De mooiste fietsroutes plannen met de Fietsrouteplanner
Nederland is voorzien van een prachtig netwerk van uitgezette fietsroutes, ook wel "knooppuntenroutes" genaamd. Overal in het land zijn hiervoor bordjes geplaatst zodat u met de fietsrouteplanner de mooiste fietsroutes in eigen land kunt plannen. U kunt de tocht zo lang maken als u wil: u kunt korte en lange dagtochten maken met de knooppuntenroutes, en zelfs meerdaagse tochten met de LF fietsroutes. De LF fietsroutes combineren de mooiste paden in het land om tot prachtige bewegwijzerde fietstochten te komen!
Wat zijn knooppuntenroutes?
De knooppuntenroutes vormen een netwerk van fietsroutes die elkaar op heel veel punten kruisen (de "knooppunten"). Op de fietsrouteplanner herkent u de knooppuntenroutes aan de groene lijntjes op de kaart: dat zijn er dus heel veel! In het hele land staan wit-groene bordjes: zo wordt u van het ene knooppunt naar het andere knooppunt de weg gewezen. Als u met de fietsrouteplanner een fietstocht heeft voorbereid, hoeft u dan ook alleen nog maar de knooppunten op te schrijven en de bordjes te volgen!
Wat zijn LF fietsroutes?
Op de fietsrouteplanner ziet u ook (iets minder) rode lijnen. Dit zijn de "LF-routes": Landelijke Fietsroutes. Deze routes zijn geschikt voor lange dagtochten of meerdaagse fietstochten. Ze combineren de mooiste tochten uit elke regio! U hoeft niet allerlei knooppunten te noteren, de LF-routes zijn namelijk bewegwijzerd met eigen bordjes. Deze zijn ook wit-groen maar vermelden niet een knooppunt maar het nummer van de LF route. Ook LF routes zijn bewegwijzerd in beide richtingen.
Hoe werkt de fietsrouteplanner?
Op de kaart ziet u groene en rode lijntjes. De groene lijntjes zijn de knooppuntenroutes. De rode lijntjes zijn de LF fietsroutes, geschikt voor langere tochten.
Maak een fietstocht aan
Dit kan op meerdere manieren. Links bij "Start" typt u een adres in als startpunt. Bij "Einde" kunt u een adres als eindpunt kiezen. Wilt u een rondje fietsen? Vink dan bij "Extra" het hokje voor "plan een rondje" aan. Er verschijnt dan een extra adresbalk; hier kunt u aangeven waar de route langs moet gaan. U kunt meer van dit soort tussenpunten toevoegen door te klikken op "plaats tussenpunt".
Als u alles naar wens heeft ingevuld, klikt u op "bereken de route". De fietsrouteplanner zal nu automatisch een route uitstippelen die zoveel mogelijk gebruik maakt van de knooppuntenroutes. Het voordeel hiervan is dat deze routes met bordjes staan aangegeven.
Bekijk de statistieken van uw route
Links bovenaan zal de lengte, rittijd en een schatting van de CO2 besparing en het energieverbruik van de gekozen route worden weergegeven. Als u de route te kort of te lang vindt, kunt u de route natuurlijk aanpassen.
Noteer de knooppuntnummers van de route
Zowel op de kaart als in het routeoverzicht links ziet u de berekende route weergegeven. Op beide plaatsen wordt aangegeven welke knooppunten u moet volgen: zowel op de kaart als links in de richtingaanwijzing ziet u groen omcirkelde nummers staan. Dit zijn de knooppunten. Straks op de weg staan witte bordjes met groene tekst die u naar deze nummers toeleiden. Stel dat u eerst naar knooppunt 7 en dan naar knooppunt 40 moet, dan volgt u eerst de bordjes naar knooppunt 7. Zodra u op knooppunt 7 bent gaat u de bordjes naar knooppunt 40 volgen.
Op elk knooppunt zal bovendien nog een overzichtskaart staan, mocht u met vragen zitten. Zo kunt u desgewenst ook de route aanpassen, de kaart geeft namelijk ook aan hoeveel kilometer u moet afleggen naar een volgend knooppunt!
Let op: als uw startpunt niet op een knooppuntroute ligt, dan wordt in het tekstoverzicht links weergegeven hoe u op de knooppuntenroute terecht komt!
Stap op de fiets en geniet van de route!
Tips voor de leukste fietsroutes in Nederland
- Op de kaart van de fietsrouteplanner ziet u ook een selectie van campings, logieadressen en horecagelegenheden weergegeven. Handig om leuke tussenstops te plannen!
- Fietst u liever met een kaart? U kunt een knooppuntenkaart kopen bij onder andere de ANWB.
- Zeker als u langere tochten gaat maken (denk aan flinke dagtochten en meerdaagse fietstochten) is het zeer aan te raden met een kaart (of gps) te fietsen, aangezien er soms bordjes ontbreken. U kunt de speciale knooppuntenkaart kopen bij o.a. de ANWB.