Harlingen – Friese haven voor cruiseschepen

Harlingen – Friese haven voor cruiseschepen Harlingen is een van de elf Friese steden en het is een mooie stad. De Noorderhaven en Zuiderhaven steken tot diep in de stad, de Willemshaven is een gezellige drukte met de bruine vloot en langs de Waddenpromenade zijn de veerboten naar Terschelling en Vlieland uit te wuiven. Harlingen verzet de bakens om ook een haven voor cruiseschepen worden, een prachtige havenstad aan de rand van het Werelderfgoed Waddenzee, met volop mogelijkheden voor excursies en fraaie bezienswaardigheden.

Waddenzeehaven Harlingen


Cruiseschepen in haven van Harlingen

Harlingen, bekend van de Elfstedentocht, is de aankomst- en vertrekhaven van de veerboten naar de Waddeneilanden Terschellingen Vlieland. Je kunt er zelfs overnachten in de prachtige witte vuurtoren die uitkijkt over het wad. Harlingen wil ook kleine en grote cruiseschepen verwelkomen. De kleine cruiseschepen weten de Friese haven al te vinden. De zogenaamde riviercruiseschepen hebben ruimte voor 75 tot 90 passagiers. De grote schepen kunnen tot 300 passagiers een onvergetelijke vaarvakantie bezorgen en die mensen heet Harlingen van harte welkom. De Friese stad legt de cruisereizigers in de watten.

Cruisereizigers

Cruiseschipopvarenden winkelen doorgaans graag in de havens waar de cruiseschepen aanleggen. De passagiers geven per persoon tientallen euro's uit. Harlingen ziet als zeecruisestad mogelijkheden om die bron van inkomsten aan te boren. Rederijen worden aangesproken de stad aan te doen en de acquisitie werpt zijn vruchten af: Harlingen is opgenomen in menig cruise.

Poort van Friesland

Harlingen heeft veel te bieden. Het is de poort van Friesland en die positie biedt mogelijkheden. Cruisegasten houden van streekproducten, oude ambachten en excursies naar interessante plekken in de provincie. Dat is vanuit Harlingen allemaal te regelen.

De stad gaf zichzelf een facelift. De havenmonden werden uitgebaggerd, zodat de zeecruiseschepen er aan kunnen leggen. Pleinen werden opgekalefaterd en looproutes in het centrum van de stad werden verfraaid. De stad klaar is voor de passagiersschepen.

Gastvrijheid

De middenstand van Harlingen speelt in op het feit dat de cruisegast het liefst met creditcard betaalt; een cruisegast is luxe gewend. De ondernemers van Harlingen kregen cursussen in gastvrijheid en er werden cursussen Duits gegeven.

Bron: HarlingenBron: Harlingen

Juweel aan de Waddenzee

Harlingen heeft een website opgetuigd, www.cruiseportharlingen.nl, met informatie over de vaarwegen naar Harlingen, de stad, excursies, bezienswaardigheden en het Werelderfgoed Waddenzee. Harlingen als de juweel aan de Waddenzee.

Rederijen

Sinds 2013 hebben verschillende rederijen Harlingen opgenomen in hun programma. Het Amerikaanse Lindbad Expeditions doet in haar negendaagse cruise Exploring the Low Countries: Holland and Belgium ook Harlingen aan. In 2014 leggen ze voor het eerst aan. De NG Explorer komt naar de Friese stad, een 100 meter lang cruiseschip met 148 gasten aan boord. Het Amerikaanse Seadreams Yachts komt in augustus 2014 naar Harlingen. De 105 meter lange Seadream legt er aan met 112 passagiers aan boord. Voordat deze reuzen in Harlingen konden afmeren moest de stad een aantal aanpassingen uitvoeren.
 • De havenmond van de Willemshaven moest op 8,5 meter diepte worden gebracht;
 • aanmeervoorzieningen;
 • slechtweervoorzieningen;
 • het Havenplein werd opgeknapt en van een vaste poffertjeskraam voorzien;
 • er werd een drijvend podium in de gracht aan de Kleine Voorstraat gelegd;
 • de duiker in de Spiker werd vervangen door een brug om doorgang te verlenen aan sloepen en kano’s;
 • er kwam een loopbrug bij de keermuur vanaf de Willemskade.

Bron: Cruise Port HarlingenBron: Cruise Port Harlingen
Drijvend toilet en Willem Barentsz
Harlingen paste de voorzieningen aan.
 • Aanlegsteigers voor passanten in Franekertrekvaart;
 • schelpenpaden op de Singels;
 • drijvend openbaar toilet;
 • herinrichting Prinsenstraat;
 • openbare bouw van schip Willem Barentsz;
 • strandtent ’t Zilt is vernieuwd;
 • er zijn bootbankjes geplaatst;
 • Willemshaven is opnieuw bestraat;
 • vervanging sas-steiger, ook te gebruiken voor watertaxi;

Zeecruisestad van Friesland

Na alle aanpassingen die zijn gedaan, ondernemers die zijn geschoold en nadat de gemeente alle adviezen heeft verwerkt, is de stad klaar voor een nieuwe toekomst als Zeecruisestad van Friesland.

The Tall Ships Races Harlingen

In 2018 is Harlingen de stad van The Tall Ships Races Harlingen. Ze vinden plaats van 3 tot en met 6 augustus 2018 en vormen een van de evenmenten van LF2018, Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Walvisfontein

In juli 2018 wordt de haven opgesierd met een walvisfontein, een van de elf fonteinen die tijdens het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is in de elf steden worden geplaatst. De levensgrote potvis van polyesterhars ligt in de Willemshaven. De spuit van de walvis is de fontein. De stad heeft er een bezienswaardigheid bij.

Harlingen

Legenda
A. Harlingen
B. Waddenzee
C. Vlieland
D. Terschelling
E. Zuiderhaven
F. Noorderhaven
G. Willemshaven
H. Vertrek veerboten
I. Vissershaven

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harlingen, stad aan het wadHarlingen, stad aan het wadVeel mensen kennen Harlingen als plaats waar ze de auto parkeren om daarna de overtocht te maken met de veerboot naar Vl…
De Christian Radich: een Noorse driemasterDe Christian Radich: een Noorse driemasterDe Christian Radich is een Noors opleidingschip dat werd gebouwd in 1937. Het is een driemaster met op elke mast vijf ra…
De Cuauhtemoc uit Mexico en haar drie zusterschepenDe Cuauhtemoc uit Mexico en haar drie zusterschepenDe Cuauhtemoc is geen erg groot schip, maar het is wel erg mooi en het bekendste van vier zusterschepen uit Midden- en Z…
De Mir: Russisch opleidingsschip, symbool voor vredeDe Mir: Russisch opleidingsschip, symbool voor vredeEen witte romp met een blauwe streep en gouden letters, dat is de Mir. Mir betekent in het Russisch vrede. Dit Russische…

De geschiedenis van de Pier van Scheveningennieuws uitgelichtDe geschiedenis van de Pier van ScheveningenDe geschiedenis van de Pier van Scheveningen begint reeds in 1866. In 1866 werd het eerste plan ingediend voor de bouw v…
De mooiste fietsroutes plannen met de FietsrouteplannerNederland is voorzien van een prachtig netwerk van uitgezette fietsroutes, ook wel "knooppuntenroutes" genaamd. Overal i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Harlingen Havenstad
 • Leeuwarder Courant
 • www.cruiseportharlingen.nl
 • https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/agenda/2326859943/the-tall-ships-races?gclid=EAIaIQobChMInOvXy_rK2QIVw5kbCh3dcgKOEAAYASAAEgLM2PD_BwE geraadpleegd op 1 maart 2018
 • https://www.lc.nl/friesland/Walvis-in-Harlingen-is-de-mooiste-fontein-foto-23342394.html geraadpleegd op 3 maart 2019
 • https://harlingenboeit.nl/nieuws/walvisfontein-in-moten-gearriveerd-in-harlingen geraadpleegd op 3 maart 2019
 • Afbeelding bron 1: Harlingen
 • Afbeelding bron 2: Cruise Port Harlingen
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 03-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.