Wadlopen in Groningen en Friesland
Wie van wandelen en van de zee houdt, moet beslist eens gaan wadlopen. In het Nederlandse waddengebied zijn er verschillende mogelijkheden om met gidsen tochten te maken. Maar waar kunt u nu precies wadlopen en welke kleding draagt u tijdens wadlopen?
Wat is wadlopen?
Het woord zegt het eigenlijk al: wadlopen doe je in de Waddenzee. De Waddenzee is een getijdenzee die zich uitstrekt van Den Helder in Nederland tot aan Esbjerg in Denemarken. Tweemaal per dag valt valt de Waddenzee droog bij eb.
Geschiedenis: de eerste wadlooptocht
Al ver voordat wadlopen een toeristische activiteit werd, waren er mensen die bij laag water over de droogvallende platen liepen. Kustbewoners liepen tijdens laagwater de droogvallende platen op om te vissen in de geulen of om pieren te steken.
De eerste echte georganiseerde wadlooptocht dateert van vlak voor de oorlog. In juni 1939 liep mr. Derk H. Schortinghuis (1917-1998) over het wad naar Rottumeroog. Met het uitbreken van de oorlog was het vijf jaar lang gedaan met wadlopen. De bezetter verklaarde het wad tot verboden gebied. Alleen wie er beroepshalve iets te zoeken had, mocht het wad op. Pas na de oorlog kon de groep van Schortinghuis weer tochten maken.
De monstertocht naar Terschelling
Daarna duurde het tot 1957 voor het wadlopen weer echt in het nieuws kwam. Twee geografie studenten, Jan Abrahamse en Jaap Buwalda, begonnen tochten te maken. Zij probeerden allerlei nieuwe routes uit. In juli 1961 maakten de twee, samen met Johannes van der Waals, de monstertocht naar Terschelling. Deze tocht was nog niet eerder gelopen en lang werd gedacht dat het niet mogelijk was. Het lukte de drie wadlopers maar nét om de zestien kilometer lange tocht door het slib op tijd te voltooien.
Jan Abrahamse zou later een bekende strijder worden voor de bijzondere natuur in het waddengebied. Samen met de toen 16-jarige Kees Wevers uit Kortenhoef stond Abrahamse begin jaren zestig aan de wieg van de Waddenvereniging. Daar richtte hij onder andere het Waddenbulletin op waarvan hij - met een kleine onderbreking - tot aan zijn pensioen de hoofdredactie voerde.
De meest gelopen wadlooptochten
Hoewel het wad dynamisch is en de zandplaten voortdurend veranderen en verschuiven, is er een aantal tochten dat jaarlijks terugkeert.
- Ameland – vanaf Holwerd
- Zwerftocht Engelsmanplaat – vanaf Holwerd.
- Zwerftocht Zoutkamperlaag – vanuit Peassens.
- Zwerftocht Groninger wad – vanuit Pieterburen.
- Zwerftocht Brakzand – vanaf Lauwersoog.
- Schiermonnikoog – vanaf Lauwersoog.
Veilig wadlopen
Wie het waddengebied niet goed kent doet er beter aan niet zelf te gaan wadlopen. De Waddenzee is een dynamische zee waar zandplaten en geulen voortdurend veranderen als gevolg van en en vloed.
Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende organisaties met gecertificeerde wadloopgidsen. Een actueel en volledig overzicht van deze organisaties vindt u op waddenzee.nl Deze website valt onder verantwoordelijkheid van de drie noordelijke provincies en de landelijke overheid. Hier leest u ook welke vergunningen de gidsen moeten hebben voor zij met een groep het wad op mogen.
Welke kleding is geschikt voor wadlopen?
Hoge basketbal gymschoenen of surflaarzen
Dit schoeisel zit strak om de voet zodat u uw schoenen niet verliest als u wegzakt in het slib. Lopen op blote voeten wordt niet toegestaan vanwege de kans op verwondingen. Ook met loszittende rubber laarzen en laag schoeisel komt u het wad niet op. Kiest u voor basketbalgympen, dan is het aan te raden ook sokken te dragen.
Een korte broek of zwembroek
U loopt een groot deel van de tocht door water waarbij u soms een geul doorwaadt. Een lange broek wordt zeker nat en daardoor zwaar en zal gaan schuren tijdens het lopen.
Warme en winddichte bovenkleding
Als de zon achter een wolk verdwijnt zal het ook bij een lichte wind al snel afkoelen. Kies liever enkele dunne laagjes kleding dan een dikke trui. Denk erom dat u snel afkoelt in een nat katoenen t-shirt. Thermokleding voldoet uitstekend als onderlaag.
Droge kleding
De kleding die u draagt tijdens de tocht wordt bijna zeker vies en nat. Zorg dat u een complete set schone en droge kleren – verpakt in plastic – in uw rugzak meeneemt. Zorg ook voor een paar droge schoenen of sandalen.
Weerbericht
Let voor een tocht altijd goed op de weerberichten. Zo weet u of u een zonnige, windstille of een bewolkte en winderige tocht staat te wachten. U kunt uw kleding daarop aanpassen.