Het Colosseum: amfitheater uit de oudheid

Het Colosseum: amfitheater uit de oudheid Verspreid over de hele wereld zijn er een aantal opmerkelijke gebouwen. Denk maar eens aan de piramides van Egypte en de Eiffeltoren in Parijs. In dit rijtje kan het Colosseum uit de Romeinse oudheid niet ontbreken.

Het ontstaan van het Colosseum

Er woedde een grote brand door Rome in het jaar 64 na Christus. Voor het ontstaan van deze brand was Keizer Nero hoofdverdachte. Hij verwierp echter alle beschuldigingen en hield vol onschuldig te zijn. In de tussentijd liet hij op het gebied dat door de brand vrij gekomen was een complex bouwen met verschillende paleizen, paviljoenen, parken en Domus Aurea, of wel het gouden huis. Later werd Domus Aurea gebruikt als naam voor het hele complex. Dit was voor het volk van Rome voldoende reden om een hekel aan deze keizer te hebben.

Na zijn dood werd Nero opgevolgd door Vespasianus. De nieuwe keizer besloot Domus Aurea en alles wat daarbij hoorde te slopen. Zo hoopte hij het volk weer tevreden te stellen. Daarnaast liet hij gebouwen bovenop de overblijfselen van Domus Aurea bouwen. Eén van deze gebouwen was een Amfitheater. Later werd dit indrukwekkende theater het Colosseum genoemd. Er werd in het jaar 72 voor Christus begonnen met de bouw. Hiervoor werd de vijver van Domus Aurea volgestort met beton. Bovenop werd het Amfitheater gebouwd.

Vespasianus overleed in het jaar 72 na Christus. Zijn zoon Titus volgde hem op en zorgde ervoor dat de bouw van het amfitheater doorging. Om de bouw te verwezenlijken werden Joodse gevangenen ingezet. In het jaar 80 na Christus was de bouw eindelijk voltooid.

De bloederige gevechten

Titus zorgde voor een feestelijke opening. Er werden honderd dagen lang gevechten in het Colosseum gehouden. Hierbij zijn zeker 5000 dieren omgekomen.

Voor deze gevechten werden niet alleen dieren, maar ook mensen ingezet. Deze mensen werden ook wel gladiatoren genoemd. Zij waren vaak gevangenen of slaven.

Bij zonnige dagen werd er doormiddel van een zeil gezorgd voor schaduw. Voor dit vakkundige werk werden matrozen ingezet. De arena werd extra opgesierd met struiken en rotsblokken. Zo kregen de spelen nog meer sfeer voor het publiek.

Hoe gruwelijk deze gevechten ook waren, het leidde het volk af van het dagelijkse leven. Voor de meeste mensen bestond het leven uit hard werken, armoede en honger.

Onder de arena van het amfitheater was een uitgebreid en ingewikkeld stelsel met kooien en gangen. Hier zaten de dieren en de gladiatoren gevangen. Vanuit hier werden de dieren en de gladiatoren omhoog de Arena in gehesen, waarna het gevecht kon beginnen.

Als een gladiator zich aan het einde van het gevecht had overgegeven liet de keizer de beslissing aan het volk voor het lot van de verliezer. Duimen omhoog en hij mocht blijven leven. Duimen omlaag en er werd een einde aan zijn leven gemaakt.

Het einde van de bloederige gevechten

Keizer Honorius was geen liefhebber van deze bloederige spelen. Deze werden dan ook onder zijn bevel in het jaar 404 na Christus verboden. Het Colosseum raakte hierna in verval door aardbevingen en ander natuurgeweld. Met name de twee grote aardbevingen in 847 en 1349 deden het kolossale gebouw geen goed.

Op een gegeven moment begonnen de belangrijke Romeinse families het Colosseum als steengroeve te gebruiken. Met name het marmer en het ijzer was in trek. Pas in 1749 kwam er een einde aan deze plunderingen. Voor Paus Benedictus XIV was het Colosseum van grote historische waarde. Hij zorgde voor restauratiewerkzaamheden aan het gebouw en archeologische opgravingen om zo meer te weten te komen over de geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw.

Afmetingen

  • Omtrek 520 meter
  • Hoogte gevel 50 meter
  • Breedte 155 meter
  • Lengte 180 meter

Het Colosseum heeft tachtig ingangen. Voor de bouw zijn de materialen beton, tuf, ijzer, marmer en bakstenen gebruikt. Er waren ruim 50.000 plaatsen op de tribune. De tribune was zo gebouwd dat iedereen van welke plek dan ook de gevechten goed kon volgen. Vroeger bestond de vloer uit zand. Later werd het zand vervangen door een houten vloer

Symbool van Rome

Het Colosseum is tegenwoordig beschermd. Hij wordt regelmatig gerestaureerd om meer beschadigingen te voorkomen. Ook is het amfitheater sinds 7 juli 2007 één van de zeven wereldwonderen.

Over de hele wereld kent iedereen het Colosseum. Het is één van de eerste bezienswaardigheden waaraan je denkt bij de stad Rome. Deze bezienswaardigheid is dan ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Rome
© 2012 - 2025 Geldbesparen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven moderne wereldwonderen: Het ColosseumDe zeven moderne wereldwonderen: Het ColosseumWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
Rome: het Colosseum, voorbeeld van antieke bouwkunstRome: het Colosseum, voorbeeld van antieke bouwkunstHet Colosseum in Rome was het grootse amfitheater in het Romeinse Rijk. Hoewel het de tijd niet ongeschonden heeft doors…
Het Colosseum in RomeHet Colosseum in RomeHet Colosseum, over de bouw, de functie en het behoud van het bouwwerk. Het Flavische Amfitheater is een van de meest be…
Bezienswaardigheden RomeRome is een stad met veel historische bezienswaardigheden. Waar moet je in Rome zeker een keer zijn geweest?

Montserrat is een bedevaartsoord en natuurparkMontserrat is een bedevaartsoord en natuurparkJaarlijks brengen veel mensen hun vakantie door aan de Costa Brava in Spanje. Zij genieten van zon, strand en zee en mak…
Kasteel Balleroy, Calvados, NormandiëIn Balleroy staat een imposant slot uit de 17de eeuw, gebouwd door de Franse architect Francois Monsart (1598 - 1666). S…
Geldbesparen (11 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.