Natuurschoon en gebieden in de Drechtsteden (Zuid-Holland)

Natuurschoon en gebieden in de Drechtsteden (Zuid-Holland) De Drechtsteden is een regio in Zuid-Holland waar drie rivieren samenkomen, Beneden-Merwede, Noord en Oude Maas. De regio bestaat uit zeven gemeenten, met samen meer dan 290.000 inwoners. Het is een gebied met veel natuurschoon, industrieel erfgoed en monumenten. Er zijn vele mogelijkheden voor wandel- en fietsroutes langs diverse strandjes, bossen en akkers. Zowel bekende gebieden zoals de Biesbosch en Kinderdijk zijn in de Drechtsteden te vinden, maar ook minder bekende gebieden zoals de Sophiapolder en het Alblasserbos.

Drechtsteden

De Drechtsteden is een regio van zeven gemeenten, met meer dan 290.000 inwoners in 2020. De streek bevindt zich in Zuid-Holland, en ligt ten zuiden van Rotterdam. De Drechtsteden staan bekend om zijn historische stadshart, de rivieren die de steden verbinden en de nabijheid van Nationaal park de Biesbosch. Hiernaast staan de steden samen ook bekend om de sterke maritieme sector, strategische positie en mogelijkheden om te groeien.

De zeven gemeenten die samen de Drechtsteden vormen:
 • Alblasserdam
 • Dordrecht
 • Hardinxveld-Giessendam
 • Sliedrecht
 • Hendrik-Ido-Ambacht
 • Zwijndrecht
 • Papendrecht

Nationaal park de Biesbosch

De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied in Europa, gelegen in Dordrecht. In het gebied is er mogelijkheid om te varen, kanoën, fietsen en te wandelen via rustige wandelroutes door het gebied heen. Het is een prachtig gebied voor natuurliefhebbers, doordat er bijzondere dieren- en plantensoorten te vinden zijn. Zo kunnen er bevers, ijsvogels en roofvogels gespot worden. Het kan hierom aan te raden zijn om een verrekijker of goede camera mee te nemen. Echter dient het gebied zich ook voor mooie en rustgevende wandel- en fietsroutes.

Bezoekerscentrum Biesbosch

Centraal gelegen in de Biesbosch bevindt zich het bezoekers en Biesboschcentrum. Vanuit dit centrum worden er diverse activiteiten georganiseerd en aangeboden. Rondvaarten, vaar- en wandelexcursies worden vanuit hier georganiseerd. Echter is het niet alleen een vertrekpunt, maar is er in het centrum zelf ook veel te ontdekken. Zo zijn er tentoonstellingen, is er een groenwinkel en een leeshoek. Naast het bezoekerscentrum bevindt zich een café waar een hapje en drankje genuttigd kunnen worden.

Kinderdijk

Kinderdijk is een dorp in Zuid-Holland en bevindt zich ten noorden van Alblasserdam. Het dorp is voornamelijk bekend om de windmolens. De molens van Kinderdijk staan al sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn negentien windmolens verdeeld over het dorp te vinden, die al sinds 1738 gebruikt worden als watermanagement in het gebied. De molens in het gebied zijn niet allemaal hetzelfde, ze zijn namelijk onder te verdelen in vier groepen: de Lekkerlandmolens, de Nederwaardmolens, de Overwaardmolens, en de Blokweermolen.

Door het gebied lopen meerdere wandelpaden en fietsroutes, waardoor het bezichtigen van Kinderdijk met een sportieve activiteit gecombineerd kan worden. Vanuit het dorp zijn er meerdere fietsroutes die leiden naar Rotterdam, Dordrecht, Gouda en Delft..

Bezoekerscentrum Kinderdijk

Het bezoekerscentrum ligt onder aan de dijk en vormt het begin van de route langs de molens. In het centrum kunnen kaarten worden aangeschaft voor o.a. een rondvaartboot. Hiernaast wordt er een introductiefilm van de Kinderdijkse molens en het unieke watermanagementsysteem getoond. Vanuit het centrum is er een uitzicht op de molens en hier kan zelfs een hapje en drankje genuttigd worden.

Natuureiland Sophiapolder

De Sophiapolder ligt midden in de getijdenrivier 'De Noord' in Zuid-Holland, regio Drechtsteden. Het eiland is alleen met de voet bereikbaar via een kleine veerboot. Op het eiland kan er een wandeling van circa 2.5 kilometer worden gemaakt over dijken en vlonders. Het bijzondere aan het gebied is dat het continue verandert onder de invloed van het getij, hierdoor werkt het als een magneet op vogels en insecten. Op het eiland zijn diverse vogels te zien zoals een kluut, bergeend en tureluur. Soms zijn er zelfs lepelaars te bewonderen, deze zullen met hun lepelvormige snavel voedsel in de grond zoeken.

Op de hogere gebieden en dijk groeien planten zoals de akkerdistel, kattenstaart en koninginnenkruid. Deze planten trekken veel insecten aan waardoor er ook vlinders, hommels en bijen te zien zijn.

Bezoekerscentrum Sophiapolder

Op 8 maart 2019 is het bezoekerscentrum van de Sophiapolder geopend. Het is een ruimte op het eiland met educatieve functie en kan ook worden gebruikt voor kleinschalige bijeenkomsten zoals lezingen en vergaderingen. Het bezoekerscentrum is goed geïsoleerd, volledig zelfvoorzienend en beschikt over een zuiveringsinstallatie voor het afvalwater. In het centrum is er de mogelijkheid tot het drinken van een kopje koffie, thee of limonade.

Alblasserbos

Het Alblasserbos bestaat uit meerdere gebieden waaronder één gebied in Papendrecht, twee bij Alblasserdam en één gebied in de buurt van Oud-Alblas. In het bos groeien diverse bomen zoals de populier, zomereik, wilg, linde en abeel. In het bos zijn diverse slootjes te vinden, maar ook grasveld is aanwezig. Door deze variatie zijn er diverse dieren en planten in het bos te vinden. Enkele vogels die in het bos te vinden zijn: Pimpelmees, koolmees, boomklever, roodborst, merel en putter.

Het bos dient zich uitstekend voor een wandeling, maar is ook een leuke tussenstop tijdens een fietstocht. Er staan meerdere bankjes in het bos waar er uitgerust of gegeten kan worden.
© 2020 - 2023 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biesbosch MuseumBiesbosch MuseumOntdek De Biesbosch op een levensechte manier door een kijkje te nemen in het Biesbosch Museum. Hoe is De Biesbosch prec…
Nationaal Park De BiesboschNationaal Park De BiesboschNationaal Park De Biesbosch, ook wel gewoon De Biesbosch genoemd, is een natuurgebied gelegen op de grens van Noord-Brab…
Nationaal Park Drents-Friese Wold: grenzeloze natuurNationaal Park Drents-Friese Wold: grenzeloze natuurOp de grens van Friesland en Drenthe bevindt zich een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland: Natio…
Natuur en ontspanning in Zuid-Limburg e.oNatuur en ontspanning in Zuid-Limburg e.oNaar een natuurcentrum, een bezoekerscentrum of recreatieterrein is een leuke uitje op een regenachtige dag, maar ook al…

Unieke overnachtingen in Drenthe: slapen in een art houseUnieke overnachtingen in Drenthe: slapen in een art houseVoor mensen die niet van een doorsnee vakantiewoning of B&B houden, is het soms lang zoeken naar een geschikte accommoda…
Wandelen door Zuid-Limburg vanuit Cadier en KeerWandelen door Zuid-Limburg vanuit Cadier en KeerAan de rand van Cadier en Keer, behorend tot de gemeente Eijsden-Margraten, ligt golfterrein Het Rijk van Margraten. Daa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ansgarscheffold, Pixabay
 • https://www.zuidhollandslandschap.nl/gebieden/natuureiland-sophiapolder?gclid=CjwKCAjwqJ_1BRBZEiwAv73uwLeNKjU1k_GNErkHOBNOcs3AS8BRbZNEsl0BHrDv0ouVypr4kYq6_hoCQm0QAvD_BwE
 • https://www.kinderdijk.nl/ontdek/het-gebied/de-omgeving/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderdijk
 • https://www.biesboschcentrumdordrecht.nl/biesboschcentrum-dordrecht
 • https://www.biesboschcentrumdordrecht.nl/nationaal-park-de-biesbosch
 • https://www.bezoekerspunt-sophiapolder.nl/
 • https://www.wandelmagazine.nu/de-mooiste-plekjes-in-de-drechtsteden/
 • https://www.visdief.nl/vogels-kijken-in-het-alblasserbos/
Iwri (24 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.