Montserrat is een bedevaartsoord en natuurpark

Montserrat is een bedevaartsoord en natuurpark Jaarlijks brengen veel mensen hun vakantie door aan de Costa Brava in Spanje. Zij genieten van zon, strand en zee en maken misschien een tochtje naar Barcelona. Maar het is ook mogelijk om een excursie te maken naar Montserrat en men zal diep onder de indruk raken van het prachtige landschap en het klooster van de zwarte Madonna. Montserrat is bekend als bedevaartsoord en dit niet alleen bij de Spanjaarden.

Ligging van Montserrat

Montserrat ligt veertig kilometer ten westen van Barcelona in Catalonië. Vanaf het station aan de Plaza de España kan men met een trein naar Montserrat en de reis duurt ongeveer 45 minuten. De trein stopt aan het begin van de kabelbaan die uitkomt bij het klooster. Ook zijn er diverse mogelijkheden vanaf de Costa Brava om een dagexcursie te boeken. Maar het mooiste is als u op eigen gelegenheid kunt gaan en een hotel boeken in Montserrat voor één nacht. U hebt dan de gelegenheid om te wandelen als alle dagjesmensen vertrokken zijn en het gebied is teruggegeven aan de natuur. Een onvergetelijke ervaring.

Geschiedenis van Montserrat

Montserrat is eigenlijk ontstaan 65 miljoen jaar gelegen toen er hier een rivier stroomde die uitkwam in een meer. De rivier voerde sediment mee. Het land begon langzaam te zakken, het meer stroomde leeg in de Middellandse zee en het sediment vormde een rotsachtige formatie. Tijdens de miljoenen jaren daarna werd het gesteente omhoog gewerkt door de natuur en erosie en klimaat veranderingen zorgden voor de prachtige rotsformatie zoals we die nu kunnen zien. Montserrat is het op één na belangrijkste bedevaartsoord van Spanje. De belangrijkste is Santiago de Compostella.

Montserrat als bedevaartsoord

Een groep herders zagen een helder licht wat iedere zaterdag precies op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek verscheen. Dit gebeurde in de negende eeuw. Samen met de bisschop gingen ze op onderzoek en ze ontdekten een grot waar een Maria beeld in stond met een zwart gezicht. Men denkt dat het ging om een beeld wat in de jaren 50 na Christus door Petrus naar Spanje is gebracht en uit angst voor de Moren in een grot werd verstopt. De plaats werd heilig verklaard en er ontstonden kapelletjes in de buurt en het werd bezocht door pelgrims. Vooral de benedictijnen vestigden zich hier. Door de troepen van Napoleon werden in 1811 veel vernielingen aangebracht. Ook de Spaanse burgeroorlog liet zijn sporen hier na. In 1982 bezocht paus Paulus Montserrat.

Bezoek aan de zwarte Madonna

Een bezoekje aan de zwarte Madonna zal wel enige tijd kosten want het is hier vanaf de vroege morgen al erg druk. Langzaam schuifelen de mensen langs het beeld. De madonna is een houten beeldje. Maria heeft het kindje Jezus op schoot. Het beeldje staat achter plexiglas maar Maria houdt een wereldbol in haar hand. Hierin is een kleine opening uitgezaagd zodat het beeld door de pelgrims aangeraakt kan worden. Stil staan is eigenlijk verboden. Toeristen en pelgrims willen het beeld aanraken en worden gemaand om verder te lopen. Op 27 april is de feestdag van de zwarte Madonna en dat wordt in heel Catalonië gevierd met het dansen van de Sardanas. Bij de basiliek is een groot klooster en een museum met werken van El Greco, Picasso en Dali. Maar er is ook een afdeling met Egyptische kunst.

Bron: Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Het Escalonia koor

Soms kan men geluk hebben en is er een repetitie gaande van het Escalonia koor. Dit is het oudste jongenskoor van Europa. Zij treden meestal alleen op hier in Montserrat. Het koor bestaat uit vijftig knapen die meestal tegen de avond de vespers zingen in de basiliek. Voor Spaanse families is het een grote eer wanneer een van hun zoontjes wordt uitverkoren om in het koor te zingen.

Toerisme en handwerk

Zoals op alle bekende toeristische plaatsen zijn ook hier winkeltjes die allerlei handwerk producten verkopen. Het kan lonend zijn om hier rond te snuffelen. Men vindt er mooi aardewerk maar ook kruiden en geborduurde artikelen.

Overnachten en wandelen in Montserrat

Al vrij vroeg in de middag vertrekken de bussen met de dagjesmensen en wordt het langzaam rustiger. Dan is het gebied veranderd in een natuurgebied waar men eindeloos kan dwalen over kleine bergpaadjes. Hier zal men dan niemand tegen komen dus wel goed opletten om niet te verdwalen.

Klooster en natuurpark

Men kan bij helder weer genieten van een prachtig uitzicht. Het klooster ligt op 725 meter hoogte. Met een beetje geluk ziet men hier in het natuurpark ook nog steenbokken, wilde zwijnen en roofvogels. Het gebergte is in totaal 1200 meter hoog. De rotsformaties zijn donker en men kan hier met wat verbeelding van alles in ontdekken.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenToscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenBibbiene in Toscane van Italië was vroeger een belangrijke Etruskische nederzetting. Tegenwoordig is dit stadje beroemd…
Montserrat Caballé, Spaanse sopraan en operadivaMontserrat Caballé, Spaanse sopraan en operadivaZe werd geboren als Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc maar iedereen kende haar als kortweg Montserra…
Monasterio de Piedra - Waterspektakel in Zaragoza, SpanjeMonasterio de Piedra - Waterspektakel in Zaragoza, SpanjeHet natuurpark van het Monasterio de Piedra (klooster van steen) verstopt zich in de meest ruige bergen van het Iberisch…
Hoe Madonna begonDeze artiest is over de hele wereld wel beroemd. Zij het om haar veranderende uiterlijk of omdat ze al jaren meedraait i…

Leuke en leerzame musea bezoeken voor kinderenMuseumbezoeken zijn vooral voor volwassenen leuk en leerzaam, maar niet altijd voor kinderen. Je wilt je kinderen iets l…
Het Colosseum: amfitheater uit de oudheidHet Colosseum: amfitheater uit de oudheidVerspreid over de hele wereld zijn er een aantal opmerkelijke gebouwen. Denk maar eens aan de piramides van Egypte en de…
Bronnen en referenties
Reactie

Elvir Zijadic, 28-03-2017
Een erg mooi stuk. Reactie infoteur, 29-03-2017
Beste Elvir,

Bedankt voor je reactie. Het is fijn als mensen een positieve reactie geven.

Met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 05-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.