksdorp ontdek je het ijs van ijsboerderij Labora, gemaakt van volle melk van de koeien die loom rondom de boerderij grazen. Het restaurant-gedeelte vind je in de tuin. Wat is er plezieriger dan ijs te likken tussen het groen van de planten?

Oosterend

Het dorp Oosterend is schilderachtig met zijn smalle straatjes, die onmiddellijk een vakantiegevoel oproepen. Op een bankje voor een woonhuis staan potjes rode bessensaus. Heerlijk voor bijvoorbeeld over de yoghurt. Een potje kost € 3,00 en het geld daarvoor kun je in de brievenbus gooien van huisnummer 14. Tegenover de Maartenskerk ligt een van de mooiste winkels van het eiland. Het is slijterij Wijnhuis Oosterend, gevestigd in een eeuwenoud pand. In de kelder van het huis worden 28 Texelse dranken gemaakt. Van Stoere kruidenbitters voor dappere zeelieden tot Liefde, een zachte likeur met echte stukjes bladgoud. Aan de achtertuin van deze slijterij vind je eetcafé De Kroonprins, die heerlijke en eerlijke gebakken scholletjes serveert. Geen poespas, gewoon genieten van verse vis.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Texel, dorpen op TexelTexel is het grootste eiland van de wadden. Je vind er zon, zee en strand. Het heeft een prachtige natuur en gezellige d…
Vakantie op TexelVakantie op TexelHet eiland Texel is erg in trek als binnenlandse vakantiebestemming. Het is het grootste waddeneiland. Jaarlijks bezoeke…
Texel; een land op zichTexel; een land op zichWanneer je rust, ruimte en een prachtige natuur zoekt, is Texel de plek bij uitstek om te bezoeken. Het eerste en tevens…
Overnachten in de buurt van Schiphol: hotels rond SchipholVoor veel mensen is vliegen een stresserige aangelegenheid. Zeker als er op de meest onmogelijke tijden gevlogen moet wo…
Bronnen en referenties
  • Artikeltje van Ellen Leijser in ANWB blad.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.