De Petronas Twin Towers: uniek in de wereld
Hoewel de New York Twin Towers er sinds 2001 niet meer zijn, heeft de wereld nog een ultramoderne kopie staan in Kuala Lumpur (Maleisië). De Petronas Twin Towers zijn de trots van een natie en vormen één keer per jaar een afspringpunt voor basejumpers. De door architect Cesar Pelli uitgetekende gebouwen zijn op drie na de hoogste ter wereld.
Twee impressionante bouwwerken
In 1998 werden de Petronas Twin Towers officieel ingehuldigd. De torens maken deel uit van het
Suria Kuala Lumpur City Centre nabij een prachtig park dat zich op de plaats van een vroegere renbaan bevindt. Ze zijn 378 meter hoog, zelfs 452 meter met de antenne bij en bevatten 88 verdiepingen. De twee identieke torens, die hoofdzakelijk uit staal en glas werden opgetrokken, worden tussen de 41ste en 42ste verdieping op 170 meter hoogte verbonden door een loopbrug van 58,4 meter lang. Hierover mogen slechts 1200 mensen per dag. Bedoeling is een evacuatiemogelijkheid te hebben mocht zich brand voordoen in een van de torens.
De torens werden gebouwd steunend op eenvoudige geometrische islamitische vormen en bevatten 32000 ramen wat een oppervlakte geeft van 77000 vierkante meter. Het zemen van de ramen, wat door ramenwassers in 11 gondola’s gebeurt, neemt vijf maanden in beslag zodat elk raam slechts twee keer per jaar aan de beurt komt.
De diamantachtige look van de facade en de aparte architecurale details die
Cesar Pelli erin verwerkte verlenen de gebouwen een unieke vorm en een bijzonder karakter. De twee siertorens op dragend-staalconstructies zijn 73,5 meter hoog. Met behulp van 39 liften waaronder 29 dubbeldeks kun je in een minimum van tijd naar boven worden gebracht.
Naast het winkelcentrum aan de voet van de torens, waar je winkels vindt met vermaarde merken als
Armani,
Gucci,
Hermes,
Boss en
Timberland, bevinden zich ook een concertzaal, een bioscoop, een conferentiezaal, een gebedsruimte voor moslims en een kunstgalerij.
De Putra-metrolijn loopt vlak achter het enorme complex door.
Binnenin
In de gebouwen werden hoofdzakelijk kantoren ondergebracht. Eén volledige toren wordt gehuurd door de Maleise oliemaatschappij Petronas (samentrekking van ‘
Petrolium Nasional’). In het gebouw werd een klein museum ingericht van de maatschappij waarvan de benzinestations overal in het land verspreid zijn. Het bedrijf verleende zijn naam aan de torens.
Daar waar de avantgardisch aandoende facade volledig werd opgetrokken uit moderne materialen, weerspiegelt het interieur eerder de gratie en tradities van de Maleise kunst en het plaatselijke vakmanschap waaronder het gebruik van Maleise weeftechnieken. Ook marmer en graniet werden vakkundig in het interieur verwerkt.
De Petronas Twin Towers zijn ultramodern ingericht en vormen het neusje van de zalm inzake automatisering en technisch vernuft. Er werd hard gewerkt aan een hoogwaardig systeem van veiligheid en in het Central Telecommunications Office (CTO) werd een gesofisticeerd communicatiesyteem op punt gesteld voor een optimale communicatie tussen de twee torens.
Uniek jaarlijks evenement
Eén maal per jaar wordt de Kuala Lumpur International Tower Jump georganiseerd. Gedurende één dag krijgen vijftig
basejumpers zes uur de kans om vanop de 88ste verdieping een sprong te wagen. Drie seconden vrije val hebben de durvers vooraleer hun parachute te ontplooien. De Towers zijn een van de weinige plaatsen waar jumpers legaal kunnen springen.
Vierde hoogste gebouw ter wereld
Toen de Petronas Twin Towers werden gebouwd waren ze de hoogste ter wereld, zendmasten niet inbegrepen. Intussen zijn er drie hogere gebouwen bijgekomen. Het zijn:
- De wolkenkrabber Burj Khalifa in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (828 meter, 2010)
- De wolkenkrabber Taipei 101 in Taiwan (508 meter, 449 zonder antenne, 2004)
- Het World Finance Center, Shangai, China (492 meter, 2008)
De hoogste zendmasten zijn:
De
KVLY-tv-mast nabij Blanchard, North Dakota, Verenigde Staten (628,8 meter, 1963)
De
CN Tower, een tv-toren in Toronto, Canada (553 meter, 1976)
De mast van radio Warschau was met zijn 646 meter 18 jaar lang de hoogste ter wereld maar stortte in 1991 in tijdens herstellingswerkzaamheden.