Op eiland De Woude stap je in een andere eeuw

Op eiland De Woude stap je in een andere eeuw Waarschijnlijk hebben heel veel mensen nog nooit van De Woude gehoord. Het is een klein eilandje dat omringd wordt door het Alkmaardermeer en de Markervaart (provincie Noord-Holland). De Woude is uitermate geschikt voor een wandeling. Helaas is deze wandelroute niet geschikt voor mensen in een rolstoel.

Het Nationaal Landschap Laag Holland

Dit is een oer-Hollands landschap tussen de steden Alkmaar, Hoorn, Amsterdam en Zaanstad. Een gebied met droogmakerijen maar ook met veenweiden. Het is een open landschap met beschermde dorpsgezichten. In Nederland heb je twintig Nationale Landschappen, Laag Holland is er een van. De Woude maakt deel uit van dit Nationaal Landschap.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Iets meer informatie over het eilandje

Eiland De Woude is ontstaan in de zeventiende eeuw, de bewoners van de veenpolder kwamen op een eiland te wonen door het graven van de Markervaart. Het eilandje ligt in het Alkmaardermeer. Dit is negenhonderd jaar onderdeel geweest van Akersloot maar behoort nu tot de gemeente Castricum. De Woude telt honderdzestig inwoners. Je kunt er alleen komen met het pontje. Het is een uniek natuurgebied met zeldzame vogels, oude boerderijen en een mooi polderlandschap.

Parkeren en oversteken met het pontje

Je kunt het eilandje niet op met een auto als niet-eilandbewoner, wel mag je een fiets meenemen. Je auto kun je parkeren op de gratis parkeerplaatsen vlakbij het pontje. Voor een retourtje betaal je 1,30 euro (inclusief fiets), kinderen mogen gratis mee. Contant betalen. De oversteek met het pontje duurt m.i. niet meer dan een minuut.

De Kemphaan / Bron: Foto infoteurDe Kemphaan / Bron: Foto infoteur

Wat vind je op het eilandje

 • Als je van de pont afstapt dan loop je direct een dorpje in met zwarte huizen die inderdaad het idee geven dat je in een andere eeuw bent beland. Het zwarte kerkje/dorpshuis heeft de naam De Kemphaan gekregen.
 • Je vindt er een klein winkeltje waar je eieren, kaas, snoepgoed uit grootmoeders tijd en klompen kunt kopen.
 • Er zijn er twee café-restaurants: ’t Kombof en De Woude met terras aan het water. Bij ’t Kombof kun je informatie krijgen over de ligplaatsen in jachthaven De Woude.
 • Op het eiland zijn meerdere campings: De 3 Akers en De Woude.

Fietsen en wandelen

Je kunt een stukje fietsen op het eiland maar dan zie je maar een heel klein stukje van het eiland. Een wandeling is een beter idee, je kunt deze maken rondom het eiland. Deze wandelroute draagt de naam Westwouderpolder. Het is een stuk van zeven kilometer lang en loopt langs weilanden, het Alkmaardermeer en door het dorp. Het is helaas niet mogelijk om deze route in een rolstoel te doen. Soms moet je een hek passeren, onverharde wegen, hobbelig. Honden zijn niet toegestaan.

De natuur op het eiland

De regio van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is een typisch veenweidegebied. Je kunt er plantensoorten aantreffen zoals orchideeën en zonnedauw. Ten noorden van het dorpje De Woude aan de rand van het eiland is nog een klein stukje oerbos. Hier vind je berken, dan moet er zout aanwezig zijn. En dat komt weer uit de tijd dat het meer nog in verbinding stond met de zee. Je vindt er ook lijsterbessen, wilgen en kraaiheide. Veel vissoorten in dit gebied: paling, snoekbaars, brasem. Op eiland De Woude kun je je hart ophalen als vogelliefhebber, je kunt er zien: roerdompen, grutto, kemphaan, kievit, smienten, baardmannetjes en blauwborstjes.

Een van de leuke caravans van camping De 3-Akers / Bron: Foto infoteurEen van de leuke caravans van camping De 3-Akers / Bron: Foto infoteur

Mijn mening

Ik was in de veronderstelling dat we het eilandje rond konden fietsen, maar dat was niet het geval. Je kunt richting camping De 3 Akers fietsen, maar dan kun je niet verder. De caravans bij camping De 3-Akers zijn erg leuk om te zien, ik kon het dan ook niet laten om enkele foto’s te nemen. Het is handiger om de fietsen in het dorpje neer te zetten en dan de wandeling te starten (linksaf bij het pontje). Eerst is het een verharde weg die je mogelijk wat saai zal vinden maar kijk rond en geniet. Bij camping De 3-Akers kun je van koffie met wat lekkers genieten en dan mag je ook gebruik maken van het toilet. Aan het einde van de kleine camping kun je via een hek de wandelroute vervolgen. Wij hebben maar een klein stukje gelopen daar we in het gezelschap waren van kleine kinderen. Het vele water is natuurlijk prachtig maar met kleine kinderen is het echt oppassen! Het pontje is leuk maar een minuut is bijna de moeite niet. We hebben een hapje gegeten bij café-restaurant De Woude, het was zeer smakelijk en de bediening was prima. We hebben niet buiten op het terras gezeten maar binnen, op het terras geen hekje bij het water, dat vonden we wat eng met jonge kinderen. Café-restaurant ’t Kombof was gesloten die dag (dinsdag).

Zal dit bord er over een poosje nog staan? / Bron: Foto infoteurZal dit bord er over een poosje nog staan? / Bron: Foto infoteur

Een brug naar het eiland?

Een van mijn zoons vroeg zich af of ze niet beter een brug konden aanleggen naar het eiland, daar hij het tochtje met de pont eigenlijk niet de moeite waard vond. Tot mijn verbazing las ik een paar dagen na ons bezoek dat er mogelijk een brug komt! De bewoners zijn verdeeld over dit plan. Het is nu een beschut wereldje, dit zal door een brug veranderen. De achterdeuren die nu niet op slot gaan, dat zal dan wel gebeuren. Wat gebeurt er met het stiltegebied als er auto’s op het eiland mogen komen? De pleziervaart rond de Woude zal waarschijnlijk ook niet blij zijn met een brug. Anderen vinden dat je door het pontje toch wel in een sociaal isolement zit. Als mensen van het eiland uitgaan op vaste wal en laat terugkomen dan moeten ze met de roeiboot terug. Een paar jaar geleden is er iemand verdronken. Ik ben benieuwd of de brug er zal komen.

© 2011 - 2022 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietsen in Noord-HollandFietsen in Noord-HollandFietsen is een gezonde vrijetijdsbesteding en je hebt als je fietst, veel minder kans op blessures dan bij veel andere s…
Natuureiland TiengemetenNatuureiland TiengemetenTussen de twee Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee en onder de Hoeckse Waard, in het Haringvliet…
Zwaakse Weel: wandelen, vissen en kamperenZwaakse Weel: wandelen, vissen en kamperenDe Zwaakse Weel is een groot natuurgebied in de buurt van Kwadendamme. Deze oude kreekrest is een aantrekkelijke plek om…
Viersterrencamping le Provençal in de ArdècheBen je op zoek naar een geschikte locatie voor je verblijf in de Ardèche? Dan is een van de honderden mogelijkheden vier…

Openluchtbad Boschbad in ApeldoornOpenluchtbad Boschbad in ApeldoornZwemmen in de openlucht kan in Apeldoorn bij het mooie en grootste openluchtbad van Nederland, openluchtbad Boschbad. Di…
Dagje uit in Giethoorn: ‘must-see’ en ‘must-do’Giethoorn is een dorp in de Kop van Overijssel dat haar ontstaan dankt aan het afgraven van veen. Door het afgraven van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foto infoteur
 • www.dewoude.net
 • Krantenartikel in de Alkmaarsche Courant (juli 2011)
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 3: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 4: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.