Het dorp Grou in Beeld
Grouw, officieel in het Fries wordt het ook als Grou geschreven, wil een echt dorp zijn met een stedelijk karakter en uitstraling. Grou ligt midden in de Nederlandse provincie Friesland en is de plaats waar het gemeentehuis, van de in 1984 gevormde gemeente Boarnsterhim, staat. Van welke kant men het watersportdorp Grou dan ook nadert, men ziet meteen de opvallende zadeldaktoren van de Sint Piterkerk of het Aquaverium.
Grou heeft ongeveer 5637 inwoners en is qua inwonersaantal het grootste dorp van de gemeente Boarnsterhim. Grou is gelegen aan het Pikmeer en het Prinses Margrietkanaal en ligt direct aan de A32 en heeft ook een eigen NS station.
Het wapen van Grou
In het wapen van Grou zwemmen twee gouden vissen boven elkaar in het blauw. De bovenste omgewend en het schild is gedekt met de vlekkekroon. Het oudste bekende wapen van Grou staat op de bodebus van het begrafenisgilde (It Alde Gild). Uit een rekening blijkt dat in 1776 deze bodebus is geleverd door de Leeuwarder zilversmid Wybe Dominecus.
Geschiedenis
Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Grou, als hoofdplaats, deel uit van de voormalige gemeente Idaarderadeel. In 1989 werd de officiële naam door de gemeente Boarnsterhim gewijzigd in het Friestalige Grou. Idaerd is ooit het centrum en de gemeentehoofdplaats geweest van Idaarderadeel. Volgens overlevering moet het centrum van Idaarderadeel al snel naar Grou zijn verschoven. In 1314 wordt er al een grietman in Idaerd vermeld, maar toch was de latere hoofdplaats Grou al van belang. In diezelfde tijd wordt de plaats op de vergadering van de grietenijen Dongeradeel, Dantumadeel, Ferwerderadeel, Leeuwarderadeel en Tytsjerksteradiel vertegenwoordigd door Hayo van Growe.
Oude kerktraditie
Ook heeft Grou al een oude kerktraditie. Naast de Sint Piterkerk aan de Kerkstraat is er de Doopsgezinde kerk aan de Hoofdstraat. Deze kerk is een voormalige schuilkerk uit 1829 en heeft een prachtig Adema-orgel uit 1872. De Sint Piterkerk is gebouwd in Romaanse stijl en dateert uit de 12e eeuw. De typische zadeldaktoren stamt echter uit latere jaren. De kerk heeft twee herenbanken en een van Dam-orgel uit 1853. Bij het hek van de kerk liggen twee grafstenen van Eeltje en Tjalling Halbertsma, de zeer bekende Friese dichters-schrijvers, die jaren in Grou hebben gewoond en gewerkt en veel voor de gemeenschap hebben betekend.
Kerkhofpoort
Het opvallende ’t Poartehûs, bij de Sint Piterkerk, ontleent zijn naam aan de unieke houten kerkhofpoort ‘de Poarte’ uit de 18e eeuw. Op de poort staan de nog steeds geldende Latijnse spreuken: ‘Quod erit rege’ (beheers de toekomst) en ‘Tege quod fuit’ (bedek het verleden).
Rust, Ruimte en Watersport
Het eerste waar men aan denkt bij het horen van de naam Grou, is de rust de ruimte en het water. Naast de permanente watersporttentoonstelling, trekt Grou jaarlijks veel toeristen en recreanten. Prachtig zijn de luchten als men wandelt langs de oevers van het Margrietkanaal of heerlijk verblijft op de open wateren of zit op één van de gezellige terrasjes in dit karakteristieke dorp. Niet voor niets is Grou zo geliefd bij watersporters en de Skûtsjesilers, natuurliefhebbers en bij de rustzoekers.
Winkelcentrum
Het pittoreske watersport dorp Grou heeft een bruisend winkelcentrum en is voorzien van een diversiteit aan middenstand. In Grou vindt men nog “ouderwets” gezelligheid en leuke winkeltjes en veel restaurants met gezellige terrasjes. Op zondagmiddag zijn in het hoogseizoen, en een aantal ook buiten de seizoenen om, de sfeervolle winkels en watersportzaken geopend. Grou heeft in de loop der eeuwen niets van haar charme verloren. Het heden en het verleden gaan hier nog steeds hand in hand. De karakteristieke geveltjes zijn onze stille getuigen van de vroegere tijden, de gezellige terrassen en originele winkeltjes in de dorpskern zijn samen met de moderne jachthavens de moderne toevoegingen van de laatste jaren.
Bijzonderheden
Grou is echter vooral bekend om de jaarlijkse viering op 21 februari van Sint Piter. In plaats van de verjaardag van Sinterklaas te vieren op 5 december wordt er op 21 februari in Grou nog op een ouderwetse en gezellige manier het Sint Piterfeest gevierd.
Grou beleefde op 23 december 2007 een sportprimeur. De eerste schaatsbaan van kunststof in de buitenlucht, het zogeheten "Glice-ijs", werd toen in Grou geopend en is niet te vergelijken met kunststofijsbanen die in de Verenigde Staten voorkomen.