De aanwezigheid van bergen in de provincie Friesland

De hoogste natuurlijke plek van Friesland is de vijfenveertig meter hoge Vuurboetsduin op Vlieland en daarmee is het ook de een na hoogste duin van heel Nederland. Op deze duin staat de vuurtoren "De Vuurduin". Van de drie noordelijke provincies heeft Friesland het hoogste punt; Drenthe heeft de 26,5 meter hoge Haantjeduin en de provincie Groningen de 14 meter hoge Hasseberg. Naast de Vuurboetsduin telt de provincie Friesland ook nog vijf plekken waarin het woord 'berg' zit. Twee liggen bij Oudemirdum en de overige drie bij Appelscha. De provincie Groningen heeft vier soortgelijke vermeldingen en de provincie Drenthe heeft er twaalf.

Definitie Berg

Een berg is een grote verhoging in het aardoppervlak. Geografisch kent Nederland een paar bergen, zoals de Vaalserberg (322,7 meter), de Wilhelminaberg (239,5 meter) en de Heksenberg in Heerlen (129,0 meter). Hele hoge bergen vindt men in de Alpen. Zo is de Mont Blanc 4.810 meter hoog. Friesland kent geen bergen maar wel enkele natuurlijke heuvels. Ook in de Noord-Nederlandse provincies Groningen en Drenthe zijn er plekken te vinden met daarin het woord berg. Veelal betreft het hier natuurgebieden waarin een natuurlijke verhoging is te vinden.

Bosberg bij Appelscha

De Bosberg bij Appelscha heeft een behoorlijke hoogte voor Friesland; 26,6 meter hoog meet de heuvel. In het aanwezige bos is restaurant-eetcafé De bosberg te vinden.

Elfbergen bij Oudemirdum

In het Friese esdorp Oudemirdum, in het Fries Aldemardum, bevindt zich het natuurgebied Elfbergen en camping De Elfbergen. De camping bevindt zich midden in de Gaasterlander bossen. Deze bossen zijn pas aangelegd in de negentiende eeuw door de in de stad Groningen geboren jonkheer Gerard van Swinderen (1804-1879). Tussen 1925 en 1979 had de gemeente Gaasterland het in eigendom. In 1976 kwam het 175 hectare grote bos in handen van Staatsbosbeheer. Bijzonderheden zijn de vele zeer oude naald- en loofbomen. Verder is er een grote vijver met een houten brug te zien. Deze is als werkverschaffingsproject aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Hildenberg bij Appelscha

Bij Appelscha ligt de buitenplaats De Hildenberg, een vakantiepark met vrijstaande huizen, speeltuin, golfbaan, en een verwarmd bosbad. het vakantiepark ligt tegen het Nationaal Park Het Drents-Friese Wold aan. In dit natuurgebied zijn bossen, vennen en zandverstuivingen te vinden en grazen in de vrije natuur de Schotse Hooglanders en schaapkuddes. Langs de buitenplaats De Hildenberg loop de Hildenbergweg.

Hoge Berg bij Oudemirdum

De Hoge Berg bij Oudemirdum meet 12,7 meter. Tussen de dorpen Rijs en Mirns, vlak bij de Hoge Berg lag een kunstmatig opgeworpen heuvel uit de middeleeuwen. Dit wordt in Friesland een stinswier genoemd. Op oude kaarten uit de jaren 1718 en 1739 staat wordt de stinswier vermeld. Hier lag destijds ook een boerderij met daar omheen een gracht die er tegenwoordig niet meer staat.

Roggeberg bij Appelscha

Bij RCN de Roggeberg in Appelscha kan er vakantie gevierd worden op een kampeerterrein of in bungalows. Op het park zijn verder onder meer speelterreinen, een waterspeelparadijs, sportveld, midgetgolf, klimtoren, supermarkt, wasserette, restaurant, jeu-de-boulesbaan, beachvolleybalveld en een recreatiezaal te vinden.

De achternaam Berg in Friesland

Het woord Berg komt in Nederland ook voor als achternaam. Op de website van het Meertensinstituut staat de Nederlandse Familienamenbank. Als je zoekt op Berg zie je de geografische verspreiding van de familienaam Berg, van den Berg, den Berg én der Berg in Nederland. Dit is op basis van de gegevens in de Gemeentelijke Basis Administratie van het jaar 2007. Hieruit blijkt dat de meeste Berg-naamdragers boven de grote rivieren wonen, voornamelijk in de Randstad. Ze zijn het minst vertegenwoordigd in de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. In het Friese Gaasterland (Oudemirdum) heeft geen enkele inwoner de achternaam Berg. In Ooststellingwerf, waartoe Appelscha behoort, zijn één, twee of drie personen met de achternaam Berg te vinden.
© 2015 - 2024 Aurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar de Friese WoudenHet zuidoosten van de Nederlandse provincie Friesland is een gebied dat rijk is aan natuurschoon. Grote stukken zijn ono…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
Terschelling van zandplaat naar Fries WaddeneilandTerschelling van zandplaat naar Fries WaddeneilandTerschelling, het Waddeneiland tussen Vlieland en Ameland, is van strandwal naar zandplaat gegroeid tot een eiland. De S…
De Blauwe vlag eco label voor stranden en jachthavensWie het milieu hoog in het vaandel heeft staan, kan ervoor kiezen om een strand te bezoeken met een Blauwe Vlag. Ook jac…

Natuureiland TiengemetenNatuureiland TiengemetenTussen de twee Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee en onder de Hoeckse Waard, in het Haringvliet…
De aanwezigheid van bergen in de provincie DrentheIn Drenthe bevinden zich diverse heuvels die zich de naam berg hebben aangemeten. De hoogste heuvel in Drenthe ligt in E…
Bronnen en referenties
 • http://friesland.nl/locatie/wier-op-de-hooge-bergen/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hege_wier
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_heuvels_in_Nederland
 • http://www.de-hildenberg.nl/pagina2.html
 • http://www.buitenplaatsdehildenberg.nl/
 • http://www.rcn.nl/nl/vakantieparken/nederland/friesland/rcn-de-roggeberg/camping
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oudemirdum
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Elfbergen
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_Regnier_Gerlacius_van_Swinderen
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurboetsduin
 • http://www.meertens.knaw.nl/nfb/detail_naam.php?gba_lcnaam=berg&gba_naam=Berg&nfd_naam=Berg&operator=eq&taal=
 • http://www.encyclo.nl/begrip/Berg
Aurelius (43 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.