Topattracties in Drenthe

Topattracties in Drenthe Drenthe is een prachtige provincie. Je kunt je er niet alleen uren lang vermaken in de natuurgebieden, maar ook in de grote steden en de kleine gastvrije dorpjes. Er is van alles te doen in Drenthe en wie een dagje uit gaat in de provincie hoeft zich dan ook zeker niet te vervelen. Dit zijn de topattracties van Drenthe.

Drouwenerzand Attractiepark

Wie wil genieten van een dag vol plezier, spannende attracties en leuke activiteiten, is zeker aan het juiste adres bij Attractiepark Drouwenerzand. Sinds kort is er een nieuwe attractie bij in het park, de Happy Sailor, waar je in het leven stapt van een piraat. Maar er zijn natuurlijk ook ontzettend veel andere leuke en spannende attracties te vinden.

Piratenboot

De Piratenboot is eigenlijk een levensgrote schommel en doet je denken dat je de hoogste golven trotseert. Met kriebels in je buik raas je steeds weer op hoge snelheid naar beneden, nadat je weer naar de andere kant geslingerd bent. In de Spinning Coaster is het echt pas echt spannend. Deze familieachtbaan laat je niet alleen scherpe bochten zien, maar ook grote hoogteverschillen. Maak de riemen goed vast in de botsauto’s en de allerkleinste kinderen kunnen instappen bij het Disney Airport.

De 8baan

De Hunebedachtbaan werd speciaal voor Attractiepark Drouwenerzand ontworpen en gemaakt. Deze spannende attractie draagt de naam Rolling Stones en is een echte topper voor de durfals. Er is een grote zweefmolen die maar liefst vier meter de lucht in gaat en vervolgens ook nog scheef gaat draaien. Echte lefkikkers gaan in de Para Jump. Deze attractie gaat niet alleen links en rechts, maar ook over de kop!

Spelen, spelen, spelen...

In de speeltuin kunnen alle kinderen op een veilige en leuke manier spelen op de vele toestellen. Je kunt er schommelen, klimmen en klauteren. Alle kinderen en volwassenen zijn van harte welkom in dit gezellige attractiepark. Wel zijn er enkele attracties waar je pas in mag wanneer je groter bent dan 120 centimeter.

Dierenpark Emmen

In dit grote dierenpark maak je op een adembenemende manier kennis met de natuur en de dieren die er in leven. Je kunt vele diersoorten van heel dichtbij bekijken, zoals vlinders, olifanten, tijgers, giraffen, apen, haaien, slangen, neushoorns, pinguïns en nijlpaarden.

Voor de kids

Kinderen zijn van harte welkom in het dierenpark en er is voldoende voor hen te doen. Zo kunnen zij zich prima vermaken in de speeltuinen en op de diverse speeltoestellen. Dierenpark Emmen is een park zonder drempels, waardoor het een ideaal park is voor gehandicapten en mindervalide personen om te bezoeken. Speciaal voor mensen in een rolstoel zijn er prettige paden aangelegd, weinig hellingen, bijna geen trappen en vrijwel overal zijn er automatisch opengaande deuren. Honden zijn in het park niet toegestaan, maar hulphonden zijn wel van harte welkom.

Horeca

Wie al veel dieren heeft bezocht krijgt wel trek in een lekker bakje koffie of thee, een flesje frisdrank of misschien wel een snack of een lunch. Op veel plaatsen in het park zijn horecagelegenheden te vinden. De diverse restaurants zijn rookvrij en bieden volop keus voor elke smaak.

Yucatan

Speelexpeditie Yucatan, de Waterfabriek, Waterexpreditie en Micro Zoo maken deel uit van Dierenpark Emmen en bevinden zich in het Espaviljoen. Onderweg naar de speelexpeditie kom je ook nog diverse Zuid-Amerikaanse dieren tegen. Hier kun je zelfs de pinguïnschool bezoeken en de Humboldt pinguïns achter een ruit van 23 meter lang zien ‘vliegen’ door het water.

Van Gogh Huis

Schilder Vincent van Gogh leefde van 1853 tot 1890 en in zijn korte leven heeft hij drie maanden in Drenthe gewoond, waarvan twee in het logement van Hendrik Scholte in Nieuw-Amsterdam / Veenoord. Een deel van dit logement is volledig hersteld en omgetoverd tot een café-restaurant.

Originele kamer

De kamer waarin Vincent van Gogh verbleef is zo ingericht dat je zou kunnen denken dat de schilder ieder moment weer zou kunnen binnen lopen. Logement Scholte is tevens één van de laatste nog bestaande veerhuizen, waar de trekschuiten, de snikken, destijds aanlegden.

Het huis

Dit huis in Nieuw-Amsterdam is het enige huis in Nederland waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt dat nog toegankelijk is voor publiek. Het is het centrale informatiepunt over de periode van Vincent die hij in Drenthe doorbracht. Het huis biedt de bezoekers de mogelijkheid zich werkelijk in het leven van Van Gogh te wanen door zijn kamer te bezoeken, de film te bekijken, het mysterie van het landschap te beleven en elkaar te ontmoeten in het café.

Rondleidingen

Binnen het huis zijn diverse rondleidingen mogelijk. Daarnaast kunnen groepen gebruik maken van diverse arrangementen. Er worden excursies georganiseerd, waarbij deelnemers de plaatsen bezoeken waar Van Gogh heeft gewerkt en in de Museumwinkel kun je struinen tussen het brede aanbod aan artikelen. Je kunt dus niet alleen het huis van de schilder verkennen, maar ook de omgeving en een groot deel van zijn leven leren kennen.

Veenpark Barger Compascuum

Dit Veenpark stond voorheen bekend als het Veenmuseum in Barger-Compascuum en is door de jaren heen uitgegroeid tot een leuk familiepark. Binnen dit park zijn geen grote attracties te vinden en ook geen wachtrijen, maar wel leuke activiteiten rondom het thema ‘veen’.
In dit familiepark is onder andere een speeltuin te vinden, enkele restaurants en een openluchtmuseum met een oud plaggenhuttendorp. Binnen dit interessante dorp is een school, een bakker, kruidenier en vele andere bezienswaardigheden te vinden.

Speur en Scan

Vanaf 2009 is het mogelijk via een Speur en Scan digitaal het hele park ontdekken, maar je kunt er ook voor kiezen een reis in de trein te maken, welke je naar de turfvelden brengt. Hier steekt de turfsteker dagelijks het turf. Natuurlijk is het turfschip ook aanwezig, welke regelmatig vaart. Op de kalender, welke op de website te vinden is, kun je zien wanneer dit schip afvaart. Onlangs is ook de speeltuin vernieuwd, met digitale spellen en activiteiten waarbij je gebruik maakt van de computer.

Educatie

Wie kiest voor een dagje uit in het Veenpark, kiest voor een leerzaam en educatief uitje. Het park is geschikt voor jong en oud en is de ideale bestemming voor een interessante dag met de hele familie. De bekende personages, Lieske en Geert, wonen in het park en hebben samen gezorgd voor de spannende digitale speurtocht.

Bezoek nu het park en stap in de wereld van het begin van de twintigste eeuw. Het is een ontdekkingstocht, waarbij je niet alleen van alles kunt zien en doen, maar ook avonturen kunt beleven en veel kunt leren.

Attractiepark Sprookjeshof

Dit attractiepark in Zuidlaren is leuk voor jong en oud publiek. De kinderen kunnen er uiteraard genieten van de sprookjes die er levensecht worden uitgebeeld, maar ook voor de jeugd en volwassenen is hier voldoende te doen.

Beleving

Voor kinderen is een bezoek aan dit sprookjespark, speelpark en kinderboerderij in één een indrukwekkende belevenis. Voor de oudere jeugd is er een amusementenhal en een casino, waar je op een gezellige manier eens een gokje kunt wagen. Op vijf minuten lopen van het park zelf ligt de rondvaartboot van het park. De vertrektijden zijn in diverse seizoenen in overleg mogelijk en de duur van een reguliere rondvaart is vijf kwartier.

Bekende sprookjeshelden

De bekende sprookjes worden op een adembenemende manier uitgebeeld in het sprookjespark. Ieder jaar wordt dit deel van het attractiepark uitgebreid om de kinderen een dag tussen hun sprookjeshelden onvergetelijk te maken. Zo kunnen zij kennis maken met onder andere Hans en Grietje, de Gelaarsde Kat, Roodkapje en de Boze Wolf, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Doornroosje, Assepoester en Berend Botje.

Speeltuin

De speeltuin staat vol met leuke attracties waar kinderen uren lang kunnen spelen. Hier kunnen zij onder andere schommelen, in de draaimolen, springen op de trampolines en klauteren op de diverse klimrekken. Natuurlijk zijn er ook glijbanen te vinden en er is een spannend speeldorp. De lachspiegels zorgen keer op keer voor de slappe lach en de autoscooters blijven uiteraard ook spannend.

Vanaf 2010 is er een nieuw speelparadijs te vinden binnen het park. Dit indoor speelparadijs is maar liefst 3000 vierkante meter groot en kent tal van leuke speeltoestellen voor kinderen van diverse leeftijden.

Planetron Cinedome

Aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld ligt deze bijzondere attractie. De vormgeving van het gebouw is al een bezienswaardigheid op zich, maar eenmaal binnen weet je zeker niet waar je het eerst moet kijken. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 vierkante meter is dit het grootste projectiescherm dat in het noorden van ons land te vinden is.

Gigascherm

Jong en oud kunnen genieten van werkelijk duizelingwekkende voorstellingen op dit levensgrote scherm. De rondom filmvoorstellingen zorgen ervoor dat je het gevoel hebt echt zelf op reis te zijn. De projectie op het grote scherm en de muziekinstallatie dompelen iedereen onder in een adembenemende sensatie, waarmee je in een heel andere wereld terecht komt.

Sterrenkijkavonden

Binnen het Planetron Cinedome worden ook Sterrenkijkavonden georganiseerd. Zowel kinderen als volwassenen kunnen deelnemen aan dit avondvullende programma, waarin je wordt meegenomen in de fascinerende wereld van sterren en planeten die het heelal vullen. Deze avond bestaat uit planetariumvoorstelling, een rondleiding naar de sterrenwacht en bij goed weer kan iedereen een kijkje te nemen door de grootste professionele optisch telescoop van Nederland.

Expositie

Bekijk de ruimtevaartexpositie, waar Nederlandse bedrijven een bijdrage leveren aan de internationale ruimtevaart. Hier kun je niet alleen veel leren over de ruimtevaart, je kunt er ook dingen bekijken en doen. Voor de kinderen is vooral de K’nex expositie zeer interessant.

Astronomieshop

Iedereen die een leuk aandenken mee wil nemen, kan terecht in de astronomieshop. Hier vind je onder andere boeken over astrologie, meteorologie en wetenschap. Er is een groot assortiment aan populair wetenschappelijk speelgoed en vele andere interessante en leuke artikelen.


TT Circuit

Op het TT Circuit in Assen draait het allemaal om snelheid. Het circuit is de thuishaven van de jaarlijkse MotoGP, maar het hele jaar door worden er races gehouden, feesten gevierd en evenementen georganiseerd.

1925

De eerste race op het circuit werd georganiseerd in juli 1925 over een parcours met een totale lengte van 28,4 kilometer. Dit was niet alleen over het gladde asfalt, maar ook over de klinkerweggetjes tussen Borger, Schoonloo en Grolloo. In die tijd was er zelfs nog een stuk onverharde weg in het traject te vinden.

Huidig circuit

Voor de TT in 2006 werd de lus in het noorden van het circuit voor een deel verwijderd, waardoor het circuit een kilometer korter werd. Het huidige circuit heeft een totale lengte van 4555 meter en is tien meter breed. Het langste rechte eind is een kleine kilometer lang en dit is dan ook het stuk waarop het gas goed open getrokken wordt. Jong en oud kan genieten van de voorbij razende motoren. Met een gemiddelde snelheid van 170 kilometer per uur en een top van meer dan 300 kilometer per uur scheuren de rijders over het circuit en doen de snelheidswind door de haren strijken.

Evenementen

Het circuit wordt het grootste deel van het jaar gebruikt voor onder andere de TT, Wereldkampioenschap SuperBike, Rizzla Racing Day, popconcerten, wielerwedstrijden en racecursussen. Mannen en vrouwen, kinderen, volwassenen en senioren, iedereen is welkom eens een dag op het circuit te vertoeven en te genieten van alles wat er te beleven valt.

Schaapskudde Balloërveld

Deze schaapskudde is met 400 Drentse heideschapen de grootste kudde van de hele provincie. De schaapskooi is direct naast het informatiecentrum te vinden, aan de rand van het natuur- en heideveld. Bij de schaapskooi is een informatiepaneel te vinden, waarop je precies kunt zich waar de kudde zich op dat moment bevindt.

Wanneer?

Van november tot en met april vertrekt de kudde dagelijks vanuit de kooi. In de zomerperiode is dit niet dagelijks, omdat de schapen dan soms op ver afgelegen delen grazen en de nacht in een weiland aan de rand van het Balloërveld door brengen. Van mei tot en met september is de herder eigenlijk altijd op woensdagmiddagen om 16.00 uur met de kudde bij de schaapskooi aanwezig. Bij goed weer vertrekt de herder ook op zondag om elf uur naar het Balloërveld en keert hij rond 16.00 uur terug bij de schaapskooi.

Voor jong en oud

Het is voor iedereen leuk eens een excursie met de schaapskudde mee te maken. Volwassenen en kinderen zijn dan ook van harte welkom. Of je nu voor de schapen gaat of voor de natuur waar andere mensen eigenlijk nooit komen.
Je kunt de schapen fotograferen of schilderen, maar ook de heidevelden, je kunt filosoferen, een goed boek lezen of gewoon lekker uitwaaien op het Balloërveld. Tijdens de excursie van de Herders van Balloo is het allemaal mogelijk. Een dagje met de herder is een bijzondere ervaring, of je dit nu doet tijdens een schoolreisje, een familie-uitje of voor teambuilding, vooral omdat er nog maar weinig van deze kuddes zijn en natuurlijk omdat het de grootste kudde van Drenthe is!

Verkeerspark Assen

In de nabije omgeving van de TT Assen, net buiten de stad zelf, is Verkeerspark Assen te vinden. Hier kunnen kinderen op een leuke manier leren hoe de verkeersregels in elkaar steken en kunnen zij zelf achter het stuur kruipen.

Verkeersattracties

Het Verkeerspark is bedoeld voor kinderen van de basisschool en levert een bijdrage aan de verkeerslessen die op de scholen gegeven worden. Binnen het park zijn ontzettend veel attracties te vinden die stuk voor stuk iets met verkeer te maken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld rondjes door het park maken met een levensechte stoomtrein, een kijkje vanuit de lucht nemen in de helikopters, je stuurvaardigheid testen op het behendigheidscircuit in een gave jeep of een ritje maken in de MomoRail, een baan van 150 meter die zowel over land als over het water gaat.

Verkeersregels

In het echte leven heb je te maken met regels in het verkeer om je veilig over straat te kunnen bewegen. Ook in Verkeerspark Assen gelden deze regels. Overal waar je rijd, of dit nu op de junior kartbaan is of bijvoorbeeld in de kleinere auto’s, je moet je overal houden aan de echte verkeersregels om ongelukken te voorkomen! Echte verkeersleiders houden de 125 trapauto’s vanaf de verkeerstoren nauwlettend in de gaten. Deze verkeersleiders houden in de gaten of iedereen zich goed aan de regels kan houden. Zo wordt er gekeken of je stopt voor rood, voetgangers netjes voorrang verleent op het zebrapad of de rotonde in de goede richting neemt.

Rijbewijs

Wie het allemaal goed doet in het Verkeerspark heeft niet voor niets zo hard gewerkt op de wegen. Voor iedereen die de regels goed kent en zich hier ook goed aan heeft gehouden ligt er aan het einde van de dag een echt jeugdrijbewijs klaar. Je mag de hele dag oefenen en de regels leren kennen in het park en aan het einde van de dag mag je een rijexamen afleggen om je rijbewijs in ontvangst te kunnen nemen, welke wordt uitgereikt door een ware hoofdagent.

Vlinderparadijs Papiliorama

Binnen deze tropische overdekte tuin kun je kennis maken met rondfladderende levende vlinders uit verre landen. Elke dag kun je hier zien hoe honderden vlinders exotische bloemen bezoeken om nectar te vinden.

Het vlinderparadijs

Het vlinderparadijs is niet alleen erg leuk om te bezoeken, maar ook leerzaam. Zo kun je er alles ontdekken over de vier stadia binnen het leven van een vlinder, namelijk het ei, de rups, de pop en de vlinder. In een tropische omgeving kun je genieten van ‘de parels van de natuur’ en de mooiste exemplaren van dichtbij bekijken en vrolijk zien voortbewegen tussen de mooiste planten.

Geleedpotigen en insecten

Sinds 2005 kun je niet alleen vlinders zien, maar ook andere kleurrijk en bijzondere geleedpotigen en insecten, als de Saffier- en Smaragdkevers, de wandelende bladeren, reuzensprinkhanen, sissende kakkerlakken, miljoenpoten en vogelspinnen. Regelmatig worden de dieren in het mini insectarium verwisseld, zodat er bij ieder bezoek nieuwe dieren te bewonderen zijn.

Hunebedden

Wie een bezoek brengt aan Vlinderparadijs Papiliorama kan tevens twee gigantische hunebedden bezoeken. Op een afstand van 900 meter zijn de D53 en D54 te vinden. Hunebed D53 is de op één na grootste van Nederland en telt 21 zijstenen, 4 sluitstenen en 9 dekstenen. De D54 ligt op 150 meter afstand van de D53 te vinden en deze telt zes dekstenen, waarvan er vier volledig op de draagstenen rusten. De meest oostelijke deksteen ontbreekt en ook de sluitsteen eronder is niet meer aanwezig.
© 2010 - 2022 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiebestemming DrentheVakantiebestemming DrentheEen vakantiebestemming uitzoeken is niet eenvoudig. Het buitenland is tegenwoordig zeer aantrekkelijk, maar Nederland bi…
Dag zelf racen op circuit (Zandvoort of Assen)Dag zelf racen op circuit (Zandvoort of Assen)Daar rijd je dan in je auto die met gemak 200 of meer kilometer per uur kan rijden… Autorijden in het Nederlandse verkee…
Bezienswaardigheden DrentheBezienswaardigheden DrentheDrenthe is een provincie gelegen in Nederland in het noordoosten. Drenthe grenst aan de provincies Groningen, Friesland…
Assen, het hart van DrentheAssen, het hart van DrentheEr zullen niet veel mensen zijn wiens hart bij het horen van de naam Assen sneller zal gaan kloppen. En inderdaad, qua s…

Bungalow: Vakantieparken in Nederland (Center Parcs, Landal)Vakantieparken - Vakantie in Nederland (zomer), waaronder in Center Parcs, Landal Greenparks en Hoogenboom vakantieparke…
Topattracties op AmelandTopattracties op AmelandAmeland is een prachtig eiland met een rijke natuur en een adembenemend strand. Wie op vakantie gaat naar dit waddeneila…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.