De Casablanca moskee

De Casablanca moskee Casablanca is een stad die niet in het oog springt als toeristisch trekpleister. Toch is er een attractie die je niet mag missen als je in Marokko bent. De grootste moskee van het land, de Hassan II moskee. Het is de tevens de vijf na grootste moskee ter wereld en kent, met 210 meter, de hoogste minaret. De moskee is ontworpen door de Franse architect Michel Pinseau en gebouwd door Bouygues.

De troon over zee

De moskee biedt ruimte aan 25.000 mensen en nog eens 85.000 om de moskee heen. Deze capaciteiten worden echter alleen tijdens de vastenmaand, Ramadan, benut. De rest van het jaar is er maar een klein gedeelte dat als gebedsruimte dient. Uitzondering hierop is het vrijdaggebed, dat in de Islam een belangrijke rol kent. Het bouwwerk staat op een verhoogd plateau, en voor 50% ligt het over het water, van de Atlantische oceaan. Dit is geïnspireerd door een vers uit de Koran die volgens Nederlandse interpretatie luidt:

En Hij is het, Die de hemelen en de aarde in zes perioden schiep en Zijn troon rustte op water, opdat Hij u moge beproeven wiens gedrag het beste is…(11:7)

Het was dit vers dat, de inmiddels overleden Koning van Marokko, Hassan II deed wensen om het gebouw over de zee te bouwen. De vloer is gedeeltelijk van glas. De biddende, ziet dan zodra hij knielt, de oceaan onder zich. Een andere wens van de koning was, dat als het donker wordt, vanuit de minaret laser lichten schijnen, gericht naar Mekka.

Een modern en hoogstaand bouwwerk

De moskee is niet de eerste de beste en zit vol met technisch vernuft en moderne architectuur. Zo is het aardbevingsbesteding, het heeft verwarmde vloeren, elektrische deuren en een uitschuifbaar dak lang voordat de Amsterdam Arena die had. Omdat het gebouw aan zee is gebouwd, zijn er materialen gebruikt ter voorkoming van corrosie. In het gebouw zit van alles verwerkt van marmer tot goud. Het meeste materiaal komt uit Marokko zelf. Het graniet komt uit Tafraoute, de granieten zuilen en de glazen kroonluchters komen uit Moran, wat dicht bij Venetië ligt. Het marmer komt uit Agadir en het cederhout komt uit de midden Atlas. Maar het gebouw heeft ook iets wat zelfs nog duurder is dan goud, het sterkste metaal ter wereld namelijk titanium.

Bouwkosten

Al deze zaken hebben er voor gezorgd dat het gebouw erg veel geld heeft gekost. De gidsen zullen vertellen dat een groot deel uit de zak van de koning zelf is gekomen(1/3), ze zullen u ook vertellen dat het volk van Marokko er in de vorm van een verplichte belasting ook aan heeft bijgedragen. Wat ze u niet zullen vertellen dat veel mensen, die het toch al niet breed hadden, hierdoor in financiële nood kwamen. Er worden schattingen gedaan van de totale kosten, die rond de 800 miljoen dollar zouden moeten liggen, wat dus vooral het volk heeft betaald.

De bouw

De bouw werd in juli 1986 gestart en de deadline was op de verjaardag van de koning, namelijk 9 juli 1989. Er waren meer dan 6000 mensen betrokken bij de bouw van de moskee. Toen men de deadline passeerde werd de werkdruk verhoogd en werkten er 1400 mensen per dag aan het gebouw en 1000 in de nacht. Het gebouw moest namelijk zo snel mogelijk af, er zijn arbeiders die hierbij het leven hebben gelaten. Het immense gebouw kwam uiteindelijk in 1993 gereed.

Bezoekers informatie

Het gebouw is van buiten een mooie aanschouwing maar ook binnen valt er dus veel te zien. De moskee is tijdens de gebedstijden open voor het gebed. Buiten deze tijden om zijn er ook rondleidingen om 10h, 11h en om 14h onder begeleiding van een gids, met uitzondering van de vrijdag. De entree is 100 dh. Korting is er voor de kinderen(25dh), studenten en mensen met de Marokkaanse nationaliteit(50dh). De gidsen zijn er voor vier verschillende groepen, namelijk de Frans, Spaans, Engels en Duitstalige bezoekers.

Tijdens de rondleiding heb je tussen de uitleg door, tijd om de architecturale hoogstandjes te observeren. Kijk ook naar de kroonluchters, het marmer en al het andere moois. De rondleiding eindigt met een onder de moskee gelegen wasruimte en de hamam. De hamam is niet voor het publiek geopend, al licht het wel al heel lang op de stapel. Bureaucratisch getouwtrek zorgt voor een lange vertraging. Immers als de hamam in gebruik is, is hij niet meer te gebruiken als vertoon aan de toeristen (en kan je minder toeristen aantrekken en dus minder geld).

De moskee is zeker een bezoek waard en een wonderbaarlijk bouwwerk. Maar ondanks al de pracht en praal van het gigantische gebouw, blijft het beeld van een klein gedeelte dat maar beschikbaar is voor het gebed toch in het geheugen staan. Dat wat als een plaats van aanbidding behoort te zijn is meer een toeristische attractie geworden.
© 2010 - 2024 Emen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Djinguereber moskee in Timboektoe (Mali)Het staatshoofd van Mali heeft opdracht gegeven voor het bouwen van deze moskee. De restauratie van een gebouw zoals dit…
Het land MarokkoHet land MarokkoMarokko, het land dat in het Noord-Westen van Afrika ligt. Het grenst aan de Middellandse zee, de Atlantische oceaan, Al…
Marokko, de plaats waar de zon ondergaatMarokko, de plaats waar de zon ondergaat. Het land met kronkelige straatjes, medinas, souks en moskeeën. Voor een strand…

Lourdes, bedevaartsplaats en toeristisch centrumLourdes, bedevaartsplaats en toeristisch centrumLourdes is gelegen aan de voet van de Hautes Pyrénées in Zuid Frankrijk. Het is een bedevaartsoord voor Rooms Katholieke…
De Petronas Twin Towers: uniek in de wereldHoewel de New York Twin Towers er sinds 2001 niet meer zijn, heeft de wereld nog een ultramoderne kopie staan in Kuala L…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mkultra, Pixabay
  • http://veelzijdig-marokko.blogspot.com/
Emen (43 artikelen)
Laatste update: 17-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.