Kasteel Balleroy, Calvados, Normandië

In Balleroy staat een imposant slot uit de 17de eeuw, gebouwd door de Franse architect Francois Monsart (1598 - 1666). Sinds 1951 is het kasteel een beschermd historisch monument. Het kasteel is sinds 1970 in handen van de familie Forbes. Door het kasteel worden rondleidingen gegeven. Hiernaast kan je ook het luchtballonmuseum van Malcolm Forbes bezoeken wat zich in één van de bijgebouwen bevindt.

Kasteel Balleroy

Het kasteel bevindt zich aan het einde van de oprijlaan. Aan weerszijden van de oprijlaan vind je de Franse tuinen met daarnaast de bijgebouwen. De Franse tuinen werden hier aangelegd aan het begin van de twintigste eeuw. Het kasteel werd gebouwd in 1631. De architect was de beroemde Francois Mansart. Meerdere architectonische hoogstandjes van zijn hand zijn de noordvleugel van Kasteel van Blois, Châteua de Maisons, Château de Berny, kapel du Marais, Hôtel de la Vrillière, Hôtel Carnavalet en Château de Gruiry-en-Vexin. De opdrachtgever voor de bouw van het kasteel was Jean de Choisy (adviseur en secretaris van de koning en de hertog van Orléans).

Interieur kasteel Balleroy

Het kasteel is te bezoeken van juni tot oktober. Dan zijn er rondleidingen. Deze worden gegeven in het Engels en Frans maar voor Duitsers, Nederlanders, Spanjaarden en Italianen is het commentaar ook in gedrukte vorm verkrijgbaar. Je mag binnen geen foto's nemen. Het kasteel is nog steeds deels in gebruik als woning dus is het niet volledig te bezichtigen. Het trappenhuis van het kasteel met de wenteltrap in vele bogen en witte pilaren was een nieuwigheid in die tijd. Hierin heeft Mansart zeer veel navolging gehad.

Salon Louis XIII is uitgevoerd met een prachtig eikenhouten plafond, voorzien van veel houtsnijwerk. Er hangt een schilderij uit 1623 van Claude Vignon, ook zijn er werken te bewonderen van Albert Balleroy. Een schilder die zich voornamelijk ophield in Parijs, alwaar hij een atelier deelde met Edoaurd Manet. De slaapkamers zijn allen gewijd aan een personage of gebeurtenis uit de 19de eeuw zoals de slag van Waterloo, koningin Victoria en koning Louis Philippe. Een juweeltje is de prachtige Salon d'Honneur. Deze kamer heeft zijn oorspronkelijke allure behouden. Het plafond is beschilderd door Charles de la Fosse en de koninklijke portretten die de muren sieren zijn geschilderd door een leerling van Rubens, namelijk Justus van Egmont (1602-1674). Deze Justus van Egmont was de hofschilder van Lodewijk XIII en Lodewijk XIV en één van de twaalf stichters van het Parijse Académie Royale de Peinture et de Sculpture.

De familie Forbes

De huidige eigenaren van het kasteel zijn de vijf kinderen van Malcolm Forbes (Steve (Malcolm Jr., 1996 Republikeins kandidaat verkiezingen Amerikaans president), Robert, Christopher, Timothy en Moira). Wijlen Malcolm Forbes was directeur en zoon van de oprichter van Forbes Magazine. Hij liet ooit zijn eigen Franse kasteel als ballon in schaal 1:2 nabouwen. Zo bezat Malcolm Forbes letterlijk een luchtkasteel. Hij zei hier zelf over: “Het is de fascinatie van een kind dat een feestballonnetje met zo'n kaartje eraan laat wegdrijven en zich afvraagt waar het heen gaat. Dat groot geworden kind schaft zich later een hete luchtballon aan met een mand eronder waar je zelf in kan mee zweven, en weet dan eindelijk waar de reis eindigt.”

Bron: ArtsyBee, PixabayBron: ArtsyBee, Pixabay

Luchtballonmuseum

De levensgenieter en miljardair Malcolm Forbes kocht het kasteel in 1970. Hij was bezeten van luchtballonen. De eerste succesvolle oversteek van het oosten naar het westen van de Verenigde Staten staat op zijn naam. In 1975 startte hij het museum in één van de bijgebouwen van zijn kasteel. In het museum zijn foto's, schilderijen, maquettes en allerlei voorwerpen te vinden die te maken hebben met de geschiedenis van de hete luchtballon. Het is een privé verzameling, dus leuk om te zien maar niet bijzonder uitgebreid of boeiend.

Verder zijn er op het landgoed nog een groot wandelpark (niet in Franse stijl) met veel grasvelden , een winkeltje en een tearoom te vinden.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsMeer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsIn 2011 waren er voor het eerst meer Aziatische miljonairs dan Amerikaanse. In de regio Azië-Pacific leefden maar liefst…
Het Paleis van VersaillesHet paleis van Versailles is gelegen in de stad Versailles. Een stad vlak onder Parijs. Het werd vooral gebruikt voor de…
Familie de BourbonDe Franse troon wordt door verschillende families geclaimd. De legitimisten hangen de familie Bourbon aan. Louis Alphons…

Het Colosseum: amfitheater uit de oudheidHet Colosseum: amfitheater uit de oudheidVerspreid over de hele wereld zijn er een aantal opmerkelijke gebouwen. Denk maar eens aan de piramides van Egypte en de…
Papendrecht, een dorp met stedelijk allurePapendrecht, het dorp aan de rivier. Al ruim 900 jaar de plaats waar hard gewerkt wordt, waar men ambitieus is en de rui…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Mansart
  • http://www.chateau-balleroy.com/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Justus_van_Egmont
  • Afbeelding bron 1: ArtsyBee, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 19-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.