Topattracties op Ameland

Topattracties op Ameland Ameland is een prachtig eiland met een rijke natuur en een adembenemend strand. Wie op vakantie gaat naar dit waddeneiland of er een dagje wil vertoeven, kan gebruik maken van de volgende tips. Dit zijn de leukste uitjes die op Ameland te maken zijn.

Natuurcentrum Ameland

Dit interessante centrum is compleet vernieuwd. Het Natuurcentrum zal vanaf april door het leven gaan als het nieuwe Kennis- en Innovatiecentrum, waar je een combinatie vind tussen het opdoen van kennis, ervaren en beleven.

Natuurlijke ontdekkingsreis

Natuurlijk heeft het centrum nog altijd van alles te maken met de natuur van het prachtige Ameland. Op unieke wijze wordt je binnen het centrum meegenomen op ontdekkingsreis door de Amelander natuur. Je kunt voor het eerst getuige zijn van het ontstaan van het waddengebied en het is heel belangrijk dat je je inspant om het eiland te behouden zoals het is, want dit gaat zeker niet zomaar!

Onderwaterwereld

Maak kennis met de schoonheid van de onderwaterwereld in het watertheater en ontdek de bodem van de Noordzee. Neem ook zeker even een kijkje van het uitzichtplateau, want het zicht op het uitgestrekte Wadden- en Noordzeegebied mag je absoluut niet missen.
De bijzondere expertise op het gebied van natuur, zee en energie is door middel van proefopstellingen en animaties op een speelse manier voor bezoekers toegankelijk gemaakt.
Dit zorgt er tevens voor dat zowel volwassenen als kinderen optimaal kunnen genieten van de vele activiteiten.

Welkom

Het centrum staat open voor groepen, maar ook zeker voor individuele bezoekers. Iedereen is van harte welkom het nieuwe centrum te onderzoeken, te beleven en te ontdekken. Ga ook zelf eens mee op ontdekkingstocht met de ervaren gids en ontdek het strand, het wad of de duinen op een leerzame en gezellige manier.

Reddingsmuseum Abraham Fock

In dit indrukwekkende museum vind je alles op het gebied van maritieme zaken en het hele reddingswezen. Met behulp van kustlijnen, een kompas en sterren kun je door de tijd en het centrum navigeren en dat is slecht een onderdeel van dit spannende centrum. Zo kun je er deelnemen aan een spectaculaire reddingsactie, de tijd van weleer beleven in de oude commissiekamer en getuige zijn van bijzondere verhalen.

Activiteiten

Jong en oud zullen zich in dit museum zeker weten te vermaken. Iedereen kan deelnemen aan de unieke activiteiten. De paardenreddingsboot is een werkelijke topattractie op het eiland. Alle reddingspaarden van de boot hebben dan ook een eigen ereplaats bij het centrum. Natuurlijk krijg je de mogelijkheid kennis te maken met deze helden en hun verzorgers in de stalling.

Paardenreddingsboot

Gemiddeld vijftien maal per jaar kun je een demonstratie van de paardenreddingsboot bijwonen. Na het vertrek vanuit het centrum trekken tien paarden met veel geweld de reddingsboot in zee. Deze lancering vindt plaats op het strand ten zuidwesten van Hollum. Dit mag je zeker niet missen!

Unieke combinatie

Breng een bezoek aan het museum en ontdek de meest uiteenlopende zaken op het gebied van reddingsacties, de diverse reddingswerkzaamheden en maritieme onderdelen. Vergeet de paarden niet te bezoeken! Zij wachten altijd met smart op de bezoekers in de stal.
Zowel het museum als de stal en de demonstraties zijn erg leuk voor kinderen en volwassenen. Reddingsmuseum Abraham Fock maakt een succesvolle dag compleet!

Boottocht De Zeehond

Passagiersschip De Zeehond werd voor het eerst in 1996 in de vaart gebracht. Op het schip bevindt zich een ruime, gezellige en knus aangeklede salon waar alle dagen van het jaar een gastvrij sfeer te voelen is. Ook bij minder mooi weer kun je vanaf De Zeehond genieten van een prachtig uitzicht over het pad door de enorme panoramaruiten.

Zonnedek

Buitenmensen hebben zeker de tijd van hun leven op het royale zonnedek, waar je kunt uitwaaien of kunt genieten van het heerlijke weer op zee. De Zeehond is een kindvriendelijke boot die voor kinderen niet alleen erg leuk is, maar ook zeker erg veilig. Het schip heeft een geheel dichte omheining rondom en beschikt over een leuke speelzaal voor de kleintjes. De zaal wordt geopend na het bezoek aan het Robbeneiland, zodat de kinderen zich dan kunnen vermaken met onder andere de kleurplaat van de boot.

Robbeneiland

Het is erg belangrijk bij het Robbeneiland stil te zijn. Alleen dan kunnen de zeehonden van dichtbij bekeken worden. De Zeehond geeft 100% robbengarantie tijdens dit avontuur. Het is mogelijk een uitstapje te maken op de Schelpenbank op een veilige en snelle manier door middel van de speciaal ontworpen hydraulische loopbrug op het voordek van het schip.

Nes

Alle boottochten gaan van start vanaf de veerbootsteiger in Nes. Wanneer je naar het einde van de pier loopt, vind je De Zeehond als tweede boot aan de rechterkant. Kaartjes kun je van tevoren verkrijgen bij de VVV, maar je kunt ook even het schip opstappen voor een entreebewijs. Iedereen is welkom op De Zeehond!

Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude

Dit museum laat de bezoekers kennis maken met de strijd om het bestaan van de boeren op het oude Ameland en welke invloed dit had op het dagelijks leven. De meeste boeren hadden in die tijd een tweede baan als visser, jager of strandjutter.

Expositie

De complete expositie is in twee delen te splitsen, namelijk het juttersdeel en het landbouwdeel. In het deel over de landbouw kom je te weten hoe de boeren te werk gingen in verleden jaren op het eiland. Niet alleen kun je hier oude werktuigen bezichtigen, maar ook paarden, kalveren, geiten, varkens en kippen in levende lijve! Deze stuk levend museum laat het leven zien op de boerderij tussen 1890 en 1900.

Ritskemooi

In het juttersgedeelte vind je de meest uiteenlopende voorwerpen die ooit op het strand aangetroffen zijn. Door de eeuwen heen hebben de jutters ontzettend veel gevonden en deze verzameling is in dit museum te bezichtigen. Ook kun je hier een wandeling maken door een scheepswrak en op een levensechte manier kennis maken met het verhaal van Ritskemooi. Bezoekers van het museum kunnen zelf ook vondsten op het strand doen.

Rondritten

Het museum organiseert in de zomermaanden diverse rondritten met huifkar De Jan Plezier. Hiermee rijd je door de polders van Ameland, langs de oostkant van het eiland, langs het dorp Buren en naar het recreatiegebied De Vleijen. Met deze huifkar is ook een tochtje naar de molen van Nes mogelijk. Iedere dinsdag- en donderdagmiddag kunnen bezoekers van het museum in de huifkar stappen om 14.00 uur. Een unieke beleving voor jong en oud!

Vuurtoren Ameland

Vuurtorens vind je niet op elke hoek van de straat en daarom zijn ze waarschijnlijk ook zo bijzonder. Volwassenen en kinderen kunnen gefascineerd raken door het statige uiterlijk van de bijzondere torens. De Amelander vuurtoren is zeker een bezoekje waard wanneer je het eiland aan doet.

1880

De vuurtoren van Ameland is net even anders dan andere torens en dat maakt dit exemplaar ook zo interessant. In 1880 werd de gietijzeren vuurtoren gebouwd en sindsdien is het altijd een imposante verschijning op Ameland geweest. Dagelijks bezoeken tientallen mensen de toren, al is het alleen maar om een glimp van de buitenkant op te vangen.

Uit dienst

Heel 2004 heeft de toren nog dienst gedaan voor de kustwacht, maar sinds januari 2005 is het toch echt over met de trouwe diensten. Gelukkig blijft de toren wel open voor publiek en heeft iedereen nog steeds de mogelijkheid de vuurtoren te bewonderen, van buiten en van binnen. De oude vertrouwde lichtbundels schijnen nog altijd over het eiland en de toren is nog even mooi als dat hij was toen hij pas net uit de verf was.

De vuurtorenwachter

De vuurtorenwachter is bijzonder trots op zijn toren en hij blijft dan ook niet eenzaam hoog in de toren zitten. Hij staat de bezoekers graag bij de deur op te wachten om het te verwelkomen in de toren en te vertellen over alle verhalen die hij kent. Zo maak je direct kennis met de boeiende kustwachtgeschiedenis.
Zowel volwassenen als kinderen zijn van harte welkom de vuurtoren tijdens openingstijden te bezoeken. Daarnaast is het mogelijk een unieke rondleiding te reserveren voor groepen.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een dagje uit naar een WaddeneilandEen bezoekje aan één van de Nederlandse Waddeneilanden is altijd leuk. In de zomervakantie als dagje uit, maar ook voor…
Ameland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjerecensieAmeland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in…
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…
Vriendschapsband tussen Kleef en AmelandVriendschapsband tussen Kleef en AmelandDe Duitse stad Kleef en het Nederlandse Waddeneiland Ameland hebben een vriendschapsband. De connectie tussen eiland en…

Topattracties in DrentheTopattracties in DrentheDrenthe is een prachtige provincie. Je kunt je er niet alleen uren lang vermaken in de natuurgebieden, maar ook in de gr…
Een dagje uit in eigen land: het Groene HartEen dagje uit in eigen land: het Groene HartIn het Groene Hart van Nederland is nog het landschap van vroeger te vinden: molens, bomen en polders met koeien. Voor t…
Bronnen en referenties
  • Eigen tekst website
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.