Natuureiland Tiengemeten

Natuureiland Tiengemeten Tussen de twee Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee en onder de Hoeckse Waard, in het Haringvliet, ligt het natuureiland Tiengemeten. Een plek om midden in de Randstad tot rust te komen, vogels te bekijken, te fietsen, waar kinderen kunnen klauteren en waar in alle stilte van de natuur genoten kan worden.

Ontstaan

Het eiland Tiengemeten is aan het begin van de zeventiende eeuw ontstaan uit een zandplaat van ongeveer vijf hectare groot. Deze zandplaat ontstond door de opslibbing van zand. Een halve hectare heette in die tijd een gemet, vandaar de naam tiengemeten. Vanaf het jaar 1750 kwam er meer aanwas aan het eiland en werd er uiteindelijk steeds meer land ingepolderd tot het eiland in het jaar 1850 de huidige grootte, zevenhonderd hectare, bereikte. In die tijd waren de akkerbouw en de rietteelt de belangrijkste bron van inkomsten. In 1994 werd Natuurmonumenten eigenaar van het eiland.

Wat is er te doen op Tiengemeten?

Zodra u van de pont of het schip af komt ziet u het bezoekerscentrum in de voormalige boerderij Margaritahoeve. In het bezoekerscentrum kunt u zien hoe eb en vloed de natuur op Tiengemeten constant in beweging houden. Ook is er een expositie over de geschiedenis van het eiland te zien.

Het eiland is te verdelen in drie sferen, weemoed, weelde en wildernis. De weemoed is terug te vinden in de oude polder met boomgaarden en knotwilgen. In deze polder grazen net als vroeger Nederlandse trekpaarden en zijn er in het seizoen akkers vol met bloemen, zoals klaprozen, te zien. De weelde is op het midden van het eiland terug te vinden. Daar zijn waterpartijen met natte rietvelden en kommoeras te vinden. In dat gebied voelen steltlopers zich thuis. De wildernis is in het zuidwesten van het eiland te vinden. Bevers bouwen daar burchten.

Het Haringvliet heeft met eb en vloed een grote invloed op het eiland. Er is een getijdennatuur ontstaan en de zeearend en de Schotse hooglander voelen zich er thuis.

Wandelen, fietsen en vogels kijken

Het eiland is zeer geschikt om heerlijk te wandelen of te fietsen. Het landschap en de vogels zijn prachtig. Voor de wandelaar zijn er routes van vierenhalf tot tien kilometer uitgezet. De fietsers kunnen aan de noordkant van het eiland ongeveer acht kilometer fietsen.

Eten, drinken en slapen

In de herberg op de oostpunt van het eiland en bij Pannenkoeken bij Helene, vlakbij het bezoekerscentrum, kan er een hapje of een drankje genuttigd worden. Natuurmonumenten verhuurt twee monumentale boerderijen en een sluiswachtershuis om de rust van het eiland een keer te ervaren. Bij de herberg zijn er ook hotelkamers te boeken en is er ook een natuurkampeerterrein, waar liefhebbers hun tent op mogen zetten.

Spelen in de natuur

Voor de kinderen is er een geweldig gebied van vierenhalve hectare speelnatuur aangelegd. Dit stuk natuur heeft geen paden of tegels, maar ruige paden en bruggen. Blubber en bloemen. In het gebied kunnen hutten en vlotten gebouwd worden, door tunnels gekropen worden en door het doolhof gedwaald worden. Voor de kinderen tot vier jaar is er het ukkie-eiland met flauwe oevers en ondiepe beekjes en een schildpadfontein.

Musea

Rien Poortvliet Museum

In het Rien Poortvliet Museum zijn er wisselende tentoonstellingen van zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen te bekijken. Naast zijn werken met paarden en dam- en edelherten zijn natuurlijk ook zijn kabouters te zien, deze zijn geëxposeerd op de kabouterzolder.

Landbouwmuseum

In de grote Heleneschuur, die uit 1840 komt, is het landbouwmuseum te zien. In dit museum zijn de grote ontwikkelingen in de mechanisatie in de landbouw tussen 1920 en 1955 te volgen.
Beide musea zijn op maandagen gesloten.

Tiengemeten



Bereikbaarheid Tiengemeten

Het eiland is vanaf Nieuwendijk, een plaatsje in de Hoeksche Waard, in ongeveer tien minuten met de veerpont te bereiken. Een kaartje voor de pont is bij het infopunt te koop.
In de zomer maanden is het eiland ook vanuit Hellevoetsluis met een klipperaak te bereiken. Op deze klipperaak kunt u de fiets meenemen.
Vanaf juni 2016 vaart de Waterbus ook op het Haringvliet en meert deze bij Tiengemeten aan.
© 2015 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tiengemeten: paradijs voor natuurliefhebbersTiengemeten is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en vogelaars, gelegen in het Haringvliet i…
De Nieuwkoopse plassenDe Nieuwkoopse plassenDe Nieuwkoopse plassen zijn onderdeel van een groot natuurgebied. Het is een prachtig gebied om te wandelen, te fietsen…
Trainingsschema achtste triathlonDe laatste jaren worden duursporten en met name triathlon, steeds populairder. De combinatie van drie sporten die makkel…

Verplicht inchecken: Gesloten OV poortjes op het NS stationVerplicht inchecken: Gesloten OV poortjes op het NS stationOp steeds meer treinstations in Nederland worden poortjes geplaatst waardoor reizigers verplicht in of uit moeten checke…
De aanwezigheid van bergen in de provincie FrieslandDe hoogste natuurlijke plek van Friesland is de vijfenveertig meter hoge Vuurboetsduin op Vlieland en daarmee is het ook…
Bronnen en referenties
  • www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten
  • www.rienpoortvlietmuseum.nl
  • www.landbouwmuseumtiengemeten.nl
  • www.herbergtiengemeten.nl
  • www.heleneoptiengemeten.nl
  • Brochure; Verrassend dichtbij komt dat zien ontdek Tiengemeten
  • Brochure; De musea van Tiengemeten
  • Brochure; Hoe ben jij in het wild – Kom naar speelnatuureiland Tiengemeten
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.