De aanwezigheid van bergen in de provincie Friesland
De hoogste natuurlijke plek van Friesland is de vijfenveertig meter hoge Vuurboetsduin op Vlieland en daarmee is het ook de een na hoogste duin van heel Nederland. Op deze duin staat de vuurtoren "De Vuurduin". Van de drie noordelijke provincies heeft Friesland het hoogste punt; Drenthe heeft de 26,5 meter hoge Haantjeduin en de provincie Groningen de 14 meter hoge Hasseberg. Naast de Vuurboetsduin telt de provincie Friesland ook nog vijf plekken waarin het woord 'berg' zit. Twee liggen bij Oudemirdum en de overige drie bij Appelscha. De provincie Groningen heeft vier soortgelijke vermeldingen en de provincie Drenthe heeft er twaalf.
Definitie Berg
Een berg is een grote verhoging in het aardoppervlak. Geografisch kent Nederland een paar bergen, zoals de Vaalserberg (322,7 meter), de Wilhelminaberg (239,5 meter) en de Heksenberg in Heerlen (129,0 meter). Hele hoge bergen vindt men in de Alpen. Zo is de Mont Blanc 4.810 meter hoog. Friesland kent geen bergen maar wel enkele natuurlijke heuvels. Ook in de Noord-Nederlandse provincies
Groningen en
Drenthe zijn er plekken te vinden met daarin het woord berg. Veelal betreft het hier natuurgebieden waarin een natuurlijke verhoging is te vinden.
Bosberg bij Appelscha
De Bosberg bij Appelscha heeft een behoorlijke hoogte voor Friesland; 26,6 meter hoog meet de heuvel. In het aanwezige bos is restaurant-eetcafé
De bosberg te vinden.
Elfbergen bij Oudemirdum
In het Friese esdorp Oudemirdum, in het Fries
Aldemardum, bevindt zich het natuurgebied Elfbergen en camping De Elfbergen. De camping bevindt zich midden in de Gaasterlander bossen. Deze bossen zijn pas aangelegd in de negentiende eeuw door de in de stad Groningen geboren jonkheer Gerard van Swinderen (1804-1879). Tussen 1925 en 1979 had de gemeente Gaasterland het in eigendom. In 1976 kwam het 175 hectare grote bos in handen van Staatsbosbeheer. Bijzonderheden zijn de vele zeer oude naald- en loofbomen. Verder is er een grote vijver met een houten brug te zien. Deze is als werkverschaffingsproject aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw.
Hildenberg bij Appelscha
Bij Appelscha ligt de buitenplaats De Hildenberg, een vakantiepark met vrijstaande huizen, speeltuin, golfbaan, en een verwarmd bosbad. het vakantiepark ligt tegen het Nationaal Park Het Drents-Friese Wold aan. In dit natuurgebied zijn bossen, vennen en zandverstuivingen te vinden en grazen in de vrije natuur de Schotse Hooglanders en schaapkuddes. Langs de buitenplaats De Hildenberg loop de Hildenbergweg.
Hoge Berg bij Oudemirdum
De Hoge Berg bij Oudemirdum meet 12,7 meter. Tussen de dorpen Rijs en Mirns, vlak bij de Hoge Berg lag een kunstmatig opgeworpen heuvel uit de middeleeuwen. Dit wordt in Friesland een stinswier genoemd. Op oude kaarten uit de jaren 1718 en 1739 staat wordt de stinswier vermeld. Hier lag destijds ook een boerderij met daar omheen een gracht die er tegenwoordig niet meer staat.
Roggeberg bij Appelscha
Bij RCN de Roggeberg in Appelscha kan er vakantie gevierd worden op een kampeerterrein of in bungalows. Op het park zijn verder onder meer speelterreinen, een waterspeelparadijs, sportveld, midgetgolf, klimtoren, supermarkt, wasserette, restaurant, jeu-de-boulesbaan, beachvolleybalveld en een recreatiezaal te vinden.
De achternaam Berg in Friesland
Het woord Berg komt in Nederland ook voor als achternaam. Op de
website van het Meertensinstituut staat de Nederlandse Familienamenbank. Als je zoekt op
Berg zie je de geografische verspreiding van de familienaam Berg, van den Berg, den Berg én der Berg in Nederland. Dit is op basis van de gegevens in de Gemeentelijke Basis Administratie van het jaar 2007. Hieruit blijkt dat de meeste Berg-naamdragers boven de grote rivieren wonen, voornamelijk in de Randstad. Ze zijn het minst vertegenwoordigd in de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. In het Friese Gaasterland (Oudemirdum) heeft geen enkele inwoner de achternaam Berg. In Ooststellingwerf, waartoe Appelscha behoort, zijn één, twee of drie personen met de achternaam Berg te vinden.